FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: terminski indeksi najavljuju daljnji pad cijena

Autor: scvi
NEW YORK, 26. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi najavljuju danas daljnji pad cijena dionica na Wall Streetu, već peti dan zaredom, jer poslovni rezultati niza kompanija pokazuju da dužnički problemi sve više pritišću gospodarstva eurozone.

Dow Jones, S&P 500 i Nasdaq terminski indeks bili su u 12,30 sati u minusu između 0,3 i 0,5 posto.

Jučer je Dow Jones indeks porastao, dok su S&P 500 i Nasdaq indeks oslabili četvrti dan zaredom, a prijeti im i peti uzastopni pad, s obzirom na loše raspoloženje na tržištima.

Niz europskih kompanija, među kojima i naftni div Royal Dutch Shell, izvijestio je jutros o slabijim poslovnim rezultatima u drugom tromjesečju nego što se procjenjivalo, što je posljedica slabljenja europskih gospodarskih aktivnosti uslijed produbljivanja dužničke krize.

Njemački industrijski div Siemens izvijestio je da su mu u drugom kvartalu nove narudžbe pale za 23 posto, jer se njegovi klijenti, zbog neizvjesne gospodarske situacije, suzdržavaju od novih investicija.

Ulagači su oprezni i zbog toga što se danas očekuje niz novih poslovnih izvješća američkih kompanija, među ostalima, Exxon Mobila, Amazona, Starbucksa, 3M-a i Colgate-Palmolivea.

Od makroekonomskih podataka, danas će biti objavljeno izvješće o broju novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u prošloga tjedna. Čeka se i izvješće o narudžbama trajnih proizvoda, kao i prodaji postojećih kuća u lipnju u SAD-u.

Suzdržanost ulagača posljedica je, također, produbljivanja dužničke krize u eurozoni. Analitičari američke banke Citi procjenjuju da je mogućnost izlaska Grčke iz eurozone u idućih 12 do 18 mjeseci porasla na 90 posto. Isto tako, očekuju da će Italija i Španjolska morati zatražiti međunarodnu pomoć kako bi savladale dužničke probleme.

Unatoč nizu loših vijesti, tržište ipak podržava nada u daljnje labavljenje monetarne politike američke središnje banke Feda, ali i u nove mjere eurozone kako bi se suzbila dužnička kriza.

Na europskim burzama danas se trguje oprezno, nakon četiri dana pada cijena dionica. U 12,30 sati frankfurtski DAX indeks bio je u minusu oko 0,2 posto, dok je pariški CAC porastao 0,4 posto, a londonski FTSE stagnirao na jučerašnjim razinama.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙