FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: loš početak tjedna zbog španjolske krize

Autor: scvi
NEW YORK, 23. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su oštro pali, najavljujući negativni početak trgovanja na Wall Streetu zbog intenziviranja španjolske dužničke krize.

Terminski Dow Jones indeks bio je oko 12,30 sati na gubitku 156 bodova, a tehnološki Nasdaq 29,7 bodova.

Istodobno, terminski S&P 500 oslabio je 14,7 bodova, i bio je ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Španjolske dionice u ponedjeljak su oštro pale zbog straha investitora da bi niz tamošnjih regionalnih vlada mogao tražiti financijsku pomoć od Madrida.

Odvojeno, novi pokazatelji iz španjolskog gospodarstva dodatno ističu probleme kojima je pogođena ta prezadužena zemlja. Španjolski bruto domaći proizvod (BDP) u drugom je tromjesečju na godišnjoj razini smanjen za jedan posto, dok je u odnosu na prethodno tromjesečje pao za 0,4 posto, objavila je u mjesečnom izvješću središnja banka.

To sve budi strah na financijskim tržištima da će španjolska vlada biti prisiljena zatražiti međunarodnu financijsku pomoć. Prinosi na 10-godišnje španjolske državne obveznice dosegnuli su čak 7,45 posto, te su na najvišoj razini od osnutka eurozone.

„Još jedan tjedan započinjemo s vrlo krhkim temeljima, vezano uz trgovanje španjolskim dugom, čija je cijena na najvišim razinama u povijesti eurozone, a političari i monetarni zakonodavci čine malo da bi suzbili tu krizu“, stoji u bilješci za klijente Lloyds TSB-a.

U međuvremenu, nastavlja se sezona objava poslovnih izvješća kompanija. Među ostalima, danas se očekuje objava poslovnih rezultata McDonaldsa, Texas Intrumentsa, Hasbroa i Halliburtona.

Od makroekonomskih objava, očekuje se objava indeksa polovne aktivnosti Feda u Chicagu za lipanj.

Na europskim burzama cijene dionica danas su pod pritiskom loših vijesti iz Španjolske, pri čemu su londonski Ftse, frankfurtski DAX i pariški CAC trenutno u minusu između 1,6 i 2 posto.

Najviše su na udaru prodaja dionice europskog bankarskog sektora, koji je u prosjeku izgubio na vrijednosti 4,4 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙