FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: slek
ZAGREB, 28. srpnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

ALEPP - Kiša projektila padala je u subotu na Alepp koji snage sirijskog predsjednika Bashara al-Aasada iz helikoptera bombardiraju i zasipaju vatrom iz strojnica pokušavajući potisnuti pobunjenike iz tog drugog po veličini sirijskoga grada, presudnog za ishod sukoba. Kako javlja novinar agencije France Presse na licu mjesta, pobunjenici su uspjeli odbiti prve napadaje vojske na četvrt Salahedin i tvrde da režimske snage nisu napredovale i da su izgubile tenkove. Žestoka bombardiranja te četvrti pod opsadom na jugozapadu Aleppa počela su u zoru i nastavila se istom silinom sve do podneva, rekao je drugi izvjestitelj. Četiri helikoptera su raketama i strojnicama gađala četvrt u kojoj se pucalo i iz topova i tenkova. Salahedin "ima najveći broj pobunjenika", rekao je Rami Abdel Rahman, predsjednik Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR). Po njegovim riječima, regularna vojska koja zadnjih dana šalje pojačanja na Alepp "nije od jutros nimalo napredovala, čak je izgubila pet tenkova". Najmanje je 29 osoba - deset vojnika, osam pobunjenika i jedanaest civila - poginulo od početka ofenzive, po podatcima SOHR-a koji je zabilježio više od 20.000 mrtvih, među kojima 14.000 civila, od početka pobune protiv Assada u ožujku 2011. Stotinjak tenkova raspoređeno je na prilazima četvrti Salahedinu, javljaju borci i pobunjenici, dodajući da se borbe vode i u drugim dijelovima Aleppa.

MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u subotu da će Rusija nastaviti kontakte sa sirijskom oporbom i da nipošto ne kani pružiti azil predsjedniku Basharu al-Assadu na svom teritoriju. "Uskoro ćemo imati još neke planirane kontakte" sa sirijskom oporbom, rekao je Lavrov novinarima, a prenijele su ruske novinske agencije. "Kako u Rusiji, tako i u inozemstvu, gdje su se ti momci stacionirali, kažu nam (pripadnici sirijske oporbe) da se (u Siriji) događa revolucija protiv režima", dodao je ministar. "Mi im kažemo, ako je to revolucija, onda ne treba tražiti od (UN-ova) Vijeća sigurnosti da ju podupre", kazao je, opetujući da to pitanje nije u nadležnosti Ujedinjenih naroda. Rusija, dugogodišnji partner sirijske vlade kojoj doprema oružje, koja kao stalna članica Vijeća sigurnosti ima pravo veta, prošlog tjedna je treći put blokirala rezoluciju zapadnih zemalja podnesenu tom tijelu, u kojoj se Damasku prijeti sankcijama. Usto, Lavrov je, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da njegova zemlja pruži Assadu azil, kazao: "Ni ne pomišljamo na to". Lavrov je ponovio izjave Putina i ruskih čelnika da Moskva ne održava posebne veze sa sirijskom vladom, napomenuvši da bi imalo više smisla da Assada prihvati neka zapadna zemlja.

MOSKVA - Rusija je u subotu upozorila da neće sudjelovati u donošenju novog paketa sankcija EU-a Siriji i da neće pristati ni na kakvo pregledavanje svojih brodova. "Ne želimo ni na koji način sudjelovati u donošenju odluka Europske unije uperenih protiv Sirije", istaknuo je u priopćenju Aleksandr Lukačevič, glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova. "Među ostalim, nećemo voditi računa o zahtjevima i nećemo pristati na pregledavanje brodova koji plove pod ruskom zastavom, ni na primjenu drugih restriktivnih mjera", dodao je u teksu objavljenom na mrežnoj stranici ministarstva. Rusija je u srijedu osudila nove sankcije koje je EU u ponedjeljak uveo Siriji, nazivajući ih "blokadom". Te mjere obuhvaćaju napose novu blokadu imovine te obvezu kontrole brodova i zrakoplova za koje se posumnja da prevoze oružje režimu u Damasku.

MONLEZUN - Francuski predsjednik Francois Hollande pozvao je u subotu UN-ovo Vijeće sigurnosti na brzu intervenciju kako bi se spriječili novi "pokolji" u Siriji, dok traje ofenziva sirijske vojske na Alepp. "Zadaća zemalja u UN-ovu Vijeću sigurnosti je intervenirati što je prije moguće", rekao je Hollande novinarima u prigodi posjeta Monlezunu, u departmanu Gers, na jugozapadu Francuske. "Još jednom pozivam Rusiju i Kinu da zamisle kakav će to biti kaos i građanski rat ne bude li (sirijski predsjednik) Bashar al-Assad spriječen u jednom trenutku", dodao je francuski predsjednik. Rusija i Kina, saveznice Damaska na međunarodnoj političkoj pozornici, triput su u manje od godinu dana uložile veto na UN-ove rezolucije o Siriji. Francuski predsjednik je dao izjave dok su snage režima Bashara al-Assada u subotu povele ofenzivu ne bi li potisnule pobunjenike iz Aleppa, koji je presudan za ishod sukoba u Siriji. Kiša projektila zasula je taj drugi po veličini sirijski grad koji regularna vojska iz helikoptera bombardira i gađa iz strojnica. "Assadov režim zna da je osuđen i zato će do kraja rabiti silu", dodao je Hollande. "Jedino rješenje koje će omogućiti pomirbu i ujedinjenje svih Sirijaca bio bi Assadov odlazak i osnutak prijelazne vlade", ocijenio je.

BEJRUT - Više od 20.000 ljudi, od kojih blizu 14.000 civila, ubijeno je u nasilju u Siriji od početka pobune protiv režima predsjednika Bašara al-Asada u ožujku 2011., izvijestio je u subotu Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH). Među 20.028 ljudi je 13.978 civila, 5.028 pripadnika vojske i službi sigurnosti i 968 dezertera, rekao je Rami Abdel Rahman, predsjednik te organizacije bazirane u Velikoj Britaniji. OSDH ubraja među civile naoružane ljude koji se bore protiv režima, a nisu bivši vojnici. Snage režima Bašara al-Asada u subotu su pokrenule ofenzivu kako bi potisnule pobunjenike iz Alepa, drugog grada Sirije. Nisu dostupni podaci iz neovisnog izvora nakon što je UN krajem 2011. prestao prebrojavati žrtve tog krvavog sukoba.

MOSTAR - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odgovorio je u subotu na kritike visokog međunarodnog predstavnika u BiH Valentina Inzka i američkog veleposlanstva u Sarajevu ističući da ovu zemlju od raspada ne mogu spasiti deklaracije. "Prošlo je vrijeme kada nam je američko veleposlanstvo moglo držati predavanje", rekao je Dodik. On je komentirao navode veleposlanstva SAD-a i visokog predstavnika da izjavama upućenim dan ranije da će se BiH raspasti potkopava temelje ustava BiH te da Republika Srpska nije država nego BiH. Dodik je dodao da se američko veleposlanstv miješa u unutarnje stvari BiH opetujući da BiH od raspada ne mogu spasiti deklaracije američkog veleposlanstva. Izrazio je sumnju da je istup američkog veleposlanstva ujedno i službeni stav američke administracije. Pri tome je podsjetio da je američko veleposlanstvo u Sarajevu prošle godine podržalo poteze visokog predstavnika koji je osporio odluke službenih institucija BiH oko uspostave vlasti u Federacije BiH što i, kako tvrdi Dodik, danas stvara ogromne probleme budući se radilo o neustavnim potezima. Inzko i američko veleposlanstvo ocijenili su u petak da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uzaludno pokušava osporavati državu BiH te da Republika Srpska nije država. Dodik je u intervju za izdanje beogradskog Euroblica istaknuo da je Republika Srpska država a da je BiH njezin okov te da će se s vremenom raspasti.

MOSTAR - Na jednome od postrojenja rafinerije nafte u Bosanskom Brodu u ranim jutarnjim satima na subotu izbio je požar koji nije izazvao posljedice, izvijestili su iz rafinerije na Savi. Požar je buknuo na postrojenju broj tri koje je ubrzo stavljeno izvan pogona. Nitko nije ozlijeđen, niti je došlo do zagađenja okoliša, naveli s iz bosanskobrodske rafinerije. Pojasnili su da je do izbijanja vatre došlo na vakuumskom dijelu postrojenja zbog propuštanja samozapaljivog plina. Djelatnici tvrtke ubrzo su ugasili sva postrojenja, no nakon što je požar ugašen, ponovno su druga dva stavili u pogon. Po istim navodima šteta usljed požara nije bila velika. Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu u vlasništvu je ruske kompanije Njeftgazinkora.

RIM - Talijanska obalna straža u subotu je, nakon što je sa satelitskog telefona primila poziv upomoć, spasila 75 imigranata iz subsaharske Afrike čiji je brod s putanje skrenula struja, rekao je glasnogovornik straže. "Od 75 imigranata 24 su žene. Svi su iscrpljeni, ali nikome nije potrebna hitna medicinska pomoć", rekao je glasnogovornik obalne straže. Četiri žene su trudne, prema informacijama talijanskih medija. Za sada se ne zna od kuda su krenuli, ni koliko su vremena imigranti putovali. Glasnogovornik je dodao da su imigranti su prebačeni u dva broda obalne straže i odvedeni u Lampedusu. Prošle godine, nakon Arapskog proljeća u Italiju je stigao veliki broj imigranata iz Sjeverne Afrike. Imigranti često pokušavaju stići do Europe preko Mediterana, posebice između svibnja i rujna kada je more mirnije.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙