FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: dber
ZAGREB, 25. srpnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati:

ZAGREB - Predstavnici Vlade i sindikata državnih službi poslijepodne su u Banskim dvorima započeli četvrti krug pregovora o novom Kolektivnom ugovoru (KU) za 60.000 državnih službenika i namještenika, a u kratkim izjavama pred sastanak kazali su kako se nadaju da će na njemu postići i dogovor. Nadam se da ćemo se danas dogovoriti, kratko je novinarima pred početak sastanka izjavio ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Probat ćemo napraviti nabolje što možemo za naše članstvo, izjavio je predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić koji se nada kako će današnji, četvrti krug pregovora, u kojem se treba riješiti pitanje prijevoza, biti i zadnji. Jagić je kazao kako se danas neće potpisati novi Kolektivni ugovor, jer sindikati državnih službi trebaju napraviti anketu među svojim članstvom. Nakon ankete, ako bude pozitivna, a vjerujem i nadam se da hoće, doći će do potpisivanja novog Kolektivnog ugovora, rekao je. Proceduralno bi to moglo trajati oko sedam dana, ali kako Kolektivni ugovor za državne službe istječe idući utorak, 31. srpnja, Jagić kaže kako će se nastojati da se odmah po isteku važećeg potpiše novi Kolektivni ugovor.

ZAGREB - Hrvatski laburisti - stranka rada izvijestili su da će sutra ponovno u saborsku proceduru uputiti zakonski prijedlog kojim bi se, ako bi bio prihvaćen, ukinula valutna klauzula u kreditima hrvatskih banaka. Na današnjoj konferenciji za novinare laburisti su upozorili da Ustavni sud još nije dao pravorijek o ustavnosti valutne klauzule iako je prošlo 16 mjeseci otkako je Hrvatska udruga sindikata to zatražila te su izvijestili da su predsjednici Ustavnog suda Jasni Omejec poslali otvoreno pismo s tim u vezi. Ustvrdili su također kako se državna imovina prodaje nezakonito jer nisu doneseni dokumenti koje Zakon o upravljanju državnom imovinom propisuje - strategija ni plan upravljanja državnom imovinom koji određuju ciljeve tog posla, a cilj, ističu, nije jednokratno punjenje proračuna. Predsjednik stranke Dragutin Lesar rekao je da će Klub Hrvatskih laburista sutra u saborsku proceduru uputiti prijedlog zakona o izmjeni Zakona o obveznim odnosima kojim bi se brisao članak 22., koji omogućuje valutnu klauzulu. Rekao je da banke u Hrvatskoj ne snose nikakve rizike u kreditiranju građana i imaju mjere osiguranja koje nisu kao u drugim državama. Podsjetio je da je njegova stranka već u prošlome mandatu Sabora podnijela prijedlog zakona kojim bi se ukinula valutna klauzula, ali tadašnja je vlada to odbila. Na jesen ćemo vidjeti kako će reagirati vlada na čelu s SDP-om, dodao je.

ZAGREB - Predsjednik zagrebačkog HNS-a Dragan Kovačević ustvrdio je danas kako Grad Zagreb nije razvojna, već poluga koja zaustavlja razvoj Hrvatske jer gospodarski stagnira u zadnjih pet-šest godina, a rješenje za to je ponudio kroz HNS-ovu Strategiju upravljanja i organizacije Grada Zagreba od 2013. do 2020. s osvrtom na Zagrebački holding koju je predstavio na konferenciji za novinare. Za gospodarski zamah, smatra Kovačević, treba najprije utvrditi fiskalni kapacitet grada, potom zemljišne kapacitete pretvoriti u poslovne zone, napraviti "round show" u zemljama u okruženju i razvijati Zagreb kao top destinaciju za industrijsku proizvodnju. Predlaže da Grad dade svoje poslovne prostore u najam od jedne kune u narednih pet do 10 godina kako bi se do 2015. kod obrtnika i poduzetnika zaposlilo 15-20 tisuća ljudi. Također, zajedno s državom treba razvijati projekt "Zagreb na Savi" i utrostručiti turističku ponudu. Kovačević predlaže i preustroj Zagrebačkog holdinga, no, prije svega, smatra da bi Grad Zagreb od Holdinga trebao kupiti 'Gredelj' i 'Zagrepčanku' za 130 milijuna eura putem 30-godišnjeg kredita. Za Holding predlaže monistički tip uprave u kojem bi nadzorni odbor i uprava činili jedno tijelo, a bio bi sastavljen od društava s ograničenom odgovornošću od kojih bi se društvene djelatnosti trebale pretvoriti u ustanove i agencije i staviti pod gradsko upravljanje (V. Nazor, sportski objekti, Arena, Gradska groblja).

ZAGREB - Zelena lista danas se usprotivila Vladinoj odluci o izgradnji Termoelektrane Plomin C na ugljen, kao i tvrdnjama prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića da ja takva termoelektrana, vrijedna 800 milijuna eura, najviša razina tehnologije koja jamči najvišu razinu zaštite okoliša. "Je li zaista naša budućnost do daljnjeg prepuštena jednom prepotentnom tajkunu koji se s cijelom zemljom kocka kao da je riječ o njegovim bivšim tvrtkama? Treba li se stoga zatresti i Vlada? Da, trebala bi. Bilo bi pošteno da takvi stratezi odu u povijest, zajedno s tehnologijama i 'studijama' koje nam nameću", navodi Zelena lista u priopćenju. U toj udruzi Čačića prozivaju da se na elektranu na ugljen odlučio unatoč analizama i studijama, prostornim planovima i argumentima te svjetskim iskustvima i zdravoj pameti, kao i suvremenim tehničkim saznanjima, pa i propisima EU te skupim kvotama raspršenog ugljičnog dioksida (CO2). U Zelenoj listi se pitaju i može li itko predvidjeti cijenu uvoznog ugljena u uvjetima "globalno kaotičnog energetskog tržišta", ističući kako je stabilnost te cijene na svjetskom tržištu jedini argument kojim je Čačić opravdavao svoje i ocjene predsjednika Uprave HEP-a Zlatka Koračevića, kojega nazivaju Čačićevom "usklađenom replikom", o uspjehu tog projekta.

ZAGREB - Uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja 4. kolovoza na stadionu NK "Dinara" u Kninu održat će se humanitarna akcija "Hrvatsko srce za Knin" u organizaciji Hrvatske humanitarne udruge CRO UNUM s ciljem prikupljanja sredstava za Udrugu invalida "Sveti Bartolomej" iz Knina. Kako je istaknuo predsjednik udruge CRO UNUM Dragan Primorac središnji događaj akcije bit će revijalna nogometna utakmica između ekipe CRO UNUM-a te zajedničke ekipe Udruge veterana 4. gardijske brigade i 7. gardijske brigade - Puma. "Upravo su te brigade imale ključnu ulogu u operacijama oslobađanja Knina i ostalih okupiranih dijelova Hrvatske", rekao je Primorac dodavši da će za ekipu CRO UNUM-a nastupiti, među ostalim, Igor Štimac, Dario Šimić, Niko i Robert Kovač, Zoran Mamić, Tonći Gabrić, Ivica Šurjak i drugi, a kao poseban gost za tu će ekipu zaigrati i predsjednik RH Ivo Josipović. Poseban gost humanitarne akcije bit će i šef delegacije EU u Hrvatskoj, Paul Vandoren, kojem će prije početka utakmice kninska gradonačelnica Josipa Rimac uručiti Nagradu Grada Knina.

ZAGREB - Rodilište Opće bolnice Bjelovar dobilo je status "Rodilišta – prijatelja djece", naslov koji dodjeljuju Ministarstvo zdravlja i UNICEF na temelju pozitivne ocjene o potpori koju osoblje bolnice pruža rodiljama i djeci u prvim zajedničkim danima, osobito u uspostavi dojenja, priopćio je danas Ured UNICEF-a za Hrvatsku. Da bi rodilište steklo prestižan status prijatelja djece, treba dokazati da je uspješno primijenilo deset koraka za uspješno dojenje, te poštivati odredbe Međunarodnog kodeksa o načinu reklamiranja i prodaje nadomjestaka za majčino mlijeko. Bjelovarsko rodilište, u kojemu se godišnje rodi više od 700 djece, ispunilo je sve potrebne preduvjete, a osobito se istaknulo u edukaciji trudnica o dojenju, čemu je u rodilištu posvećena velika pažnja, te u poticanju prvog podoja u prvih pola sata od poroda, stoji u priopćenju. Osim toga, anketirane su majke hvalile ljubaznost medicinskih sestara i njihovu spremnost da im pomognu u svakoj prilici, primjerice prilikom izdajanja. Priznanje su na prigodnoj svečanosti ravnatelju bjelovarske bolnice Viboru Deliću uručili predstojnica Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Lora Vidović te koordinator programa "Rodilišta-prijatelji djece" Josip Grgurić. Svečanosti uručenja plakete "Rodilište-prijatelj djece" nazočili su i župan bjelovarsko-bilogorske županije Miroslav Čačija te gradonačelnik Bjelovara Antun Korošec.

DUBROVNIK - Balet uglednoga rumunjskog koreografa Edwarda Cluga "Božanstvena komedija", osmišljen prema Danteovu remek-djelu u koprodukciji beogradskoga Bitef teatra i Festivala grada teatra iz Budve, bit će izveden na 63. dubrovačkim ljetnim igrama sutra na Revelinu. Gostovanje "Božanstvene komedije" rezultat je suradnje Festivala grada teatra iz Budve i Dubrovačkih ljetnih igara u sklopu koje je u Budvi 12. srpnja gostovala lanjska dubrovačka premijera komedija "Kate Kapuralica". Rumunjski baletan i koreograf Edward Clug autor je mnogih uspješnih projekata i dobitnik međunarodnih nagrada, među kojima se ističu one s baletnih natjecanja u Varni, u Moskvi, Nagoji i Hanoveru. Od 2003. umjetnički je ravnatelj baleta Slovenskoga narodnog gledališča u Mariboru. Dva je puta sudjelovao na Dubrovačkim ljetnim igrama - 1999. s predstavom "Tango" te s baletom "One – Bachelorette" 2000.

ZAGREB - Knjigu novinara i publicista Tomislava Vukovića "Drugačija povijest (O Srbu, Jasenovcu, Glini...)", u kojoj na različit način piše od "službene, partijske i jedino dopuštene povijesti, desetljećima nametane hrvatskom narodu", objavio je zagrebački nakladnik Glas Koncila. U knjigu "Drugačija povijest (O Srbu, Jasenovcu, Glini...)" (412 str.) uvršteni su feljtoni objavljivani u Glasu Koncila, a knjiga je podijeljena na 11 poglavlja, u kojima su tekstovi tematski razvrstani. Vuković, između ostaloga, piše i o događajima u ličkom mjestu Srb od 27. srpnja 1941. i četničkim zločinima nad Hrvatima jugoistočne Like, ulozi SUBNOR-a u stvaranju jasenovačkoga mita, jasenovačkom logoru između manipulacija i krivotvorina, broju jasenovačkih žrtava, dokumentima Međunarodnoga Crvenog križa o NDH, fotokrivotvorinama o jasenovačkom logoru, događajima u pravoslavnoj crkvi u Glini, kazivanju bivšega djelatnika ozne o likvidaciji Hrvata u poraću, partizanskom krivotvorenju hrvatske povijesti. Predgovor knjizi napisao je glavni urednik Glasa Koncila Ivan Miklenić.

(Hina) xbdj yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙