FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mkov
ZAGREB, 26. lipnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - U prigodi obilježavanja Dana državnosti, hrvatski predsjednik Ivo Josipović priredio je večeras u zagrebačkom HNK svečani koncert Zagrebačke filharmonije za državni vrh i druge ugledne goste iz javnog života Republike Hrvatske, te je tom prigodom dodijelio i priznanja uspješnim pojedincima i organizacijama, pozvavši građane da se, vrednujući uspjeh, dostignuća i poštenje, opredijele za uspješniju i optimističniju Hrvatsku. Predsjednik je odličja uručio opernoj pjevačici Renati Pokupić, gospodarstveniku Mirku Ervačiću, znanstveniku Tomislavu Domazetu-Loši, izumitelju Matiji Kopiću te teakwondo reprezentativkama Ani i Luciji Zaninović, dok su dobitnici priznanja Zagrebačka filharmonija, Documenta - centar za suočavanje s prošlošću te 3LHD arhitektonski studio iz Zagreba. Svečanim koncertom Zagrebačke filharmonije, koji je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu završeno je cjelodnevno obilježavanje Dana državnosti Republike Hrvatske. Zagrebačka filharmonija, pod ravnanjem Ive Lipanovića, izvela je "Adieu" Viktorije Čop, "Hommage a Bach" Borisa Papandopula, Prvu passacagliju za gudače op. 35 Krste Odaka te Simfonijsko kolo, op. 12 Jakova Gotovca, a uz predsjednika Josipovića, koncertu su nazočili premijer Zoran Milanović, potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko te drugi ugledni gosti iz političkoga, gospodarskog i kulturnog života Hrvatske.

ZAGREB - Predsjednik vlade Zoran Milanović, govoreći o prvih šest mjeseci svoje vlade, ustvrdio je kako bi nas iz sadašnje teške gospodarske situacije mogla dijelom izvući turistička sezona, ali i jako poduzetništvo za koje, istaknuo je, država mora stvoriti uvjete. Izgleda da će turistička sezona biti korektna i to nas na neki način izvlači, rekao je Milanović gostujući sinoć u RTL-ovu Dnevniku. Poručio je i kako Vlada ima plan, te ponovno pozvao građane na strpljenja jer se neki projekti, poput infrastrukturnih, ne mogu realizirati preko noći.

ZAGREB - Predsjednik Republike i Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Ivo Josipović uručio je diplome polaznicima 14. naraštaja Ratne škole "Ban Josip Jelačić" i 20. naraštaja Zapovjedno stožerne škole "Blago Zadro", Hrvatskog vojnog učilišta "Petar Zrinski" (HVU) , te nagrade i pohvale najboljim polaznicima, pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske te polaznicima vojski prijateljski zemalja Republike Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, te Savezne Republike Njemačke.

ZAGREB - Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić izjavio je kako može zamisliti konsenzus o nekim projektima premijera Zorana Milovića i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka. Čačić je istaknuo kako srećom u gospodarskim projektima imaju konsenzus ali i dodao kako će naravno biti "tih političkih igara".

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, komentirajući izjavu predsjednika RH Ive Josipovića o potrebi konsenzusa, ocijenila kako je poanta svih govora na današnjoj sjednici Vlade u povodu Dana državnosti bila da u stanju u kojem se nalazimo svi moramo biti konstruktivni. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović odgovorio je potvrdno na upit novinara može li zamisliti da sjedne s nekim ministrom iz sjene HDZ-a i vidjeti strateške reforme obrazovanja za sljedeće godine. "Da, kako ne! U nekoliko navrata sam rekao kako obrazovanje, znanost i sport nemaju stranački predznak. Dakle, jasno se opredijelila ova Vlada da su obrazovanje i znanost ključ uspjeha Hrvatske. Svatko tko ima dobar prijedlog kako da naše obrazovanje i znanost budu kvalitetniji je dobro došao", istaknuo je Jovanović. Ministar branitelja Predrag Matić odgovorio je kako se slaže s predsjednikovim riječima i podupire ga u tome. "Danas nema mjesta ideološkim podjelama, znamo da smo u teškoj gospodarskoj krizi, znamo na žalost i tko nas je do toga doveo i zašto nam je tako kako nam je. Jedan konsenzus oko tih ključnih stvari u državi mora postojati, da se izvučemo iz gospodarske krize, onda će nam svima biti bolje", rekao je Matić.

ZAGREB - Ministar turizma Veljko Ostojić istaknuo je kako planiraju brojke od prošle godine što se dolazaka i noćenja tiče, a imaju ambiciju povećati financijski prihod za negdje tri do pet posto. Najavio je da će prve komentare, odnosno analizu prvih šest mjeseci rezultata turističke sezone dati sljedeći tjedan. "Kako sada stvari stoje, stoje sukladno našim planovima i predviđanjima i tu neće biti nikakvih iznenađenja", rekao je Ostojić.

ZAGREB - Ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić izjavio je kako je vrlo kratko vrijeme da se ocijene pravi dosezi rada Vlade te da su puno napravili u prvih šest mjeseci. "Uredili smo porezni sustav, donijeli smo neke promjene, za očekivati je da ćemo u sljedećih šest mjeseci, godinu dana vidjeti plodove toga rada", ocijenio je ministar Mrsić. Istaknuo je kako očekuje da ćemo negdje sredinom 2013. imati bolju situaciju.

ZAGREB - Bivši potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimr Šeks (HDZ) izjavio je gostujući u Dnevniku HRT-a kako su zastupnici lijevoga bloka 25. lipnja 1991. djelomično odbili glasovati za odluku o samostalnosti Republike Hrvatske i njezinu izlasku iz SFRJ te su zato tada napustili sabornicu. "Tražili su da Hrvatska odmah pokrene postupak udruživanja u novi savez republika", rekao je Šeks dodavši kako je to bilo neprihvatljivo

ZAGREB - Načelno podupiremo izjavu predsjednika Republike Ive Josipovića "da je oko bitnih nacionalnih pitanja razvoja potreban konsenzus", ali i upozoravamo da je razvoj države, koji je predsjednik apostrofirao, samo jedan od glavnih ciljeva hrvatske politike oko kojega je potrebno postići konsenzus, priopćeno je iz HDZ-a. Stranka navodi kako stoga poziva da se što prije pokrene rasprava za utvrđivanje svih strateških interesa države, a među prvima bi trebalo definirati načela na kojima počiva ova država kako bi se s tim u vezi eliminirao svaki daljnji prijepor. Podsjetili su na projekt izgradnje Pelješkog mosta, koji je po dolasku Kukuriku vlade predvođene Zoranom Milanovićem – naprasno prekinut pa HDZ predlaže da nastavak izgradnje Pelješkoga mosta, "koji kao jedan od strateških nacionalnih, političkih i gospodarskih projekata znači povezivanje krajnjeg juga i ostatka države, bude prvi strateški cilj oko kojeg će Hrvatska demokratska zajednica, Vlada Kukuriku koalicije i sve ostale relevantne snage u državi postići konsenzus".

ZAGREB - Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke(UBIUDR) ogorčena je i nezadovoljna što se ove godine ni jedna manifestacija na državnoj razini, na Dan državnosti, nije održala u Vukovaru, stoji u priopćenju UBIUDR-a Podravke. UBIUDR smatra kako se tako stječe dojam da je grad – heroj, koji je uz Škabrnju i druga mjesta diljem Hrvatske, koji su dali najveće žrtve tijekom rata, ponovno zaboravljen, i stavljen na marginu, što, kako ocjenjuje udruga, njegovi branitelji i mnogobrojne žrtve nisu zaslužili.

PULA - Prvi ovogodišnji ljetni vikend donio je uobičajenu gužvu na graničnim prijelazima u Istarskoj županiji, a prema policijskim podatcima od petka do nedjelju u podne preko triju graničnih prijelaza - Kaštela, Plovanije i Požana - u Hrvatsku je ušlo ukupno 127.385 turista, od toga 113.143 inozemnih gostiju.

DUBROVNIK - U organizaciji Sveučilišnoga računskog centra (SRCE) u Cavtatu je počela 34. međunarodna konferencija "Information Technology Interfaces ITI 2012". Na trodnevnom skupu sudjeluje 150 sudionika iz Hrvatske i svijeta, a posebna tema je akademska i poslovna suradnja: inovativna i poslovna inteligencija.

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙