FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: ilov
ZAGREB, 18. lipnja 2012. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

ATENA - Grčka stranka desnog centra Nova demokracija u ponedjeljak će, neposredno nakon izbora u nedjelju na kojima je ostvarila tijesnu pobjedu nad strankama ljevice, pokušati dogovoriti koaliciju s drugim strankama koje podipiru međunarodne napore za ostanak zemlje u euro zoni. Predsjednik Nove demokracije Antonis Samaras u ponedjeljak ujutro pozvao je na brzo formiranje nove vlade, rekavši kako "nema vremena za gubljenje". Nekoć moćna socijalistička stranka PASOK, koja je na izborima završila na trećem mjestu, signalizirala je da će poduprijeti Samarasa, ali se još nije odlučila hoće li sudjelovati u vladi ili će ju samo podupirati u parlamentu. Nakon što je prebrojano gotovo 100 posto glasova nedjeljnih izbora, Nova demokracija pobijedila je s 29,7 posto, slijedi SYRIZA s 27 posto glasova, dok je PASOK dobio 12,3 posto glasova.

PARIZ - Socijalistički predsjednik Francois Hollande dobio je u nedjelju apsolutnu većinu u drugom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj, neophodnu za primjenu njegova programa ali i suočavanje s pogoršanjem krize eura. Glasovanje je obilježeno i povratkom krajnje desnice u Nacionalnu skupštinu s tri zastupnika ali ne i čelnicom Nacionalne fronte Marine Le Pen. Socijalistička stranka i njezini saveznici u ljevici osvojili su apsolutnu većinu s 314 mjesta od 577, prema konačnim rezultatima ministarstva unutarnjih poslova za glavni grad i prekomorska područja te gotovo konačnim za Francuze u inozemstvu. Socijalističkoj stranci neće, dakle, trebati podrška Zelenih (17 mjesta) niti radikalne ljevice (10). Konzervativna stranka Savez za narodni pokret i njezini saveznici dobili su 229 mjesta na glasovanju s rekordno niskim odazivom (oko 44 posto).

KAIRO - Islamistički pokret Muslimanska braća izvijestio je u ponedjeljak ujutro da je, po prvim neslužbenim rezultatima, na predsjedničkim izborima u Egiptu pobijedio njihov kandidat Mohamed Morsi, što je pak opovrgnuto iz stožera njegova protukandidata Ahmeda Šafika koji je Muslimansku braću prozivao za krivotvorenje izbornih rezultata. Pozivajući se na rezultate 98 posto prebrojenih glasova drugog izbornog kruga, Muslimanska braća izvijestila su na konferenciji za novinare da je njihov kandidat osvojio 52,5 posto glasova, a protukandidat Ahmed Šafik, bivši premijer svrgnutog režima Hosnija Mubaraka, 47,5 posto glasova.

JERUZALEM - Dva Palestinca i jedan izraelski radnik zaposlen na izgradnji sigurnosne ograde duž egipatske granice ubijeni su u ponedjeljak ujutro u pucnjavi na granici Pojasa Gaze, objavio je izraelski državni radio. Tri Palestinca otvorila su vatru na konvoj vozila s Izraelcima koji rade na toj ogradi namijenjenoj sprječavanju neovlaštenih ulaza iz egipatskog Sinaja, a vojnici koji su se nalazili u sektoru odgovorili su na pucnjavu.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙