FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 23. lipnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BAGDAD - Sirijsko rušenje turskoga aviona znak je ozbiljne eskalacije sirijskoga sukoba, rekao je irački ministar vanjskih poslova u subotu i dodao kako se boji prelijevanja te krize u susjedne zemlje. Sirija je u petak srušila turski vojni zrakoplov nad Sredozemljem, a službena Ankara objavila je da će poduzeti sve što je potrebno jer taj incident prijeti otvaranjem nove dimenzije 16-mjesečnog ustanka protiv sirijskoga predsjednika Bashara al-Assada. "Naša je glavna briga prelijevanje krize u susjedne zemlje", rekao je Hošijar Zebari na konferenciji za novinare sa švedskim, bugarskim i poljskim ministrom koji su kao predstavnici EU-a došli u Bagdad. "Nijedna zemlja nije imuna na takvo prelijevanje zbog sastava društva, odnosa i veza (...) te etničke dimenzije", rekao je. Sirijska je vojska u subotu granatirala pobunjenike u gradu Deir al-Zoru i ubila najmanje 28 ljudi, objavili su oporbeni aktivisti. Taj je grad na istočnome dijelu zemlje u području u kojem se proizvodi nafta, uz granicu s Irakom.

DAMASK - U subotu je formirana nova sirijska vlada na čelu s bivšim ministrom poljoprivrede Riadom Hidžabom, objavila je sirijska državna televizija, nakon što je oporba više od mjesec i pol dana bojkotirala parlamentarne izbore koje je na kraju dobila stranka na vlasti - Baas. Sirijski predsjednik Bašar al Asad donio je odluku o sastavu nove vlade u kojoj ministri vanjskih poslova Valid Mualem i ministar unutarnjih poslova Mohamad Ibrahim al Šar ostaju na svojim dosadašnjim dužnostima, objavila je televizija. I ministar obrane, 64-godišnji Daud Radža, na toj funkciji od kolovoza, također će zadržati dosadašnju dužnost. Asad je 6. lipnja zadužio Riada Hidžaba da osnuje novu vladu, a nakon parlamentarnih izbora održanih u svibnju koje su oporba i zapadne zemlje nazvale "predstavom". Zapad oštro osuđuje represiju pobune u Siriji, koju provode pripadnici sirijskih vojnih snaga odanih Asadu. Od početka pobune u ožujku 2011., prema podacima sirijskog Opservatorija za ljudska prava čije je sjedište u Londonu, u nasilju u Siriji ubijeno je više od 15.000 ljudi.

KAIRO - Rezultati egipatskih predsjedničkih izbora bit će objavljeni u nedjelju, rekao je u subotu za Reuters član povjerenstva koje nadzire provedbu glasovanja. "Konferencija za novinare na kojoj će biti objavljeni rezultati predsjedničkih izbora održat će se u nedjelju 24. lipnja u 15:00 sati", rekao je glavni tajnik povjerenstva Hatem Bagato. Rezultati drugog kruga izbora održanih prošloga vikenda su trebali biti objavljeni u četvrtak, no njihova je objava odgođena zbog razmatranja žalbi na nepravilnosti što su ih uložila oba kandidata na izborima, islamist Mohamed Morsi i nekadašnji general Ahmed Šafik.

JEDDAH - Saudijska Arabija i Katar isplaćuju plaće snagama pobunjenika koje se bore protiv predsjednika Bashara al-Assada, rekao je u subotu jedan arapski diplomat. "Plaćanje se događa već mjesecima a sporazum je postignut 2. travnja od strane Saudijske Arabije i Katara s logističkom organizacijom iz Turske gdje je sjedište nekih frakcija Slobodne sirijske vojske (FSA)", rekao je izvor koji je zatražio da ostane neimenovan. "Smisao ovoga je ohrabriti što više frakcija Sirijske vojske da prebjegnu i organiziraju Slobodnu sirijsku vojsku, nadziru je i spriječe da se u nju uključe ekstremističke organizacije", rekao je on. Glasnogovornik saudijskog ministarstva vanjskih poslova rekao je u subotu kako nije upoznat s izvješćima da kraljevina financira sirijske pobunjenike.

ATENA - Grčki premijer Antonis Samaras uspješno je operirao oštećenu mrežnicu oka, ali budući ministar financija Vassilis Rapanos ostaje u bolnici nakon što se onesvijestio u petak, rekli su dužnosnici. Samaras je u srijedu prisegnuo kao predsjednik koalicijske vlade nakon izbora tijekom vikenda. "Operacija je uspješno obavljena. Premijer će danas ostati u bolnici a otići će sutra", rekao je u subotu vladin glasnogovornik Simos Kedikoglou. Potreba za operacijom utvrđena je u petak tijekom rutinskog oftalmološkog pregleda. Budući ministar financija Rapanos prebačen je u bolnicu u petak prije nego što je mogao prisegnuti. "Gospodin Rapanos je pregledan. Rezultati su veoma zadovoljavajući. Njegovo stanje je stabilno i poboljšava se. Nastavit ćemo terapiju lijekovima", priopćila je bolnica Hygeia. Pojedinosti o Rapanosovoj bolesti nisu dane. Prije nego što je prebačen u bolnicu žalio se na mučninu, jake bolove u trbuhu i vrtoglavicu, rekli su liječnici. Nova grčka vlada obećala je da će ponovno pregovarati o teškim uvjetima međunarodne pomoći koja spašava Grčku od bankrota i čuva njezino mjesto u euro zoni.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙