FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: ilov
ZAGREB, 22. lipnja 2012. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

RIM - Talijanski je senat sredinom tjedna odobrio prijedlog izmjene ustava kojom bi se temeljito promijenio parlamentarni sustav u toj zemlji, a kojim se između ostaloga predviđa smanjenje broja zatupnika u parlamentu. Prema prijedlogu, broj zastupnika smanjio bi se za 20 posto. To znači da bi talijanski parlament umjesto dosadašnjih 630 ubuduće brojao 508 članova, od čega bi osam birali Talijani u iseljeništvu. Osim toga, smanjila bi se dobna granica za izbor u parlament. Talijanski izborni sustav sadrži rijetku odredbu da se u parlament može birati osoba koja ima navešenih 25 godina. Ta bi se granica sada snizila na 21 godinu. Senat će u srijedu odlučivati i o drugom dijelu reformi, prema kojemu bi se smanjio i broj senatora i to sa sadašnjih 315 na 254. Dobna granica za izbor u senat, koja je sada 40 godina, snizila bi se pa bi Talijani mogli biti birani u senat već s navršenih 35 godina.

SYDNEY - Oko 110 brodolomaca s broda koji je plovio iz Šri Lanke prema Australiji spašeno je iz mora, potvrđeno da su smrtno stradale tri osobe, a više od 80 ih se smatra nestalima. Preživjeli s broda u Indijskom oceanu, koji je potonuo u četvrtak poslije podne, pristigli su u petak na australski Božićni otok. Vlasti drže da se na brodu nalazilo 200 ljudi. Glasnogovornica Australske službe pomorske sigurnosti, koja radi s indonežanskim službama pomoći, rekla je da do sada imaju podatke o troje mrtvih i 110 spašenih. Preživjeli su prevezeni na Božićni otok, australski teritoriji u Indijskom oceanu 2.600 km sjeverozapadno od Australije i 300 km od indonežanske obale. Pretpostavlja se da su putnici izbjeglice koji su htjeli tražiti azil u Australiji.

KABUL - Najmanje četiri osobe ubijene su u samoubilačkom napadu talibana na jedan hotel blizu Kabula, objavilo je u petak afganistansko ministarstvo unutrašnjih poslova. Trojica hotelskih stražara i najmanje jedan policajac ubijeni su u napadu blizu jezera Karga, desetak kilometara od središta afganistanskog glavnog grada, rekao je glasnogovornik ministarstva koji je objasnio da za sada nemaju precizan broj civilnih žrtava te da je u napadu sudjelovalo četiri ili pet napadača, od kojih su dvojica ubijena. Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da je oslobođeno nekoliko civila koje su talibani uzeli za taoce, ali nije predočilo precizan broj.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙