FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: ilov
ZAGREB, 19. lipnja 2012. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

ZAGREB - Zapovjednik NATO-ova zapovjedništva za transformaciju, general zbora Stephan Abrial izjavio je u utorak u Zagrebu da je transformacija Hrvatske vojske prije i nakon ulaska u NATO "impresivna", a doprinos hrvatskih oružanih snaga NATO-ovim misijama u svijetu "izvanredan". "Uspješno sudjelovanje hrvatskih oružanih snaga u misijama Saveza bilo je izvanredno, a teške reforme provedene prije i nakon ulaska u članstvo u NATO-u bile su impresivne", rekao je Abrial na otvaranju međunarodne konferencije Strateških vojnih partnera u dvorani "Globus" na Zagrebačkom velesajmu. Više od 200 sudionika, uglavnom načelnika glavnih stožera iz 56 država članica NATO-a, Partnerstva za mir, Sredozemnog dijaloga, Istanbulske inicijative za suradnju te inicijative Partners Across the Globe razgovarat će na dvodnevnom skupu o zaključcima posljednjeg summita u Chicagu, izgradnji sigurnosti i stabilnosti, kao i budućem razvoju partnerstva i zajedničkoj inicijativi u edukaciji, obuci i industriji.

BEOGRAD - Vijeće za ratne zločine višeg suda u Beogradu u utorak je četvoricu bivših pripadnika srpskih paravojnih postrojba, optuženih za ratni zločin nad civilnim stanovništvom u Belom Manastiru u listopadu 1991., osudilo na zatvorske kazne u trajanju od 1,5 do 20 godina. Prvooptuženi Zoran Vukšić osuđen je na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora, drugooptuženi Slobodan Strigić dobio je 10 godina, trećeoptuženi Branko Hrnjak osuđen je na pet godina, dok je četvrti optuženi Velimir Bertić dobio 1,5 godina zatvora. Oni su optuženi za ubojstvo najmanje šest civila nesrba, kao i za protuzakonita zatvaranja, povredu tjelesnog integriteta, zastrašivanje, teror, mučenja i neljudske postupke.

BUDIMPEŠTA - Mađarski parlament povukao je u ponedjeljak amandmane na kontroverzni zakon o mađarskoj središnjoj banci, koji ne bi osigurali njezinu neovisnost, i idući bi se tjedan trebao izjasniti o novom prijedlogu zakona koji je više u skladu s očekivanjima međunarodnih institucija. Izmjene zakona predložene potkraj svibnja idu u dobrom smjeru, no nisu dovoljne da bi se zajamčila neovisnost mađarske Narodne banke, ocijenila je Europska središnja banka (ECB). Novi zakon, čiji tekst još nije objavljen, pripremljen je nakon niza telefonskih razgovora između predstavnika ECB-a i Mihalyja Varge, predstavnika mađarske vlade za pregovore s MMF-om i EU-om.

BUDIMPEŠTA - Dobitnik Nobelove nagrade za mir, američki pisac rumunjsko-mađarskog podrijetla Elie Wiesel, preživjeli iz holokausta, vratio je odličje mađarskoj vladi zbog rehabilitacije nekadašnjih nacista, u pismu objavljenom u utorak u tjedniku Magyar Narancs. Elie Wiesel, u dobi od 83 godine, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1986., izjavio je kako je "šokiran" sudjelovanjem predsjednika mađarskog parlamenta Laszla Kovera, člana konzervativne vladajuće stranke Fidesz, na svečanosti vraćanja u rodno selo (danas u Rumunjskoj) posmrtnih ostataka nekadašnjeg mađarskog pronacističkog pisca Jozsefa Nyira.

PRIŠTINA - Talijanski vojnik iz multinacionalnih mirovnih snaga NATO-a preminuo je nakon što je ranjen metkom unutar kampa tih snaga na sjeveru Kosova, izjavio je u utorak dužnosnik talijanskog kontingenta. "Čula se pucnjava u našem kampu u ponedjeljak. Vojnici su otišli vidjeti što se dogodilo i otkrili ranjenog kolegu s oružjem pored sebe", kazao je glasnogovornik talijanskog kontingenta KFOR-a. Do incidenta je došlo unutar baze Caber, 60 km sjeverno od Prištine, gdje su stacionirane talijanske postrojbe KFOR-a.

MOSTAR - Cijene pojedinih namirnica u Bosni i Hercegovini više su nego u susjednim zemljama, iako BiH ima niži životni standard, objavio je u utorak Dnevni Avaz pozivajući se na podatke ministarstva trgovine Federacije BiH. Prema analizi cijena provedenoj u dva entiteta u BiH te u Hrvatskoj i Srbiji, kilogram kruha u Federaciji BiH (FBiH) u prosjeku stoji 2,47 maraka, u Republici Srpskoj (RS) dvije marke, a u Srbiji i Hrvatskoj 1,90 maraka, odnosno 2,10 maraka. Avaz navodi da su cijene i ostalih proizvoda značajno više u BiH u odnosu na Srbiju te u ravnini s Hrvatskom, gdje je životni standard značajno viši.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙