FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 8. lipnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

RIM - Papa Benedikt XVI. je u četvrtak navečer tijekom misnog slavlja na Tijelovo upozorio katolike da ne obesvećuju svoju vjeru kako obredi potrošačkog društva ne bi potisnuli vjerske obrede. Po završetku svečanosti u bazilici svetog Ivana Lateranskog, Papa je otišao u baziliku svete Marije Velike u 1300 metara dugoj procesiji više tisuća biskupa, svećenika i vjernika. Papa nije niti jednom riječi aludirao na napetosti u Vatikanu, nakon afere curenja povjerljivih dokumenata. Iako je propovijedi izrazio zadovoljstvo što su neki obredi pojednostavljeni, Papa je izrazio žaljenje "što je svjetovni mentalitet 60-ih i 70-ih godina doveo slabljenja osjećaja svetosti". Upozorio je i da bi roditelji koji bi lišili djecu svih obreda u ime "desakralizacije" ostavili mjesta brojnim surogatima koji su nalaze u potrošačkom društvu i drugim obredima i znakovima koji bi im lako mogli postati idoli. Papa Benedikt XVI. je upozorio vjernike da ne doživljavaju euharistiju površno i pozvao na obnovu i proširenje odanosti Svetom Sakramentu.

WASHINGTON - Bonitetna agencija "Fitch" snizila je u četvrtak kreditni rejting Španjolske za čak tri stupnja, s A na BBB, uz negativnu prognozu i naznaku da bi joj rejting ponovo mogao biti snižen. Među razlozima za ovakvu odluku Fitcha su proračunski troškovi restukturiranja i rekapitalizacije španjolskog bankarskog sektora, procijenjeni na oko 60 do 100 milijardi eura, stoji u priopćenju te bonitetne agencije. Na temelju procjene troškova restrukturiranja i rekapitalizacije bankarskog sektora od 60 milijardi eura, agencija upozorava da bi ukupan javni dug Španjolske mogao porasti na 95 posto ukupnog BDP-a u 2015. Španjolska će ostati u recesiji do kraja 2013., dok je u prethodnoj procjeni Fitch očekivao umjereni oporavak španjolskog gospodarstva sljedeće godine.

NEW YORK - Međunarodni izaslanik za Siriju Kofi Annan upozorio je u četvrtak Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (VS UN) da bi kriza u Siriji uskoro mogla izmaći kontroli i pozvao je na "znatan pritisak" na Damask zbog podrivanja njegova mirovna plana, izvijestili su diplomati. Annan je na zatvorenoj sjednici VS UN-a, na kojoj je bio nazočan i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, izvijestio o stanju u Siriji. Tom prilikom Ban Ki-moon izjavio je kako je sve manje nade da se u Siriji uspostavi mir na osnovi Annanova mirovnog plana od šest točaka zbog daljnjih nasilnih sukoba između snaga odanih predsjedniku Bašaru al-Asadu i pobunjenika, izvijestili su diplomati koji su željeli ostati anonimni.

LOS ANGELES - Bob Welch, bivši gitarist i pjevač grupe Fleetwood Mac, umro je u četvrtak nakon što si je iz pištolja pucao u prsa u svom domu u Nashvillu, izvijestila je policija. Welcha (66) pronašla je njegova supruga, a policija njegovu smrt istražuje kao samoubojstvo. Na samoubojstvo upućuje i poruka koja je pronađena pored njega i za sada nema nikakvih naznaka da je pištolj sam opalio, rekao je glasnogovornik Nashvillske policije Don Aaron. Aaron je kazao i da je Welch patio od nekih zdravstvenih problema, ali je odbio reći o čemu je riječ. Welch je svirao s Fleetwood Macom od 1971. do 1974. i radio je na albumima kao "Future Games" i "Bare Trees". Također, imao je i solo karijeru i hit "Sentimental Lady".

(Hina) xdj/xtdel ytdel

An unhandled error has occurred. Reload 🗙