FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 21 sat

Autor: djan
ZAGREB, 4. srpnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat:

SARAJEVO - Predsjednik predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je u srijedu kako je osobno spreman surađivati s novim srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem i novom vladom te zemlje, jer smatra jer je to u obostranom ali i u interesu cijelog susjedstva. "Naravno da ću surađivati ako bude takve volje, a vidim da je ima", izjavio je Izetbegović u Janji u sjeveroistočnoj Bosni, gdje je zajedno s mandatarom za sastav nove srbijanske vlade Ivicom Dačićem otvorio novi malogranični prijelaz između BiH i Srbije preko rijeke Drine. Izetbegović i Dačić razgovarali su o odnosima BiH i Srbije a Dačić je novinarima izjavio kako će, postane li predsjednik vlade, nastaviti raditi na jačanju odnosa između dviju država. Kazao je kako je Srbija do sada jasno definirala svoj odnos prema BiH te kako se on neće mijenjati samo zato što se mijenjaju vlade. "Neće tu doći do nekakve značajnije promjene", izjavio je Dačić.

JERUZALEM - Nakon što su se pojavile nove sumnje o mogućem ubojstvu bivšega palestinskog predsjednika Jasera Arafata, koji je možda bio otrovan radioaktivnim polonijem, palestinske su vlasti u srijedu pristale na ekshumaciju njegova tijela. Većina Arapa smatra da je za misterioznu bolest od koje je 2004. umro tada 75-godišnji Arafat odgovoran Izrael, no on se distancira od svake moguće povezanosti sa smrću čovjeka koji je Palestince godinama vodio kroz rat i mir u namjeri da im omogući život u samostalnoj Palestini. Stručnjaci švicarskog instituta koji je pregledao i analizirao odjeću što ju je Arafatova udovica Suha ustupila katarskoj Al-Džaziri tvrde da su u njoj otkrili iznenađujuće visoku razinu polonija-210, supstancije kojom je ubijen bivši ruski špijun u Londonu 2006. No u službenim liječničkim izvješćima nije navedeno postojanje polonija. "Željela bih da svijet sazna istinu o ubojstvu Jasera Arafata", rekla je 48-godišnja Suha Arafat za Al-Džaziru, ne optužujući nikoga izravno, no rekla je kako su i Izraelci i Amerikanci Arafata vidjeli kao prepreku miru. Nagađanja o nepoštenoj igri i palestinskoj umiješanosti u nju već dugo obilježavaju frakcionaške sukobe među Palestincima. Informacije o potencijalnom Arafatovu ubojstvu i zadnja otkrića poklapaju se s ponovnim tenzijama unutar pokreta Fatah kojemu je sada na čelu Arafatov nasljednik, predsjednik Mahmud Abas, kao i napetosti između Fataha i Hamasa, islamističkog pokreta koji kontrolira Pojas Gaze. Abasova administracija izvijestila je kako će odobriti zahtjev Suhe Arafat da se obavi autopsija posmrtnih ostataka njezina pokojnog supruga, no nije objavljen datum.

SARAJEVO - Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ocijenio je u srijedu "neozbiljnim" najave kako će bosanskohercegovački premijer Vjekoslav Bevanda podnijeti ostavku kako bi spriječio Stranku demokratske akcije (SDA) u blokiranju smjene dvojice svoja ministara u tom tijelu, te je najavio kako Bevanda u tom slučaju neće dobiti njegovu potporu za novi mandat. "Ovo je inat i hir. Ovo su neke taštine i mi u takvoj igri sudjelovati nećemo. Ako Bevanda da ostavku smatrat ću to neozbiljnom stvari i s moje strane neće imati podršku za novo imenovanje", izjavio je Izetbegović novinarima u Janji kod Bijeljine gdje je tijekom dana boravio u službenom posjetu. Mogućnost da Bevanda podnese ostavku u utorak je najavio predsjednik HDZ BiH Dragan Čović. Kazao je kako je to način da se spriječi da SDA koristeći svoju poziciju u Domu naroda parlamenta BiH blokira potvrđivanje odluke o smjeni ministra obrane Muhameda Ibrahimovića i sigurnosti Sadika Ahmetovića. Njihovu smjenu Bevanda je zatražio zbog uspostave nove vladajuće većine iz koje je isključena SDA, a zamijenio ju je Savez za bolju budućnost (SBB) medijskog tajkuna Fahrudina Radončića Ukoliko bi Bevanda podnio ostavku to bi značilo i pad cijelog Vijeća ministara. U tom bi slučaju Predsjedništvo BiH trebalo imenovati novog mandatara, a o njegovoj potvrdi odlučivao bi samo Zastupnički dom državnog parlamenta u kojemu nova vladajuća koalicija ima stabilnu zastupničku većinu.

LONDON - Britanski fizičar Peter Higgs koji je prije gotovo pedeset godina iznio teoriju o postojanju "Božje čestice" trebao bi dobiti Nobelovu nagradu, ocijenio je u srijedu astrofizičar Stephern Hawking. Rezultati koje je u srijedu objavila Europska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) "nedvojbeno upućuju da smo otkrili Higgsov bozon koja daje masu drugim česticama", izjavio je Stephen Hawking na BBC-ju. "Ovo je važan rezultat koji bi Peteru Higgsu morao donijeti Nobelovu nagradu", ocijenio je slavni astrofizičar. Hawking se svojedobno kladio s fizičarem Gordonom Kaneom s Michiganskog sveučilišta da se Higgsova čestica neće pronaći. "Čini se da sam izgubio 100 dolara", kazao je. Peter Higgs (83) je 1964. došao na genijalnu zamisao o postojanju teorijske čestice čiji su trag, nakon dugog istraživanja, vjerojatno otkrili fizičari CERN-a. Nova čestica je konzistentna s očekivanjem za Higgsov bozon, ali znanstvenici ne mogu još sa stopostotnom sigurnošću potvrditi da se doista radi o dugo očekivanoj "Božjoj čestici". Sljedeći korak bit će odrediti točnu prirodu čestice i njezin značaj za razumijevanje svemira. Znanstvenici smatraju da bi ova čestica mogla biti ključ za razumijevanje 96 posto svemira, koje je još neotkriveno.

VATIKAN - Papa Benedikt XVI. izrazio je apsolutnu podršku svojem zamjeniku, državnom tajniku Svete Stolice kardinalu Tarcisiju Bertoneu, koji se nalazi u središtu međusobnih napada unutar Vatikana, otkrivenih nakon što su u javnost procurili povjerljivi dokumenti u aferi poznatoj kao "Vatileaks". U spektakularnom, kako ga ocjenjuje AFP, izrazu potpore, 85-godišnji Papa tako je okončao sve glasnija nagađanja o brzom odlasku talijanskog kardinala, koji nije osobito omiljen u dijelu kurije. "Gorko svjestan nepravedne kritike upućene Vama, želim Vam ponovno izraziti puno povjerenje koje imam u Vas", piše Papa u pismu "dragom uvaženom bratu" Tarcisiju Bertoneu, objavljenom u srijedu, koje je napisao uoči odlaska u ljetnu rezidenciju Castel Gandolfo. U pismu datiranom s 2. srpnja, Benedikt XVI. podsjeća da je svojem pomoćniku već iskazao povjerenje u pismu od 15. siječnja 2010. i da se otad "ništa nije promijenilo". "Želim Vam iskazati duboku zahvalnost za diskretnu potporu i prosvijećene savjete, koji su mi bili od osobite pomoći posljednjih mjeseci", kaže Papa, govoreći o skandalu s curenjem informacija, zbog čega je u pritvoru završio njegov sobar Paolo Gabriele. Bertonea, dugogodišnjeg suradnika tada kardinala Josepha Ratzingera koji je do 2005. bio na čelu moćne Kongregacije za doktrinu vjere, novi je Papa 2006. odabrao za državnog tajnika. Drugi čovjek vatikanske hijerarhije, koji će u prosincu navršiti 78 godina - tri godine više od dobi u kojoj kardinali uobičajeno idu u mirovinu - već je nekoliko puta nudio ostavku, ali ju je Papa svaki put odbio.

PEKING - Kubanski predsjednik Raul Castro doputovao je u srijedu u četverodnevni posjet Kini u svrhu daljnjeg jačanja dobrih odnosa dugogodišnjih saveznica. Castro će se tijekom posjeta Pekingu sastati s kineskim predsjednikom Huom Jintaom i potpredsjednikom Xiom Jinpingom. Očekuje se da će Castro razgovarati s kineskim čelnicima o daljnjoj realizaciji deset sporazuma koji su potpisani prošle godine za vrijeme posjeta Xia Jinpinga Havani. Ovo je prvi Castrov posjet Kini otkad je preuzeo dužnost predsjednika od svog brata Fidela 2008. godine.

SANKT PETERBURG - Gradsko poglavarstvo Sankt Peterburga dalo je zeleno svjetlo za održavanje Gay Pridea u subotu u drugom po veličini gradu u Rusiji, objavili su u srijedu organizatori. "Prvi put smo dobili dozvolu da u subotu, u parku u središtu Sankt Peterburga, organiziramo Povorku ponosa", izjavio je aktivist Nikolaj Aleksejev. Prema njegovim riječima, radi se o "povijesnoj odluci jer su sve prethodne parade bile organizirane bez dozvole". Izdana je dozvola za paradu od najviše 1000 osoba u parku Polioustrovski između 11.30 i 14.30 sati po mjesnom vremenu, no Aleksejev tvrdi da očekuje tek oko stotinjak sudionika. Do sada, međutim, ni dužnosnici poglavarstva niti ured gradskih vlasti za odnose s javnošću nisu bili dostupni za potvrdu te informacije. Homoseksualnost se u Rusiji do 1993. smatrala kaznenim djelom, a do 1999. duševnom bolešću.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙