FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: gple
ZAGREB, 4. srpnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

MADRID - Španjolska vlada završava paket mjera štednje i viših poreza, čija će vrijednost iznositi do 30 milijardi eura, a trebao bi pomoći srezati proračunski manjak, kazali su upućeni izvori. Program bi se trebao protegnuti na nekoliko godina i mogao bi obuhvatiti viši glavni porez na potrošnju, novi energetski porez, reforme mirovinskog sustava, niže plaće za državne službenike, nove cestarine i novo dramatično sniženje potrošnje ministarstava i tijela regionalne uprave, naveli su. Neke od mjera mogle bi biti najavljene idućeg tjedna kada će Europska unija vjerojatno vladi u Madridu odobriti dodatnih godinu dana vremena da spusti proračunski manjak na tri posto BDP-a. Ostale bi mogle biti predstavljene tijekom ljeta i uključene u višegodišnji plan proračuna, koji će biti pripremljen u kolovozu.

BRUXELLES - Ministri financija eurozone mogli bi se sastati 20. srpnja i donijeti konačnu odluku o spašavanju španjolskih banaka, kazali su europski izvori. "Postoji velika mogućnost" da će se ministri u sklopu Eurogrupe sastati 20. srpnja budući da "revizija četiri banke u Španjolskoj nije završena," rekao je izvor. Španjolski dužnosnici rekli su da pregovaraju s Europskom komisijom o pojedinostima pomoći i nadaju se da će objaviti potreban iznos do 9. srpnja i sastanka Eurogrupe. Jedan je izvor ipak dodao da je "dnevni red za ponedjeljak podugačak i obuhvaća, između ostalog, Grčku".

BUDIMPEŠTA - Mađarska vlada planira proširiti predloženi porez na financijske transakcije i na središnju banku (MNB), izjavila je bančina glasnogovornica. "Vlada nas je obavijestila, kao i Europsku središnju banku (ECB), da planira oporezivati središnju banku putem novog poreza na financijske transakcije", rekla je glasnogovornica za AFP. Guverner središnje banke Andras Simor, koji je u sukobu s vladom, već je u ponedjeljak nazvao taj plan "nezakonitim, opasnim i nerazumljivim", a ECB je obaviješten o njemu tek u utorak. Premijer Viktor Orban najavio je ovog tjedna milijardu eura vrijedan plan za smanjenje nezaposlenosti, koji će se financirati od poreza na financijske transakcije počevši od 2013. nadalje. Ministarstvo gospodarstva nedavno je predložilo da se novi porez naplaćuje i središnjoj banci.

MADRID - Španjolsko pravosuđe otvorilo je kazneni postupak protiv Rodriga Rata, bivšeg predsjednika Bankije, četvrte španjolske banke po veličini, za čije je spašavanje vrijedno 23,5 milijarda eura Španjolska morala zatražiti pomoć EU-a. Protiv banke i njezina vodstva zadnjih su tjedana podignute četiri tužbe. Podignule su ih skupina krajnje desnice Manos Limpias, stranka centra UPyD, građanska platforma Democracia Real Ya i pokret "ogorčenih". Dužnosnike banke tereti se za prijevaru, pronevjeru novca, falsificiranje godišnjih bilanci, loše i nelojalno upravljanje i manipulaciju cijenama.

LONDON - Cijene nafte na svjetskim tržištima pale su jer se u fokus pozornosti ulagača vratila sumorna gospodarska situacija i odlučili su se na dobitonosne prodaje nakon snažnog skoka cijena od dana ranije. Tako je cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu smanjena za 49 centi i iznosila je 100,18 dolara, nakon što je dan ranije poskočila više od tri posto zbog većih kupovina pred proslavu američkog Dana nezavisnosti 4. srpnja. Barel nafte na američkom tržištu pojeftinio je 55 centi, na 87,11 dolara. U utorak je njegova cijena dosegnula najvišu razinu na zatvaranju tržišta od 30. svibnja.

LONDON - Euro je oslabio prema dolaru i jenu na međunarodnim tržištima deviza zbog ojačalih očekivanja da će Europska središnja banka (ECB) smanjiti ključnu kamatnu stopu u eurozoni s obzirom na sumorne gospodarske podatke. Euro je prema dolaru u takvim okolnostima oslabio oko 0,3 posto, na 1,2563 dolara. Drži se tako i dalje osjetno ispod 1,2693 dolara, na koliko je poskočio u petak nakon što su europski čelnici postigli dogovor o mjerama za otklanjanje dužničke krize u eurozoni. Jedinstvena europska valuta u sličnom je postotku oslabjela i prema jenu, te je stajala 100,31 jen. Dolar je pak ostao gotovo nepromijenjen prema jenu i njime se trgovalo po 79,81 jena.

(Hina) xgple ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙