FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 29. lipnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Krajem svibnja u Hrvatskoj je bilo ukupno 1.389.607 zaposlenih, što je 15.265 osoba ili 1,1 posto više nego krajem travnja, a rastu zaposlenosti na mjesečnoj razini ponajviše je pridonijelo sezonsko zapošljavanje. Po podacima Državnog zavoda za statistiku, u pravnim je osobama krajem svibnja bilo 1.143.678 zaposlenih, što je 0,8 posto, ili 8.522 osobe više nego u travnju. Zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama bilo je 216.855, što je 6.993 osobe ili 3,3 posto više nego u travnju. Zaposlenih osiguranika poljoprivrednika, po podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, krajem svibnja bilo je 29.074, što je 250 osoba ili 0,9 posto manje nego krajem travnja. Po podacima preuzetim od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, krajem svibnja u Hrvatskoj je bilo 306.056 nezaposlenih, što je na mjesečnoj razini smanjenje za 5,5 posto, ili 17.666 osoba manje. Tako je i stopa registrirane nezaposlenosti sa 19,1 posto krajem travnja pala na 18 posto krajem svibnja.

ZAGREB - Hrvatska u robnoj razmjeni u prvih pet mjeseci ove godine bilježi pad izvoza, izraženo u kunama izvoz je pao za 1,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok je u eurima pad nešto izraženiji i iznosi 3,5 posto, a kod uvoza, kada se izrazi u kunama, bilježi se rast za 1,7 posto, dok se u eurima bilježi pad uvoza za 0,3 posto. Pokrivenost uvoza izvozom u prvih pet mjeseci iznosi 56,1 posto, privremeni su podaci Državnog zavoda za statistiku. U razdoblju siječanj-svibanj ove godine iz Hrvatske je izvezeno robe u vrijednosti 28,3 milijarde kuna, što je za 1,5 posto manje nego u istom razdoblju lani, dok je uvoz istodobno porastao za 1,7 posto, na 50,4 milijarde kuna. Deficit u robnoj razmjeni iznosio je 22,1 milijardu kuna, što je 6 posto veći deficit nego u pet lanjskih mjeseci. Izraženo u eurima, čiji je tečaj u prvih pet mjeseci porastao za 2 posto, hrvatski je robni izvoz iznosio 3,76 milijardi eura, što je 3,5 posto manje nego u istom razdoblju lani, dok uvoz bilježi blagi pad, za 0,3 posto, na 6,7 milijardi eura. Manjak u robnoj razmjeni s inozemstvom iznosi nešto više od 2,9 milijardi eura, što je porast za 4 posto na godišnjoj razini.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović na današnjoj je svečanoj akademiji u povodu Dana Hrvatske obrtničke komore, kojom je obilježen i veliki jubilej - 160 godina organiziranog obrtništva u Hrvatskoj, rekao kako vjeruje u europsku budućnost Hrvatske te kako će u njoj i za obrtnike biti puno novih prilika koje će oni znati iskoristiti. Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras poručio je obrtnicima kako će u resornom ministarstvu imati partnera, a u hrvatskoj Vladi najveću potporu. Istaknuo je pozitivne trendove u obrtništvu, više obrta se otvara nego zatvara - od početka godine otvoreno je 4.743 obrta, a u porastu je i broj zaposlenih pa je tako od početka godine otvoreno 6.342 nova radna mjesta u obrtništvu. Napomenuo je kako su u pripremi zakon o obrtu te zakon o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja, a poticajne mjere odnose se na poticaje za mikro-poduzetnike, porezne poticaje, poticaje za opravdane troškove novih radnih mjesta povezanih s investicijskim projektom, poticajne mjere za radno-intenzivne investicijske projekte itd.

ZAGREB - Radnici Diokija neće napustiti pogone te tvrtke u zagrebačkoj industrijskoj zoni Žitnjak, a neki medijski napisi u kojima je najavljeno da će to učiniti 1. srpnja, nisu točni, rekao je za Hinu predsjednik Nadzornog odbora i jedan od članova Stožera za obranu Diokija Zdravko Rumenović. Nećemo napustiti pogon kako izvještavaju neki portali, niti je Stožer za obranu Diokija to sugerirao radnicima, rekao je. Podsjeća pritom da je Stožer 21. lipnja izvijestio kako je situacija u Diokiju eskalirala do te mjere da od 1. srpnja više neće moći garantirati sigurnost postrojenja na Žitnjaku, a ne da će radnici napustiti Žitnjak. Rumenović kaže da u iduća dva-tri dana radnici očekuju ispunjenje svojih zahtjeva. To su isplata zaostalih plaća i otpremnina prema kolektivnom ugovoru, o čemu su izvijestili i Vladu. Na pitanje što će radnici učiniti ne ispune li se ti zahtjevi u željenom roku, kazao je kako na to sada ne može odgovoriti. Proizvodnja u Diokiju stoji već deset mjeseci, a oko 450 radnika potražuje pet plaća.

PLOČE/ZAGREB - Luka Ploče najavila je danas izradu programa zbrinjavanja viška zaposlenih kojim bi do kraja ove godine moglo biti obuhvaćeno oko 100 radnika u Grupi Luka Ploče. Odluku o izradi programa zbrinjavanja viška zaposlenih uz isplatu stimulativnih otpremnina tijekom ove godine donio je predsjednik Uprave Luke Ploče, izvijestili su iz te tvrtke putem Zagrebačke burze. "Nastavljajući započete aktivnosti racionalizacije procesa poslovanja i optimizacije svih troškova, a posebno troškova zaposlenika, predsjednik Uprave Luka Ploče donio je odluku o izradi programa zbrinjavanja viška zaposlenih uz isplatu stimulativnih otpremnina tijekom 2012.", navodi se u priopćenju tvrtke objavljenom na Zagrebačkoj burzi. Odluka je, kako se navodi, donesena u interesu usklađivanja poslovanja društva s uvjetima tržišnog gospodarstva, odnosno povećanja učinkovitosti poslovanja.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze danas su zabilježili neuobičajeno visok dnevni rast, Crobex je porastao za 3,45 posto, na 1.693,85 bodova, dok je specijalizirani Crobex10 povećan za 4,03 posto, na 930,10 bodova. Redovni promet iznosio je 9,5 milijuna kuna. Dionicom HT-a ostvareno je 2,4 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla za 3,54 posto. Za 656 tisuća kuna trgovalo se dionicom Valamar Adria Holdinga, uz porast cijene za 1,36 posto. Uz promet od 651 tisuću kuna cijena povlaštenoj dionici Adris grupe porasla je za 3,80 posto. Dionica Konzuma poskupila je za 1,41 posto, s prometom od 618,5 tisuća kuna. Visok rast cijene, za 6,84 posto, imala je dionica Ericssona Nikole Tesle koji je danas objavio da je ugovorio gradnju nove mobilne mreže i mreže za isporuku sadržaja za vodećeg ruskog pružatelja telekomunikacijskih usluga Rostelekom, što je najveći posao te kompanije u posljednjih nekoliko godina. Visok rast cijene bilježe i dionice Ingre za 6,50 posto, Rivijere Adrija 6,19 posto, Atlanske plovidbe 5,73 posto, Podravke 4,54 posto, Đuro Đaković Holdinga 4,17 posto.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙