FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 11. lipnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Premijer Zoran Milanović danas je Hrvatskom saboru predložio da SDP-ovca Mihaela Zmajlovića imenuje novim ministrom zaštite okoliša i prirode, ističući kako od njegova ministarstva očekuje da, osim kao čuvar okoliša, bude i ekonomski aktivno za razvoj Hrvatske. "Od Ministarstva zaštite okoliša očekujem da bude i ekonomski aktivno. Očekujemo ideje i projekte, ne samo obrambeni stav koji je nužan, nego i proaktivan, agresivan stav", poručio je Milanović u Banskim dvorima gdje je predstavio Zmajlovića kao svog kandidata za ministra. Istaknuo je da se nakon iznenadne ostavke dosadašnje ministrice Mirele Holy te provedenih konzultacija odlučio za ministra predložiti Zmajlovića, SDP-ovog saborskog zastupnika i gradonačelnika Jastrebarskog te mladog ekonomista koji je, kazao je, u lokalnoj politici ostvario zapažene rezultate. Napomenuo je da se Zmajlović na početku svoje, s obzirom na dob (34 godine), plodne karijere bavio ekologijom i zaštitom okoliša te da je u tom smislu poznavanje materije jako dobra stvar, ali i naglasio da je ministarska dužnost političko mjesto na kojemu se provodi politika Vlade u suradnji sa stručnjacima u ministarstvima. Zahvalivši premijeru na ukazanom povjerenju, Zmajlović je istaknuo da je pred Ministarstvom puno posla, ali da su Vlada i njegova prethodnica zacrtali jasan smjer kojim planira i nastaviti. "Transparentnost, poštivanje svih zakonskih propisa i europskih direktiva bit će i dalje smjer kojim će se voditi Ministarstvo. Trudit ću se da se taj smjer zadrži i da se ostvaruju svi ciljevi koje si je zacrtala Vlada", poručio je.

ZAGREB - Najviše cijene motornih benzina od ponoći će biti niže od 13 do 15 lipa po litri, a dizelska će goriva pojeftiniti od 15 do 18 lipa, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva koje je danas objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 12. do 25. lipnja. To je u dvotjednom ritmu promjena cijena četvrto uzastopno smanjenje cijena motornih benzina, dok cijene dizela padaju šesto obračunsko razdoblje za redom. Po podacima Ministarstva, najviša cijena najprodavanijeg benzina, eurosupera 95 od ponoći može biti 10,32 kune po litri, što je za 13 lipa manje od dosadašnje maksimalne cijene od 10,45 kuna. Za 14 lipa po litri od sutra će pojeftiniti eurosuper 98 i najviša mu cijena u iduća dva tjedna može biti 10,64 kune (do sada 10,78 kuna). Ministarstvo gospodarstva je najvišu cijenu eurosupera 100 utvrdilo na 10,86 kuna, što je 15 lipa manje od dosadašnje maksimalne cijene od 11,01 kunu. Eurodizel će se od ponoći moći prodavati po najvišoj cijeni od 9,61 kunu, što je 18 lipa manje od dosadašnjih 9,79 kuna. Plavi dizel imat će 16 lipa nižu cijenu, jer je Ministarstvo njegovu najvišu cijenu utvrdilo na 6,01 kunu (do sada 6,17 kuna). Za 15, odnosno 16 lipa po litri pojeftinit će plinska ulja, najviša cijena običnog loživog ulja od sutra može biti 6,81 kunu (do sada 6,96 kuna), a euro plinskog ulja 7,03 kune (do sada 7,19 kuna).

ZAGREB - Prosječna mjesečna neto plaća zaposlenih u prerađivačkoj industriji prošle je godine iznosila 4.602 kune i bila je za 2,7 posto manja od prosjeka poduzetnika Hrvatske, pokazuju podaci Financijske agencije (Fina). U 2011. je ukupno 851.386 zaposlenih kod poduzetnika Hrvatske, obveznika poreza na dobit, bez banaka, osiguravajućih društava i ostalih financijskih institucija, obračunalo prosječnu mjesečnu neto plaću od 4.729 kune, što je nominalno 0,9 posto više nego 2010., no, realno je, zbog rasta cijena od 2,3 posto, manje za 1,4 posto. Analiza po područjima djelatnosti pokazuje da zaposleni u tri djelatnosti - prerađivačkoj industriji, trgovini i građevinarstvu, koje zapošljavaju više od 50 posto ukupno zaposlenih - za svoj rad dobivaju prosječne mjesečne neto plaće manje od prosjeka poduzetnika Hrvatske. Po podacima Fine, prosječna je plaća u prerađivačkoj industriji prošle godine iznosila 4.602 kune, što je 2,7 posto manje od državnog prosjeka, u trgovini je iznosila 4.318 kuna, ili 8,7 posto manje od prosjeka, dok je u građevinarstvu manja od državnog prosjeka za 14,1 posto i iznosila je 4.064 kune. Najveće prosječne neto plaće u prošloj su godini, navode iz Fine, obračunate u rudarstvu i vađenju i iznosile su 7.351 kunu, što je 55,5 posto više od prosjeka svih poduzetnika u Hrvatskoj.

ZAGREB - Proizvodnja slatkovodne ribe u Hrvatskoj porasle je prošle godine za 24 posto u odnosu na 2010. godinu, a proizvedeno je ukupno 6.283 tone slatkovodne ribe, podaci su Državnog zavoda za statistiku. U šaranskim je ribnjacima u prošloj godini proizvodnja konzumne ribe dosegnula 3.794 tone, što je porast za 48 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok je sa 2.489 tona proizvodnja pastrva u ribnjacima ostala na istoj razini. Po statističkim podacima, u ukupnoj proizvodnji slatkovodne ribe najveći je udio, 46 posto, imala proizvodnja šarana, a zatim pastrva, 40 posto. U prošloj je godini proizvodnja mlađi smanjena za šest posto, na 2.555 tona.

ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze danas su porasli oko jedan posto, na krilima dobrog raspoloženja na inozemnim burzama nakon što je eurozona odobrila pomoć španjolskim bankama, no uz slab obujam trgovanja. Crobex indeks oko podneva bio je u plusu 0,99 posto, na 1.652 boda, a Crobex10 1,14 posto na 901 bodu. Redovni promet dionicama dosegnuo je 2,7 milijun kuna, što je otprilike milijun kuna više nego u petak u ovo doba. Najveći promet do podneva je ostvaren dionicom HT-a, u visini od tek 521.000 kuna. Cijena joj je oslabila 0,59 posto, na 194,03 kune. Većina ostalih izdanja ostvaruje dobitke. Pritom se po skoku cijene za 5,96 posto izdvaja dionica Dalekovoda. Znatnije su ojačale i cijene dionica Đuro Đaković Holdinga, za 4,06 posto, te Belja, za 3,48 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke u odnosu na tečajnu listu od petka ojačala prema euru za 0,18 posto, a ojačala je i prema ostalim važnijim valutama. Srednji tečaj eura na tečajnici HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,551222 kune. Na vrijednosti su prema kuni izgubile danas i ostale promatrane inozemne valute, američki je dolar oslabio za 0,93 posto, britanska funta za 0,30 posto, a švicarski franak za 0,15 posto. Srednji tečaj dolara na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 6,006859 kuna, funte 9,335174 kune, a franka 6,289016 kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙