FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 5. lipnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Vlada će uputiti prijedlog Zakona o reprezentativnosti u saborsku proceduru unatoč protivljenju sindikata, te ustraje u namjeri da se njime ograniči produžena primjena pravnih pravila iz kolektivnih ugovora na tri mjeseca, rečeno je nakon današnje sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV). Ni četverosatna sjednica nije pomogla da socijalni partneri usuglase stajališta oko spornog zakona, pa će on biti upućen u Sabor u dva čitanja iako su sindikati zatražili da se zakon pokuša još jednom raspraviti na GSV-ovom povjerenstvu. Očito ni sindikati niti poslodavci ne žele donošenje toga zakona jer njegovo vraćanje u radnu skupinu je samo pokušaj odgađanja rješenja kako bi Vlada odustala, ustvrdio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. No, Vlada neće odustati i prijedlog zakona će u Sabor, gdje će kroz dva čitanja biti mogućnosti za prijedloge i amandmane, a s obzirom da je to organski zakon za njegovo je donošenje potrebna apsolutna većina od 77 glasova, rekao je Mrsić. Predstavnik sindikata u GSV-u Krešimir Sever priznao je da oko toga zakona nema suglasnosti ni među samim sindikalnim središnjicama, koje se ne slažu oko kriterija za utvrđivanje reprezentativnosti, ali sve središnjice slažu se da se njime ne mogu mijenjati odredbe Zakona o radu (ZOR). Naime, stupanjem na snagu novoga zakona prestala bi važiti odredba članka 262. ZOR-a koja omogućuje vremenski neograničeno produženje kolektivnih ugovora. Izmjene ZOR-a ne smiju ići kroz drugi zakon, rekao je Sever i najavio da će se zbog toga sindikalci obratiti predstavništvu Europske komisije, međunarodnim sindikalnim udrugama te Međunarodnoj organizaciji rada.

ZAGREB - Od 1. srpnja 2013. godine u planu je otvorenje trajektne linije između kopna i poluotoka Pelješca, namijenjene prvenstveno prijevozu kamiona, najavio je da današnjem susretu s novinarima ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. Nova trajektna pruga slijedit će projektiranu trasu pelješkog mosta, s lučicama na njegovim dvama krajevima, rekao je Dončić. Glavni razlog uvođenja nove linije su zahtjevi Europske unije u pogledu nadzora prometa. Kako je zbog neumskog primorja koje pripada Bosni i Hercegovini prekinut teritorijalni kontinuitet Republike Hrvatske, takvo rješenje je nužno zbog schengenskih pravila, kaže Hajdaš Dončić. Uz to, to je rješenje jedino izvedivo do ulaska Hrvatske u EU, 1. srpnja 2013. To ne znači da se odustalo od gradnje cestovnog koridora kroz neumsko zaleđe, naglašava Hajdaš Dončić. Nova trajektna pruga također neće ukinuti postojeću liniju Ploče – Trpanj. Pelješki most, kaže Hajdaš Dončić, nije izgledan u kratkom i srednjem roku, ali to ne znači da se jednom neće graditi.Hajdaš Dončić danas je najavio i gradnju četiri nova trajekta za Jadroliniju, u sklopu redovnog plana obavljanja flote kako bi se nacionalni linijski brodar osposobio za tržišnu utakmicu koja nastupa 1. siječnja 2017. U Ministarstvu su danas opovrgnuli vijesti o 20 postotnom poskupljenju karata Jadrolinije naglasivši da je riječ o uobičajenom sezonskom dizanju cijena.

ZAGREB - Tečaj kune ne bi trebao biti u središtu ekonomske politike, a njegova korekcija ne bi donijela koristi već bi mogla uzrokovati štetu, ocijenila je danas viša ekonomistica u Uredu Svjetske banke u Hrvatskoj Sanja Madžarević - Šujster u izjavi nakon predstavljanja studije Svjetske banke "Zlatni rast - vraćanje sjaja europskom gospodarskom modelu". Tečaj kune oblikuje se na tržištu, on je tržišna kategorija i ovisi o svim ostalim elementima ekonomske politike. U situaciji kad je gospodarstvo visoko eurizirano, uz visoku vanjsku izloženost kroz vanjski dug te visoko euriziran javni i unutarnji dug, nema puno opcija za drugačije vođenje tečajne politike, rekla je Madžarević - Šujster upitana kako komentira pojedine zahtjeve za korekcijom tečaja kune. Ocjenjuje da Hrvatska kao zemlja koja teži ulasku u eurozonu kako bi smanjila jedan od rizika, a to je tečajni rizik, nema nikakve dodatne koristi od "igranja s tečajem", a može imati samo velike štete. "Na to ne treba usmjeravati ekonomsku politiku. Tečaj nije kategorija kojom se danas trebamo baviti, puno više posla trebamo obaviti u redefiniranju fiskalne politike što Vlada ovih dana intenzivno radi", kaže Madžarević - Šujster. Kad je riječ o internoj devalvaciji, preporuke MMF-a i HNB-a, a prepoznala ih je i Vlada, su smanjenje unutarnjih troškova, povećanje produktivnosti i konkurentnosti, dodaje.

ZAGREB - Hrvatskoj i njenom gospodarstvu za napredak je potrebna poslovna strategija koja će konačno definirati što se želi i treba raditi do 2020. ili 2030., kao i nacionalni konsenzus da se iz krize može izići jedino zalaganjem svih u državi, istaknuo je direktor tvrtke SAP d.o.o. Igor Dropulić na današnjoj konferenciji SAP Forum koja je okupila više od 400 domaćih i stranih sudionika, većinom ICT stručnjaka. Tržišni rast može se osigurati objedinjavanjem znanja i tehnologija, poruka je SAP foruma, koji je nastavak tradicionalne konferencije "SAP World Tour". Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić naglašava da nema čarobnog recepta za izlazak iz krize, ali se taj recept može naći uz kvalitetan socijalni dijalog, kao i uz primjenu ICT-a što smatra i preduvjetom za sve reforme koje su u Hrvatskoj potrebne. Među tim reformama spomenuo je mirovinsku, zdravstvenu, obrazovnu, pravosudnu, ali i one koje pridonose jačanju industrije i izvoza, fiskalnu decentralizaciju i reformu teritorijalnog ustroja odnosno jedinica lokalne uprave i samouprave.

ZAGREB - Redovan promet Zagrebačke burze danas je bio tek nešto veći od 10 milijuna kuna, pri čemu je više od polovice ostvareno trgovanjem dionicama HT-a, a dionički su indeksi blago korigirani, Crobex je porastao za 0,08 posto, dok je Crobex10 pao za 0,14 posto. Crobex je tako trgovanje završio na 1.638,61 bodu, a Crobex10 na 896,63 boda. Najtrgovanija je bila dionica HT-a s 5,1 milijun kuna prometa. Cijena HT-ove dionice je porasla 0,46 posto, na 195,90 kuna. Među milijunaše danas se uvrstila još samo dionica Luke Ploče s prometom od 1,5 milijuna kuna i nepromijenjenom cijenom od 700 kuna. Po prometu slijede povlaštene dionice Adris grupe sa 267,5 tisuća kuna, a cijena im je pala za 0,46 posto. Dionica AD Plastika protrgovano je za 259 tisuća kuna, uz pad cijene za 1,59 posto. Pad cijene među trgovanijim dionicama zabilježile su primjerice i dionice Ericssona Nikole Tesle za 0,44 posto, Đuro Đaković Holding za 1,17 posto, Konzuma za 1,35 posto, Atlantske plovidbe za 1,89 posto, Luka Rijeka za 2,37 posto, Ingre za 4,52 posto, itd. S rastom cijene današnje su trgovanje završile dionice Vira i to za 0,22 posto, Ine za 1,12 posto, Zagrebačke banke za 4,14 posto, a visok rast imala je dionica Liburnia Riviera Hotela, za 19,28 posto, uz promet nešto manji od sto tisuća kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙