FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: nbrc
ZAGREB, 8. lipnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Poduzetnici Hrvatske, obveznici poreza na dobit bez banaka, osiguravajućih društava i ostalih financijskih institucija u prvom su tromjesečju ove godine ostvarili bruto dobit, odnosno višak prihoda nad rashodima od 2,5 milijardi kuna, što je u odnosu na isto razdoblje lani manja bruto dobit za 6,9 milijardi kuna ili za 73 posto, objavila je Financijska agencija (Fina). Iz Fine kao glavni razlog tom padu navode smanjenje ukupnih prihoda poduzetnika u djelatnosti brodogradnje za 84,1 posto. Naime, u prvom kvartalu prošle godine brodogradilišta su ostvarila velike izvanredne prihode s osnova izvlaštenja imovine prema odluci vlade, a na pad dobiti u određenoj je mjeri utjecao i manji obujam industrijske proizvodnje i građevinske aktivnosti u prva tri mjeseca. Hrvatski su poduzetnici u prva tri mjeseca ove godine ostvarili 135,9 milijardi kuna ukupnog prihoda, dok su ukupni rashodi iznosili 133,4 milijarde kuna, pa je bruto dobit bila 2,5 milijarde kuna. Ukupni prihodi poduzetnika u prva su tri mjeseca ove godine bili manji za 0,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok su istodobno ukupni rashodi porasli i to za 4,5 posto. U prvom kvartalu poduzetnici su izdvojili 7,7 milijardi kuna u dugotrajnu imovinu, što je 7,2 posto više nego u istom razdoblju lani. Rezultati poslovanja poduzetnika temelje se na izvješćima koje je Fini predalo 88.299 poduzetnika, što je tri posto više nego u prvom tromjesečju lani. Kod tih je poduzetnika bilo zaposleno 805.668 radnika, ili 1,6 posto više nego u prvom kvartalu prošle godine. Prosječna mjesečna plaća zaposlenih bila je 4.737 kuna, što je nominalno 0,6 posto više, no realno je, s obzirom na rast cijena, to 1,5 posto manje nego u prvom kvartalu lani.

DUBROVNIK - Godišnji kongres europskog udruženja tvrtki za zbrinjavanje i preradu životinjskih nusproizvoda EFPRE u Dubrovniku je okupio oko 300 sudionika iz europskih zemalja, a u njegovu radu sudjelovao je i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Hrvatska ima visoke standarde o sigurnosti i ispravnosti hrane, čemu je najbolji primjer ovaj kongres koji se po prvi put održava u nekoj od zemalja koja nije članica EU, istaknuo je Jakovina. Kazao je također kako je posljednjih godina Hrvatska tri puta povećala količine prikupljenih i zbrinutih nusproizvoda životinjskog podrijetla iz prehrambene industrije te da se na tomu i dalje radi kako bi Hrvatska potpuno spremno dočekalo pristupanje EU. Vrlo je važno kvalitetno skrbiti o ovim nusproizvodima, jer je Hrvatska prepoznata i kao kvalitetna turistička zemlja, rekao je. Sudionici godišnjeg kongresa EFPRA-e, koji se održava od 6. do 9. lipnja, raspravljaju o zbrinjavanju životinjskih nusproizvoda te njihovom iskorištavanju u Europi kao obnovljivih izvora energije.

ZAGREB - Gradski turizam u europskim gradovima ove godine očekuje nastavak pozitivnih turističkih trendova, posebno s brzorastućih tržišta BRIC-a - Brazila, Rusije, Indije i Kine, te tim tržištima u turističko-marketinškim planovima europski gradovi trebaju posvetiti više pažnje, istaknuli su čelnici paneuropske udruge European Cities Marketing-ECM na današnjoj konferenciji za novinare u Zagrebu. Konferencija, na kojoj su sudjelovali i predsjednik ECM-a Dieter Hardt-Stremayr i direktor udruge Garry White, održana je u povodu generalne skupštine i kongresa ECM-a, koja se od 6. do 9. lipnja održava u zagrebačkom Hotelu Westin. U organizaciji tog kongresa sudjelovali su grad Zagreb, zagrebačka Turistička zajednica te nekoliko hotela. Udruga ECM, istaknuo je njen predsjednik, radi na povezivanju europskih gradova razmjenom znanja te dobrih i loših turističko-marketinških iskustava, posebno iz kongresne industrije, u njenom članstvu je trenutno 110 europskih većih gradova iz 32 zemlje. U tim je gradovima, kako je kazao, prošle godine ostvareno blizu 330 milijuna noćenja ili 6 posto više nego u godini prije, a trend rasta, i veći od ukupnog, bilježi i Zagreb te drugi hrvatski gradovi, članovi ECM-a. Uz Zagreb to su još Split, Dubrovnik, Opatija i Rijeka, a u Dubrovniku će krajem kolovoza, kako je najavljeno, ECM organizirati svoju ljetnu školu za studente koji žele više saznati o gradskom i kongresnom turizmu.

ZAGREB - Redovni promet Zagrebačke burze iznosio je danas svega 4,3 milijuna kuna, a dionički su indeksi trgovanje završili s minusom, Crobex za 0,55 posto, na 1.635,82 boda, a Crobex10 za 0,87 posto, na 891,85 bodova. Produženi je vikend utjecao na vrlo nizak burzovni promet, a 4,3 milijuna kuna redovnog prometa najniži je promet od 2. siječnja ove godine kada je iznosio 4,04 milijuna kuna. Milijunski promet danas su ostvarile samo dionice HT-a kojih je protrgovano za 1,5 milijuna kuna, a cijena im je pala 1,87 posto, na 191,86 kuna. Po prometu slijede dionice Đuro Đaković Holdinga kojih je prodano za 389,7 tisuća kuna, uz pad cijene za 1,25 posto. Promet dionicom Atlantske plovidbe iznosi 350,6 tisuća kuna, a cijena im je porasla za 1,29 posto. Uz promet od 260 tisuća kuna, povlaštenoj dionici Adris grupe cijena je pala za 1,22 posto. Među dionicama koje su trgovanje završile s padom cijene su i primjerice dionice Ingre s padom za 0,49 posto, Atlantic grupe za 0,82 posto, Belja za 1,61 posto, Hrvatske poštanske banke za 2,18 posto, Luke Rijeka za 3,20 posto, dok su cijene porasle dionicama Dalekovoda za 1,73 posto, Valamar Adria Holdinga za 2,47 posto, itd.

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙