FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 16. lipnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

ATENA - Šef grčke konzervativne stranke Nova demokracija Antonis Samaras obećao je u petak navečer zemlji "izlazak iz krize, a ne iz eura" u slučaju pobjede njegove stranke na parlamentarnim izborima u nedjelju. "Izići ćemo iz krize. Nećemo izići iz eurozone. Nikome nećemo dozvoliti da nas izbaci iz Europe", rekao je pred više tisuća simpatizera okupljenih na trgu Sintagma u središtu Atene na posljednjem izbornom mitingu prije glasovanja. Neka ispitivanja davala su krajem tjedna blagu prednost stranci Nova demokracija u odnosu na radikalnu lijevo orijentiranu Syrizu Alexisa Tsiprasa.

WASHINGTON - Sjedinjene Države imaju na raspolaganju potrebne mjere kako bi se nosile s rezultatima nedjeljnih izbora u Grčkoj koji bi mogli mogli izazvati nestabilnost na globalnom financijskom tržištu,rekao je u petak podtajnik američkog ministarstva financija za međunarodna pitanja Lael Brainard.

"Mi u američkoj vladi uvijek se pobrinemo da imamo potreban komplet alata i da smo dobro pripremljeni za bilo kakve okolnosti koje bi mogle nastati", rekao je on. Brainard kaže da je u grčkom interesu ostanak u eurozoni i pridržavanje dogovorenih mjera štednje, alid a je Washingon spreman i za drugačiji razvoj događaja.

LJUBLJANA - Slovenski ministar za financije Janez Šušteršič izjavio je u petak da će aktivnosti u eurozoni u slučaju "slabog scenarija" na nedjeljnim ponovljenim parlamentarnim izborima u Grčkoj početkom idućeg tjedna biti nastojanje da se spriječi panika koju bi to moglo izazvati na financijskom tržištu, nakon čega bi uslijedili razgovori s Grčkom da ona ostane pri ispunjavanju obveza koje je preuzela kako bi dobila potporu svojim mjerama štednje. U slučaju da na izborima pobijedi stranka koja podržava mjere štednje i ostanak Grčke u eurozoni, raspoloženje europskih ministara financija koji se sastaju u četvrtak bilo bi mnogo povoljnije, ali je malo mogućnosti da Grčka u tom slučaju ponovo pregovara o uvjetima i osigura bolje, ocijenio je Šušteršič u razgovoru za emisiju "Odmevi" Slovenske televizije u petak kasno na večer.

PARIZ - Francuska je u petak navečer izrazila duboku zabrinutost zbog informacija o skoroj operaciji snaga sirijskog režima na grad Homs, uporište oporbe vlasti predsjednika Bašara al-Asada. "Izražavamo duboku zabrinutost zbog informacija o skoroj velikoj operaciji na grad Homs", prema priopćenju glasnogovornika ministarstva vanjskih poslova Bernarda Valera. Ranije je Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH) javio da je šest civila ubijeno u petak u području Homsa tijekom vojnog napada. OSDH je uputio poziv Crvenom križu i Crvenom polumjesecu da hitno pošalju medicinske ekipe radi evakaucije ranjenih u neprestanim granatiranjima grada. Osim što nedostaje medicinsko osoblje u gradu, OSDH upozorava na nestašicu vode i električne energije u bombardiranim i opkoljenim četvrtima.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙