FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 2. lipnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

SINGAPUR

SAD će prerasporediti najveći dio svoje pomorske flote u Tihi ocean do 2020. u okviru nove vojne strategije usredotočene na Aziju, izjavio je u subotu američki ministar obrane Leon Panetta na summitu u Singapuru. Odluka o raspoređivanju više brodova na Pacifiku usporedo s jačanjem vojnog partnerstva u regiji dio je napora namijenjena jačanju uloge SAD-a u zoni vitalnoj za budućnost Amerike, dodao je Panetta. Naglasio je da će "do 2020. mornarica prerasporediti svoje snage u omjeru od približno sadašnjih 50-50 između Pacifika i Atlantika na 60-40 u korist Pacifika, uključujući šest nosača zrakoplova, kao i većinu naših brodova i podmornica".

WASHINGTON

Dužnosnik kineske obavještajne službe uhićen je početkom ove godine jer je dostavljao kineske tajne dokumente SAD-u, piše u petak New York Times. Citirajući neimenovanu osobu "upoznatu s tim slučajem", dnevnik ističe da je uhićena osoba zaposlenik kineskog ministarstva državne sigurnosti. Prema pisanju časopisa New Way iz Hong Konga, radilo se o tajniku jednog pomoćnika ministra tog ministarstva. Pomoćnik ministra, čije ime nije navedeno, također je smijenjen s položaja, a dodatna istraga navodno je otkrila da je u aferu bilo upleteno 350 osoba. Tajnika je navodno regrutirala CIA dok je studirao u SAD-u.

KUNDUZ

Afganistanske snage oslobodile su u petak petero humanitarnih djelatnika koje su prošli mjesec oteli naoružani muškarci u izoliranoj planinskoj regiji na sjeveroistoku Afganistana, objavili su u subotu afganistanski dužnosnici. Humanitarni djelatnici švicarskog Medaira, među kojima su bile i dvije liječnice, oteti su u svibnju dok su putovali prema dijelovima Badakshana koje su pogodile poplave. "Bila je to uspješna operacija naših snaga i svih petero humanitarnih djelatnika je oslobođeno", rekao je zamjenik guvernera Badakshana Šamsul Rahman Šams. On je dodao da su u operaciji oslobađanja talaca ubijena petorica otmičara. Policija je ranije priopćila da su otmičari tražili novac za oslobađanje talaca.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙