FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 7. lipnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

ISTANBUL - Al Kaida još uvijek predstavlja prijetnju a geografski se proširila, upozorila je u četvrtak američka državna tajnica Hillary Clinton na otvaranju Foruma borbe protiv terorizma, međunarodne konferencije o sigurnosti koja je okupila tridesetak zemalja u Istanbulu. "Jezgro Al Kaide koja je vodila napade od 11. rujna možda je pred porazom ali prijetnja se proširila, postajući geografski rasprostranjenija", izjavila je Clinton na otvaranju konferencije. Predstavnici tridesetak zemalja razmatrat će načine borbe protiv terorizma na globalnoj razini u četvrtak i u petak na forumu u Istanbulu na kojem će se također analizirati stanje u Siriji te iranski nuklearni program.

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u četvrtak da želi raditi na političkoj uniji u Europi, te da je spremna prihvatiti ideju Europe "dvije brzine". "Treba nam više Europe od proračunske unije, a treba nam prije svega politička unija. Moramo korak po korak prepustiti kompetencije Europi", izjavila je ona u intervjuu na njemačkoj javnoj televiziji ARD. No, "ne smijemo ostati nepokretni jer nas neka od zemalja ne želi slijediti", kazala je ona. Merkel je u četvrtak ujutro pokušala smanjiti očekivanja oko summita Europske unije predviđena za kraj lipnja, ocjenjujući da neće riješiti sve probleme odjednom.

SARAJEVO - Preustroj vlasti u Bosni i Hercegovini mogao bi potrajati mjesecima nakon što su HDZ BiH i HDZ 1990. godine potvrdili kako će inzistirati na promjenama i u vladi Federacije Bosne i Hercegovine a Hrvatska stranka prava (HSP) i Narodna stranka "Radom za boljitak" (NSRzB) najavile kako će se boriti da zadrže sadašnje pozicije u federalnoj vlasti, ocjena je koju u četvrtak prnose mediji u BiH. Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović u srijedu je nakon sjednice stranačkog vrha izjavio da u toj stranci odlučno inzistiraju da postanu dijelom vladajuće koalicije i na razini Federacije BiH te da ne žele surađivati sa HSP-om i NSRzB koje su prije godinu i pol postavile svoje ministre u federalnoj vladi. Preustroj vlasti do 27. lipnja, što je rok kojega je prvi pomenuo predsjednik HDZ BiH, u postojećim je okolnostima teško dostižan no lideri poličkih stranaka najavili su u narednim danima intenzivne konzultacije kako bi konkretizirali provedbu načelnog dogovora o uspostavi nove vladajuće koalicije.

KABUL - Američki ministar obrane Leon Panetta izjavio je u četvrtak da SAD gubi strpljenje s Pakistanom jer afganistanski pobunjenici na pakistanskom teritoriju imaju sigurna utočišta. To su dosad jedne od najstrožih riječi koje je koristio jedan američki dužnosnik da opiše zategnute odnose između Washingtona i Islamabada. Panneta je govorio u Kabulu, glavnom gradu Afganistana, gdje je doputovao na razgovore s vojnim čelnicima u vrijeme rasta napetosti u ratu protiv talibana i niza smrtonosnih incidenata, među kojima je i zračni udar NATO-a u kojemu je navodno ubijeno 18 stanovnika jednog sela. SAD već dugo traži od Pakistana da učini više kako bi pomogao u borbi protiv pobunjenika. "Teško je postići mir u Afganistanu sve dok postoje utočišta zona za teroriste u Pakistanu", rekao je Panetta novinarima.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙