FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 7. lipnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

PEKING - Čelnici Šangajske organizacije za suradnju, u kojoj su okupljeni Kina, Rusija i četiri srednjoazijske zemlje, upozorili su su u četvrtak da se nasilje u Siriji treba zaustaviti dijalogom a ne vojnom intervencijom. "Šangajska skupina zemalja protivi se bilo kakvom vojnom uplitanju u stanje u regiji (Bliskog istoka i sjevera Afrike), prisilnoj 'primopredaji vlasti' i uniteralnim sankcijama", stoji u zajedničkoj deklaraciji čelnika organizacije koji su se okupili u Pekingu. Čelnici šest zemalja također su upozorili da su "bilo kakvi pokušaji rješavanja iranskog problema silom neprihvatljivi i vode nepredvidivim posljedicama, prijete stabilnosti i sigurnosti regije i cijelog svijeta". Šangajska organizacija za suradnju okuplja Kinu, Rusiju, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Uzbekistan, a na skupovima organizacije kao promatroči su povremeno prisutni i Indija, Iran i Pakistan.

DAMASK - Sirijska vlada demantirala je u četvrtak da je izvela pokolj u području Hame gdje je prema podacima oporbenih izvora u srijedu ubijeno najmanje 78 osoba. "Ono što su neki mediji prenijeli o tome što se dogodilo u al-Kubeiru, u području Hame, potpuno je krivo", objavila je vlada u priopćenju na službenoj televiziji. "Teroristička skupina je počinila zločin u području Hame u kojem je bilo devet žrtava. Reportaže medija pridonose prolijevanju krvi Sirijaca", piše u priopćenju. Sirijsko nacionalno vijeće, glavna oporbena koalicija, objavila je da je stotinjak osoba, među kojima žene i djeca, ubijeno u srijedu u zaselku al-Kubeiru. Vijeće osuđuje "pokolj" koji su izvele snage režima. Direktor Sirijskog opservatorija za ljudska prava Rami Abdel Rahman također je govorio o "pokolju".

KABUL - Američki ministar obrane Leon Panetta doputovao je u četvrtak u posjet Afganistanu gdje će razgovarati sa svojim afganistanskim kolegom generalom Abdulom Rahimom Wardakom. Panetta je rekao da će se tijekom posjeta susresti i sa zapovjednikom savezničkih snaga američkim generalom Johnom Allenom kako bi čuo procjene o "sposobnosti suprotstavljanja prijetnjama talibana i Hakanija", skupine povezane s Al Kaidom. Američki ministar posebno je zainteresiran da čuje informacije o nedavnom povećanju broja napada na savezničke snage a i o tome da su neki napadi puno bolje organizirani nego što je to ranije bio slučaj.

TOKIO - Broj mrtvih i nestalih u Japanu u potresu i tsunamiju 11. ožujka 2011. iznosi 18.879 osoba na dan 6. lipnja, objavljeno je službeno u četvrtak u Tokiju. U prvim mjesecima nakon drame ukupan broj žrtava procijenjen je na više od 25.000, jer su neidentificirana tijela bila vrlo brojna kao i izjave o nestanku osoba čija tijela nisu pronađena. Zasad je pobrojana 15.861 preminula osoba ali 3018 se još smatra nestalima jer tijela nisu pronađeno. Usporedo nekoliko stotina tijela ostaje anonimno u mrtvačnicama u stanju koje teško može omogućiti prepoznavanje.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙