FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 14. lipnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

WASHINGTON - Američki ministar financija Timothy Geithner ocijenio je u srijedu "jako razumnim" stajalište Njemačke o rješavanju krize u eurozonu. "Mislim da nije pravedno smatrati Njemačku jedinim izvorom problema u ovome trenutku", rekao je Geithner u raspravi u Washingtonu. "Njemačka govori da je, da bi funkcionirala monetarna unija, spremna preuzeti značajnu obvezu u pogledu sredstava kako bi podržala opće napore. No da bi to uspjelo, potrebna je potpora reformama i institucionalne promjene", rekao je. Po njegovu mišljenju, "to je razumno stajalište." Berlin odbija iskoristiti svoj manevarski prostor u proračunu kako bi pomogao eurozoni dok njezine članice ne provedu reforme kako bi poboljšale svoju konkurentnost i javne financije. Geithner je pozvao Europljane da se dogovore oko konkretnih mjera.

LONDON - Amnesty International optužio je u četvrtak sirijske snage sigurnosti za zločine protiv čovječnosti, navodeći dokaze iz više od 20 mjesta na sjeverozapadu zemlje. AI je ponovno pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da prijavi Siriju tužiteljstvu Međunarodnog kaznenog suda (ICC) te da uvede embargo na uvoz oružja. Otkrića AI-a, opisana u izvješću od 70 stranica, nastavljaju se na izvješća o pokoljima drugdje u Siriji kako se 15-mjesečna pobuna protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Asada pretvara u građanski rat.

WASHINGTON - Pentagon je obavijestio Kongres o planovima nabavke dodatnih helikoptera za Afganistan od Rosoboronexporta, ruske tvrtke koju neki američki političari optužuju da prodaje oružje Siriji. Pentagon je naručio dva helikoptera Mi-17 početkom godine kako bi zamijenio letjelice koje su se srušile a ovih je dana odlučio iskoristiti mogućnost nabavke 10 dodatnih helikoptera kako bi se zamijenila zastarjela afganistanska flota zrakoplova, objavilo je ministarstvo obrane SAD. Ukupna vrijednost ugovora za 12 helikoptera, dijelove i održavanje iznosi 217,7 milijuna dolara. Neki američki političari kritiziraju Pentagon zbog ugovora jer se sumnja da Rosoboronexport isporučuje jurišne helikoptere režimu sirijskog predsjednika Bašara al Asada koji ih koristi za gušenje pobune.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙