FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 1. lipnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

SARAJEVO - Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP) je odmah u četvrtak nakon najave raskida koalicije sa Strankom demokratske akcije (SDA) potaknula početak pregovora sa oporbenim Savezom za bolju budućnost (SBB) na čijem je čelu medijski tajkun Fahrudin Radončić. Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija i Radončić sastali su se u četvrtak u Sarajevu iza zatvorenih vrata najavivši kako će stranačka izaslanstva u širem sastavu u petak ponovo pregovarati o mogućem koaliranju. Ni Lagumdžija niti Radončić nisu izrijekom naznačili hoće li ove dvije stranke uspostaviti savezništvo i time stvoriti novu koaliciju no lider SBB-a je istaknuo kako je potrebno raditi brzo da bi se izbjegla moguća paraliza sustava.

WASHINGTON - Bijela kuća u četvrtak je priopćila da je predsjednik Barack Obama "užasnut" nasiljem u Siriji. Na upit o reakciji američkog predsjednika na nasilje u Siriji, osobito prema djeci, Obamin glasnogovornik Jay Carney izjavio je kako ono "učvršćuje njegovu odlučnost da učini sve što je u moći SAD... kako bi pokušao promijeniti tijek događaja". "Ma koliko SAD bile moćne, mi ne možemo prekinuti sve strahote koje se događaju u svijetu. Moramo djelovati u skladu s partnerima kako bismo poduzeli one radnje koje mogu smanjiti grozno ponašanje u raznim dijelovima svijeta", kazao je glasnogovornik.

NEW YORK - Isporuka ruskog oružja Siriji je za osudu, iako njome nije prekršen nijedan zakon, a istraga sirijskih vlasti o masakru u Huli je obična laž, izjavila je u četvrtak predstavnica SAD-a u UN-u veleposlanica Susan Rice. "U vezi s vijestima o dolasku ruskog broda s naoružanjem za Siriju, mogu reći da smo zbog toga vrlo zabrinuti", rekla je Rice. "Iako se tehnički ne radi o kršenju međunarodnog prava, treba osuditi činjenicu da oružje i dalje stiže režimu koji koristi tako strašnu i prekomjernu silu protiv svog vlastitog naroda", istaknula je. "A ono kako je sirijska vlast opisala događaje u Huli, to je čista laž", naglasila je Rice. Istraga vlade u Damasku tvrdi da su 108 osoba u Huli u petak izveli pripadnici protuvladinih naoružanih skupina.

WASHINGTON - Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde, koja je u subotu za britanski Guardian izjavila kako je sudbina Grka zabrinjava manje od sudbine afričke djece, izrazila je žaljenje zbog polemike koju je njezina izjava izazvala te je pozvala bogate Grke da pomognu svojim sugrađanima u izlasku iz krize na način da plate sve svoje poreze, priopćio je u četvrtak u Washingtonu glasnogovornik organizacije Gerry Rice. Lagarde je pred Upravnim vijećem MMF-a rekla kako "žali zbog svojih izjava koje su pogrešno shvaćene i koje su ispale uvredljive", rekao je Rice na konferenciji za novinare, dodavši kako to nije bila namjera Christine Lagarde.

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je u četvrtak navečer u posjet Bjelorusiji, čija je zemlja pod međunarodnim sankcijama, a bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko Putinov posjet bratskoj državi "smatra znakom svijetle budućnosti", prenose agencije. "Činjenica da je moj prvi posjet inozemstvu posjet bratskoj državi Bjelorusiji, bez sumnje je odraz osobite prirode naših odnosa", rekao je Putin, a Lukašenko je zahvalio Putinu na posjetu kazavši kako to znači da ih očekuje svijetla budućnost.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙