FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 7. lipnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

BEIRUT/ISTANBUL - Sirijsko nacionalno vijeće, glavna sirijska oporbena skupina, pozvala je u četvrtak na jačanje napada protiv snaga odanih predsjedniku Bašaru al-Assadu, nakon masakra u provinciji Hama u kojem je ubijeno 80 civila, a 30 ih se smatra nestalima. Provladina milicija i snage sigurnosti ubili su u srijedu 80 sunitskih muškaraca, žena i djece u selu Mazaraat ak-Qabeer. Neki su na smrt su izbodeni, a najmanje 12 tijela je spaljeno, kažu aktivisti koji tvrde da je među žrtvama najmanje 40 žena i djece. američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je na sastanku sa zapadnim i arapskim kolegama u Istanbulu da tranzicija u Siriji mora uključivati odlazak s vlasti predsjednika Assada i formiranje reprezentativne prijelazne vlade koja bi zemlju vodila do slobodnih i poštenih izbora.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama suglasio se u srijedu u odvojenim telefonskim razgovorima s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i talijanskim premijerom Mariom Montijem o tome da je potrebno učiniti više kako bi europsko gospodarstvo postalo snažnije i potaknuo se gospodarski rast, objavila je Bijela kuća. "Čelnici su se suglasili oko važnosti koraka za jačanje otpornosti eurozone i rasta u Europi i svijetu i dogovorili se da će ostati u kontaktu", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney novinarima tijekom leta predsjedničkim zrakoplovom Air Force One prema San Franciscu.

WASHINGTON - Sjedinjene Države kritizirale su u srijedu obećanje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da će dopustiti gradnju nekoliko stotina novih stanova u židovskim naseljima na Zapadnoj obali, upozorivši da će to onemogućiti nastavak mirovnih pregovora. "Nastavak naseljavanja na Zapadnoj obali potkopava mirovne napore i protivno je izraelskim obećanjima i preuzetim obvezama", rekao je glasnogovornik State Departmenta Mark Toner. Netanyahu je u srijedu obećao gradnju nekoliko stotina stanova u naseljima na Zapadnoj obali kao odštetu za skoru evakuaciju pet zgrada sagrađenih na privatnim palestinskim posjedima u jednom naselju. Zadnji izravni pregovori Palestinaca i Izraelaca prekinuti su u rujnu 2010. zbog izraelskog odbijanja da produlji moratorij na naseljavanje Zapadne obale.

PRIŠTINA - Kosovska policija uhitila je deset osoba i zaplijenila 20 kilograma droge u akciji oko Prizrena na jugu Kosova, objavio je u srijedu navečer ravnatelj lokalne policije Nexhmi Krasniqi. Uhićeni su pripadali organiziranoj skupini krijumčara koji su dopremali narkotike iz Albanije na Kosovu. Radi se o pet državljana Albanije i pet Kosova, rekli su u policiji. Prošloga tjedna u policijskoj akciji na području Podujeva na sjevernu Kosova zaplijenjeno je 109 kilograma marihuane.

AMSTERDAM - Ključne europske institucije trebale bi imati ovlasti za izvanredne situacije kako bi u vrijeme krize mogle djelovati neovisno o nacionalnim gospodarskim i financijskim politikama, rekao je u srijedu bivši predsjednik Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet. Trichet je kazao da Europa s obzirom na razmjere krize treba novi proces donošenja odluka, jer sadašnja praksa nametanja kazni onim državama članicama koje prekrše pravila i ne ispune ciljeve EU-a nije učinkovita. Prijedlog je iznesen u trenutku kada se čini da španjolska bankarska kriza otvara novu bojišnicu u europskoj dužničkoj krizi te nakon što je ECB pozvao vlade eurozone da poduzmu drastične mjere kako bi riješile krizu, ugušivši nade da će uskoro ponovno intervenirati.

(Hina) xsb/xbcav ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙