FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 2. lipnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja iz svijeta do 4,30 sati.

BRUXELLES - Predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u petak su pozdravili pozitivan ishod irskog referenduma o europskom proračunskom sporazumu, ocjenjujući da je riječ o "važnom koraku". "Pozdravljam pozitivan ishod referenduma u Irskoj o proračunskom sporazumu. zahvaljujući takvom ishodu glasovanja, irski narod opredijelio se za europsku integraciju", stoji u kratkoj pisanoj izjavi Van Rompuya. Barroso je u svojoj pisanoj izjavi ocijenio da je "ishod glasanja važan korak na putu gospodarskog oporavka Irske i za njezino pozicioniranje u srce Europske unije". I njemačka kancelarka Angela Merkel pozdravila je irsko "da" na referendumu, ocjenjujući da je riječ o "dobroj vijesti" za Europu. "Pozitivan ishod irskog referenduma je dpbra vijest za Irsku i Europu", stoji u izjavi njemačke kancelarke koju je objavio njezin glasnogovornik Steffen Seibert.

PARIZ - Sankcije UN-a protiv Damaska i jači pritisak potrebni su da bi mirovni napori u Siriji imali ikakva rezultata, ocijenio je u petak navečer francuski predsjednik Francois Hollande. On je, nakon razgovora i radne večere s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, rekao da je jedini put za izlazak Sirije iz krize odlazak predsjednika Bašara al Asada s vlasti. "Režim Bašara al Asada postupio je na način koji je neprihvatljiv i ne može se tolerirati i to ga diskvalificira", izjavio je francuski predsjednik na zajedničkoj konferenciji za novinare. Putin, koji je u Francusku doputovao nakon posjeta Njemačkoj i razgovora s kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu, je rekao da bi bilo kontraproduktivno ocijeniti da je plan mirovnog izaslanika UN-a i Arapske lige Kofija Annana doživio neuspjeh. Putin se nije složio sa Hollandom oko toga da su sankcije učinkovite protiv sirijskog režima i da su one način rješavanja krize.

MILANO - Papa Benedikt i njegov prvi suradnik kardinal Tarcisio Bretone, kojega se smatra glavnom metom kampanje curenja informacija iz Vatikana, u petak su se pojavili jedan uz drugoga na početku Papina posjeta Milanu. Papa je pozdravio tisuće hodočasnika na trgu pred milanskom gotičkom katedralom, Duomom a navečer je posjetio milansku Scalu gdje je njemu u čast izvedena Beethovenova Deveta simfonija. Za osiguranje trodnevnog Papinog posjeta Milanu povodom sedmog Svjetskog susreta posvećenog obitelji angažirano je oko 15.000 policajaca. Papa je u svom govoru pozdravio predstavnike obitelji pristigle na susret iz cijelog svijeta, a zatim sve "kojima treba pomoć i utjeha", izrazivši zadovoljstvo onime što je milanska nadbiskupija "činila i nastavlja činiti kako bi konkretno odgovorila na potrebe obitelji najpogođenijih gospodarsko-financijskom krizom, i time što se odmah aktivirala, zajedno sa cijelom crkvom i civilnim društvom Italije, na pomoći stanovništvu Emilije Romagne pogođenom potresom".

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙