FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 14. lipnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih viejsti iz svijeta do 12,30 sati.

LJUBLJANA - Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je da njegova zemlja želi što prije ratificirati hrvatski pristupni ugovor s Europskom unijom, ali da postoji "neriješen zaplet" oko hrvatskih štediša Ljubljanske banke koji je potrebno riješiti. "U Sloveniji računamo da će zaplet biti riješen na razuman način i u skladu s obvezama koje je Hrvatska već dala, a to znači u okviru pregovora o sukcesiji", rekao je Erjavec u srijedu prilikom svog posjeta Berlinu. Slovenija inzistira da je pitanje deviznih štediša Ljubljanske banke izvan Slovenije nakon raspada nekadašnje SFRJ povezano s preuzimanjem jamstava za tu štednju, te da jamstva treba preuzeti po teritorijalnom načelu gdje su banke djelovale, neovisno o tome gdje je bilo sjedište matične banke. Hrvatska je ranije ustvrdila da tema Ljubljanske nema nikakve veze s ratifikacijom pristupnog ugovora između Hrvatske i EU u slovenskom Državnom zboru.

SARAJEVO - Predsjednik Hrvatske stranke prava u Bosni i Hercegovini (HSP) Zvonko Jurišić izjavio je kako se nastojanja HDZ BiH da postavi svoje ministre u vladi Federacije BiH neće ostvariti jer će predsjednik tog entiteta Živko Budimir odbiti svaki pokušaj smjene ministara kojega pokuša provesti koalicija HDZ-a, Socijaldemokratske partije (SDP) i Saveza za bolju budućnost (SBB). "Činjenica je da predsjednik FBiH Živko Budimir potpisuje bilo kakvu smjenu u vladi FBiH a on to neće učiniti", izjavio je Jurišić u intervjuu kojega je u četvrtak objavio sarajevsko "Oslobođenje". On je kazao kako Stranka demokratske akcije (SDA) ostaje partner u vlasti HSP-u na razini Federacije BiH, bez obzira na činjenicu da je SDP odlučio raskinuti svoje savezništvo sa SDA i zamijeniti ga onim sa SBB-om.

BEOGRAD - Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić izjavio je za beogradske ''Večernje novosti'' od četvrtka kako je zahvalan Crnoj Gori i Makedoniji na potpori u povodu njegova nedavnog izbora za predsjednika Opće skupštine UN, dodavši kako ga izostanak potpore Hrvatske i BiH nije iznenadio. "To je bio samo još jedan u nizu neuzvraćenih poteza dobre volje koje je Srbija činila. Tu, prije svega, mislim na potporu njihovim kandidaturama u UN, konkretno kada je riječ o Hrvatskoj i BiH", rekao je Jeremić, koji je 8. lipnja izabran za predsjedavajućeg Opće skupštine UN-a pobjedivši protukandidata litvanskog veleposlanika u UN-u Daliusa Cekuolisa. Od 193 zemlje članice UN-a, za šefa srbijanske diplomacije glasovalo ih je 99, a za Cekuolisa 85. Među onima koji su glasovali za litvanskog veleposlanika bio je i predstavnik Hrvatske dok je BiH bila suzdržana jer u njenom predsjedništvu nije bilo moguće postići suglasnost o tome kojega kandidata poduprijeti.

GAZA - Pedeset međunarodnih nevladinih organizacija i agencija UN-a pozvalo je u četvrtak Izrael da ukine blokadu pojasa Gaze, u povodu 5. godišnjice jačanja te mjere nakon što je nadzor nad tim teritorijem preuzeo Hamas. "Već više od pet godina više od 1,6 milijuna ljudi u pojasu Gaze podvrgnuto je blokadi, što je kršenje međunarodnog prava. Više od polovice su djeca", ističe se u zajedničkoj deklaraciji, koju su potpisali Oxfam, Amnesty International, Liječnici svijeta, Spasite djecu, UNICEF i WHO. Izrael je uveo blokadu Gaze nakon što su Palestinci u lipnju 2006. zatočili jednog izraelskog vojnika, koji je oslobođen u listopadu 2011. u zamjenu za oslobađanje tisuću palestinskih zatvorenika. Blokada je postrožena u lipnju 2007. kada je na vlast došao Hamas.

KABUL - Afganistan je uvjeren da već 2013. godine može preuzeti kontrolu nad sigurnošću cijele zemlje, izjavio je u četvrtak afganistanski predsjednik Hamid Karzai, unatoč rastućem nasilju talibana. Pobunjenici su napali istok i jug zemlje, kao i diplomatsko središte Kabula u sklopu svoje proljetne ofenzive, izazvavši bojazan da afganistanske snage neće moći očuvati mir nakon povlačenja zapadnih borbenih snaga 2014. godine. Karzai je, govoreći na međunarodnoj konferenciji o budućnosti Afganistana, ustvrdio je kako u to nema dvojbi. "Sigurni smo da će tranzicija biti dovršena 2013. čime će cijela zemlja, afganistanski narod i njegova sigurnost, upravljanje zemljom i briga o općem dobru biti u nadležnosti afganistanske vlade", naglasio je Karzai. Dodao je da će se 2014. dogoditi "potpuno povlačenje" stranih postrojbi iz Afganistana, iako će međunarodna zajednica nastaviti pružati stanovitu potporu.

CANBERRA - NATO se u četvrtak pridružio međunarodnim pozivima Libiji da oslobodi predstavnike Međunarodnog kaznenog suda (ICC) koji su pritvoreni u Zintanu jer su navodno prokrijumčarili pisma sinu svrgnutog diktatora Moamera Gadafija. Izaslanstvo ICC-a, na čelu s australskom odvjetnicom Melindom Taylor, zatočeno je od prošlog tjedna u Libiji gdje je doputovalo u posjet Gadafijevom sinu Saifu al-Islamu. Snage NATO-a pokrenule su zračne udare u Libiji prošle godine kako bi zaštitile civile tijekom pobune u kojoj je svrgnut i ubijen Gadafi. Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen rekao je u Canberri kako se nada da će predstavnici ICC-a biti oslobođeni što je prije moguće.

BERLIN - Njemačka policija provela je u četvrtak ujutro u sedam saveznih pokrajina veliku akciju protiv osoba osumnjičenih za pripadnost salafističkim organizacijama, objavilo je njemačko ministarstvo unutarnjih poslova. Tri organizacije pod povećalom su njemačkih vlasti, rekao je glasnogovornik ministarstva, ne precizirajući o kojima je riječ. Njemački ministar unutarnjih poslova Hans-Peter Friederich donio je u četvrtak odluku o zabrani organizacije "Milatu Ibrahim". Policija je u sklopu akcije pretražila gotovo 70 zgrada, privatnih stanova, džamija, škola i udruženja, a najvažnije su bile u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji i Hesenu. Ministar unutarnjih poslova Sjeverne Rajne-Vestfalija Ralf Jaeger izrazio je zadovoljstvo akcijom, ocijenivši da je riječ o "odlučnom koraku službi sigurnosti u borbi protiv opasnih ekstremista".

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙