FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 1. lipnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

LONDON/ZAGREB - Agencija Moody's ostavila je kreditni rejting Hrvatske nepromijenjen za zaduživanje u lokalnoj i inozemnoj valuti na 'Baa3', ali je njegovu prognozu smanjila sa stabilne na negativnu, priopćeno je danas iz te agencije za kreditni rejting. U Moody'su navode da su smanjili prognozu sa stabilne u negativnu zbog dva čimbenika. Prvi je povećana neizvjesnost u vezi s kratkoročnim i srednjoročnim izgledima za gospodarski rast Hrvatske, povezane s oslabljenim ekonomskim modelom i izvoznim sektorom, koji je ograničen značajnom neizvjesnošću u vezi s dubinom i trajanjem aktualne recesije u eurozoni. Drugi su razlog visoki rizici provedbe vladina plana smanjenja proračunskog deficita, kojim bi se trebalo svesti državne financije na održivu razinu, ističe se u današnjem priopćenju Moodys'a. U skladu s time, Moody's je izmijenio iz stabilne u negativnu i prognozu za plafon Hrvatske za izdavanje obveznica u inozemnoj valuti, koji iznosi 'A1', te za plafon za depozite u inozemnoj valuti 'Ba1'. Plafoni za obveznice i depozite u lokalnoj valuti zadržani su na 'Aa1' odnosno 'A1'.

BRUXELLES - Nezaposlenost u eurozoni u travnju je iznosila rekordnih 11 posto, drugi mjesec zaredom, pokazali su revidirani podaci europskog statističkog ureda Eurostata. U 17-članoj eurozoni u travnju je zabilježeno nešto više od 17,4 milijuna nezaposlenih, čime je njihov broj u mjesec dana uvećan za novih 110 tisuća. Kako je objavio Eurostat, revidirana je naviše stopa nezaposlenosti u ožujku, s prvotno objavljenih 10,9 posto na 11 posto, što je najviša nezaposlenost od uspostave monetarne unije 1999. godine. Nezaposlenost među mladima, onima u dobi do 25 godina, nastavlja rasti i u travnju je dosegnula gotovo 3,36 milijuna. U samo mjesec dana njihov je broj uvećan za dodatnih 214 tisuća, pokazuju najnoviji podaci statističkog ureda EU-a. U zoni primjene jedinstvene europske valute nezaposlenost se tako već 12 mjeseci zaredom drži iznad 10 posto, budući da 17-člani blok muku muči kako bi oživio gospodarstvo pogođeno dužničkom krizom koja se širi na Španjolsku. U EU u cjelini stopa nezaposlenosti uvećana je na 10,3 posto u travnju, s 10,2 posto u prethodnom mjesecu. U 27 članica ukupno je bez posla u travnju bilo približno 24,67 milijuna ljudi, ili 102 tisuće više nego u mjesecu ranije.

BRUXELLES - Aktivnosti u proizvodnom sektoru eurozone potonule su u svibnju na najnižu razinu u tri godine, popraćene ukidanjem radnih mjesta i potonućem odgovarajućeg indeksa za Španjolsku na najnižu razinu među članicama eurozone, pokazalo je istraživanje. Proizvodni je sektor u svibnju zabilježio oštar pad proizvodnje i novih narudžbi, zbog čega je indeks menadžera nabave (PMI) kojeg izrađuje londonska tvrtka za istraživanje tržišta Markit pao na 45,1 bod, sa 45,9 bodova u travnju. Vrijednosti ispod 50 bodova ukazuju na pad aktivnosti. PMI indeks za svibanj, za potrebe čije su izrade anketirani menadžeri nabave 3.000 proizvodnih tvrtki, ujedno označava pad aktivnosti sada već 10 mjeseci zaredom. Njegova je vrijednost za prošli mjesec ujedno najniža od sredine 2009. Istraživanje je pokazalo i da je Španjolska, koja se bori kako bi izbjegla traženje pomoći, zamijenila najslabiju zemlju eurozone Grčku na dnu ljestvice s vrijednošću indeksa od samo 42 boda. Slabost se iz južne Europe nastavila širiti na bogatije zemlje, budući da su se PMI indeksi nabogatijih gospodarstva eurozone, Njemačke i Francuske, spustili na najniže razine u tri godine.

WIESBADEN/ZAGREB - Njemački izvoz u prvom je ovogodišnjem tromjesečju uvećan 5,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dosegnuvši vrijednost od 276 milijardi eura, pokazali su u petak najnoviji podaci tamošnjeg statističkog ureda, odražavajući značajne razlike među zemljama partnerima. Najnoviji podaci Destatisa svjedoče tako o usporavanju izvoza najvećeg europskog gospodarstva na tržišta ostalih 26 članica Europske unije, ali i o oštrom padu izvoza na tržišta zemalja članica koje je najviše uzdrmala financijska kriza. Izvoz Njemačke unutar EU-a porastao je tako za relativno slabih 2,2 posto, na 161,2 milijarde eura, pri čemu je porast izvoza zabilježen u najvažnije susjedne zemlje. Istodobno, njemački izvoz u ostalih 16 zemalja eurozone uvećan je tek 0,9 posto, na 107,4 milijarde eura, pri čemu je značajnije smanjen u neke zemlje na jugu eurozone. Na tržišta zemalja koje nisu članice EU-a njemački izvoz uvećan je pak za 11,2 posto, na 114,8 milijardi eura, uz podršku slabijeg eura, pokazuju najnoviji podaci Destatisa.

HONG KONG - Kineska industrijska proizvodnja oslabila je u svibnju, pokazala su dva pomno praćena pokazatelja, potvrđujući ocjene da drugo po veličini svjetsko gospodarstvo usporava snažnije no što se dosada procjenjivalo. Konačni indeks menaždera nabave (PMI) koji izrađuje britanska banka HSBC spustio se u svibnju na 48,4 boda, sa 49,3 boda koliko je iznosio u travnju. Pritišće ga usporena potražnja na matičnom kineskom i na inozemnim tržištima. Vrijednosti ispod 50 bodova ukazuju na pad aktivnosti a one više na njihov rast. Podatak HSBC-a označava pad aktivnosti u industrijskom sektoru sedmi mjesec zaredom a glavni bančin ekonomist napominje da brojka ukazuje na usporavanje gospodarstva. "Konačni podatak za svibanj potvrdio je da je rast industrijske porizvodnje dodatno usporio zbog slabljenja potražnje i na svjetskom i na domaćem tržištu", istaknuo je glavni ekonomist HSBC-a Qu Hongbin. Izvješća britanske banke tradicionalno ocrtavaju tmurniju sliku stanja u kineskom gospodarstvu od službenih kineskih izvješća. HSBC stavlja jači naglasak na manja poduzeća koja se teže nose s padom gospodarskih aktivnosti nego divovi u vlasništvu države.

SINGAPUR - Singapurski državni stabilizacijski fond Temasek Holdings objavio je da planira ulagati u europske tvrtke s obzirom na "obilje prilika" koje se otvaraju u uvjetima gospodarske krize, izvijestili su tamošnji mediji. U fokusu su europske tvrtke koje dobro posluju i razvile su snažnu mrežu podružnica izvan regije, kazao je za dnevni list Straits Times čelnik za strategiju Chia Song Hwee. "Kao što znate, u trenutnom tržišnom okruženju postoje neravnoteže. Stoga nam se otvara obilje prilika", rekao je Chia koji se tvrtki Temasek pridružio u listopadu 2011. Nije poimence naveo poduzeća ni industrijske grane koje u Temaseku proučavaju. Akvizicije u Europi predstavljale bi odmak od dosadašnjih Temasekovih investicijskih aktivnosti, koje su bile usredotočene na vodeće banke u Kini i drugim gospodarstvima u nastajanju. Temasek Holdings jedan je od dva singapurska državna stabilizacijska fonta a na kraju ožujka prošle godine raspolagao je portfeljom vrijednim 193 milijarde singapurskih dolara (149,53 milijarde američkih dolara).

WASHINGTON - Španjolska nije zatražila pomoć od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji nije započeo pripreme odgovarajućeg programa, izvijestio je glasnogovornik međunarodnog zajmodavca Gerry Rice. MMF je službeno opovrgnuo glasine o pomoći nakon što je potpredsjednica španjolske vlade Soraya Sáenz de Santamaria stigla u Washington na razgovore s direktoricom MMF-a Christine Lagarde i američkim ministrom financija Timothyjem Geithnerom. Dužnosnici su razgovarali o tome kako bi Španjolska mogla financirati preustroj bankovnog sektora. Sáenz de Santamaria kazala je da se njezin put u Washington slučajno poklopio s bankovnom krizom jer je njezini susret planiran mjesecima unaprijed. Lagarde je nazvala susret s potpredsjednicom španjolske vlade produktivnim. Također je odbacila napise Wall Street Journala da MMF izrađuje plan za spasonosni kredit za Španjolsku. Sáenz de Santamaria je također kazala da je s američkim ministrom financija Geithnerom razgovarala o nekim idejama o kojima se raspravljalo u Europi a tiču se osnivanja fonda za dokapitalizaciju europskih banaka.

PARIZ - Novi izvršni direktori preuzeli su dužnost u europskom proizvođaču zrakoplova Airbus i matičnoj grupi EADS u vrijeme uzleta na tržištu zrakoplova i nastojanja da se poveća proizvodnja zrakoplova dugog dometa koja kasni. Izvršni direktor Airbusa od petka je Fabrice Bregier, priopćile su kompanije. On će nadgledati program zrakoplova dugog dometa A350 XWB, konkurenta Boeingovom modelu 787 kojeg su zadesili prekoračenje troškova i kašnjenje. Beregier će zamijeniti Toma Endersa, sada glavnog izvršnog direktora EADS-a koji ima zajedničku njemačko-francusku upravu i proizvodi vojnu opremu i satelite. Enders će pak na poziciji glavnog izvršnog direktora naslijediti Louisa Galloisa, koji je nastojao smanjiti ovisnost EADS-a o Airbusu, inače glavnom izvoru prihoda.

LONDON - Cijene nafte potonule su u petak ispod razine od 100 dolara prvi puta od prošlogodišnjeg listopada budući da su slabi podaci o kineskoj industrijskoj proizvodnji i dužnička kriza u eurozoni potpirili strah od usporavanja potražnje za energentima. Cijena barela nafte na londonskom je tržištu pala 1,8 dolara, na 100,07 dolara. Nakratko se spustila i na 99,60 dolara, što je njezina najniža razina nakon 4. listopada. Dan ranije potonula je jedan posto, zaključivši trgovinu na najnižoj razini od početka prošlogodišnjeg listopada. U prošlom je mjesecu pala cijelih 14,7 posto, što je njezin najveći mjesečni pad od 2008. Na američkom je tržitu barel pojeftinio 1,45 dolara i njime se trgovalo po 85,08 dolara. Dan ranije zaključio je trgovinu na najnižoj razini od druge polovine listopada. U prošlom je mjesecu njegova cijena potonula više od 17 posto, što također predstavlja najveći pad od 2008.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europske dionice pale su u petak pod pritiskom učestalih naznaka da dužnička kriza u Španjolskoj i Grčkoj šteti i najvećim gospodarstvima u regiji. Indeks Londonske burze FTSE oslabio je 0,8 posto na 5.278 bodova, indeks Frankfurtske burze DAX bio je na gubitku od čak 2,5 posto i iznosio je 6.110 bodova, dok je pariški CAC kliznuo 1,5 posto, na 2.973 boda. Podaci objavljeni u petak pokazali su da je njemački proizvodni sektor u svibnju zabilježio najsnažniji pad aktivnosti u gotovo tri godine. Odvojeno je istraživanje londonske tvrtke Markit pokazalo da su i aktivnosti u proizvodnom sektoru eurozone u prošlom mjesecu zabilježile najveći pad u gotovo tri godine, dok je talijanska stopa nezaposlenosti u travnju dosegnula novu rekordnu razinu od 10,2 posto. Zbog očekivanja ključnog američkog izvješća o zaposlenosti u travnju volumen trgovanja bio je ispod prosjeka, što je dodatno zaoštrilo pad vrijednosti europskih burzovnih indeksa. Najveći gubitnici na tržištima bile su cikličke dionice, poput rudarskih. Dionica Fresnilla pala 4,4 posto, Rio Rio Tinta 1,6 posto, a Eurasian Naturala za 2,6 posto. Oslabila je i dionica njemačkog proizvođača čelika Thyssenkruppa, i to 3,5 posto a na gubitku je bio i proizvođač cementa Heidelbergcement, i to 2,8 posto.

NEW YORK - Novi podaci s američkog tržišta rada razočarali su u četvrtak ulagače na Wall Streetu, ionako obeshrabrene zbog produbljivanja europske dužničke krize, pa su cijene dionica pale i na samom kraju najslabijeg mjeseca od rujna prošle godine. Dow Jones indeks oslabio je jučer 0,21 posto, na 12.393 boda, dok je S&P 500 pao 0,23 posto, na 1.310 bodova, a Nasdaq indeks 0,35 posto, na 2.827 bodova. Niz posljednjih makroekonomskih podataka ukazuje na usporavanje rasta američkog gospodarstva. Posebice zabrinjava slabljenje tržišta rada. Prema izvješću ADP-a, najveće američke agencije za zapošljavanje, u svibnju je u privatnom sektoru otvoreno 133.000 novih radnih mjesta, dok se očekivao njihov rast za 148.000. S&P 500 indeks od početka svibnja potonuo je 6,3 posto, što je njegov najveći mjesečni pad od rujna prošle godine. Dow Jones pao je istodobno 6,2, a Nasdaq indeks 7,2 posto.

TOKYO - Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros pale, dok je tečaj eura prema dolaru zaronio na novu najnižu razinu u 23 mjeseca, jer se ulagači klone rizičnijih investicija zbog europske dužničke krize i slabih gospodarskih podataka iz Kine. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio u minusu 1,3 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji pale između 0,4 i 0,8 posto. U Šangaju i Hong Kongu burzovni su indeksi blago porasli, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio na gubitku 0,3 posto, nakon što je u svibnju potonuo gotovo 11 posto, što je njegov najveći mjesečni pad u osam mjeseci. Cijene dionica u Kini i Hong Kongu jutros su porasle, dok su na svim ostalim tržištima pale, jer ulagači strahuju od širenja europske dužničke krize.

(Hina) xggoj ymkuz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙