FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 24. svibnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BONN - Emisija stakleničkih plinova do 2020. godine mogla bi porasti na devet milijarda tona iznad razine potrebne za ograničenje globalnog zagrijavanja, pokazalo je izvješće tri znanstvene skupine. Prema izvješću nevladine organizacije Climate Analytics, konzultanata Ecofys i Instituta za istraživanje klimatskih utjecaja iz Potsdama mnoge vlade ne provod redukciju emisije stakleničkih plinova do 2020. i umjesto da smanje jaz između stvarne emisije i onog što je potrebno da se ograniči zatopljavanje mogle bi ga i povećati. Pregovarači iz više od 180 država ovog tjedna u Bonnu razgovaraju o novom klimatskom paktu koji bi se trebao potpisati do 2015. godine. Proces ugrožava oklijevanje država zbog ekonomske stagnacije u svijetu. Znanstvenici u izvješću upozoravaju da se planet kreće prema prosječnom porastu temperature od barem 3,5 stupnjeva, no i on bi mogao porasti ukoliko se ne ispune ciljevi zacrtani za razdoblje do 2020. godine.

BRUXELLES - Latvija, koja je na dobru putu da 1. siječnja 2014. uvede euro, ne boji se te perspektive, no od svojih partnera očekuje da poduzmu "potrebne mjere" kako bi izišle iz krize koja potresa zajedničku valutu, rekao je latvijski premijer Valdis Dombrovskis. "Na dobru smo putu da ispunimo kriterije iz Maastrichta i naša namjera je da se pridružimo eurozoni 1. siječnja 2014.", rekao je. Uvođenje eura dalo je "signal ekonomske i financijske stabilnosti u Estoniji i očekujemo sličan učinak u Latviji" odnosno privlačenje stranih ulaganja i smanjenje cijene financijskih transakcija, istaknuo je. "Isto tako je važno da eurozona poduzme potrebne mjere kako bi prevladala krizu", dodao je, poručivši članicama eurozone da moraju poštivati vlastita pravila.

BEČ - Austrijski Raiffeisen Bank International (RBI) izvijestio je da je u prvom tromjesečju udvostručio dobit u odnosu na isto razdoblje prošle godine, poglavito zahvaljujući nižim rezervacijama i pozitivnim tržišnim kretanjima. Konsolidirana dobit u prvom je tromjesečju iznosila 541 milijun eura i bila je za 100,4 posto veća u odnosu na isto razdoblje prošle godine, priopćio je RBI. Napominju i da se sveukupan prihod pozitivno kretao unatoč blagom padu prihoda iz poslovanja, koji su u prvom tromjesečju iznosili 1,295 milijardi eura, nasuprot 1,341 milijarde eura u istom razdoblju prošle godine. Dobre rezultate pripisuju dodatnom smanjenju neto rezervacija za gubitke u odnosu na prošlu godinu i to za 26,5 posto, na 153 milijuna eura. S 31. ožujka 2012. ukupna aktiva RBI-ja iznosila je 148,8 milijardi eura i bila je veća za jedan posto ili 1,8 milijardi eura u usporedbi s krajem 2011.

LJUBLJANA - Mariborska nadbiskupija zanijekala je u četvrtak informacije da joj zbog blokiranih računa prijeti bankrot te da su u tijeku ovrhe njenih nekretnina po hipotekom, među kojima su i neki sakralni objekti. Takva izvješća nekih slovenskih medija u nadbiskupiji Maribor ocijenili su u izjavi za javnost kao "pokušaj stvaranja dojma da se cijela imovina nadbiskupije plijeni i rasprodaje, što je netočno". Slovensku javnost šokirala su lani otkrića da je mariborska nadbiskupija preko tvrtke Gospodarstvo Rast, te njenih investicijskih fondova vodila riskantne operacije koje su dovele do bankovnih dugova od oko 800 milijuna eura. Zadnjih mjeseci u stečaj su otišli i financijski holdinzi Zvon 1 i Zvon 2, koje je osnovao mariborski nadbiskupski ekonomat, čime je bez svojih ušteđevina ostalo i nekoliko desetaka tisuća malih dioničara koji su zadnjih 20 godina crkvi povjerili svoje vlasničke certifikate, izdane od države radi privatizacije nekadašnjeg društvenog vlasništva.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europske dionice porasle su u četvrtak nakon što su ulagači krenuli u kupovinu dionica čija je vrijednost dan ranije naglo pala, pri čemu su slabi makrogospodarski podaci iz eurozone kliznuli u drugi plan. Indeks Londonske burze FTSE porastao je 1,4 posto na 5.339 bodova, indeks Frankfurtske burze DAX 0,5 posto na 6.319 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 1,2 posto i iznosio 3.040 bodova. Energetski, bankovni i komunalni sektori danas su bili najveći dobitnici. Njemački RWE dobio je na vrijednosti dva posto, a E.ON 2,4 posto. Cijene dionica EDF-a porasle su 2,7 posto, GDF Sueza 2,5 posto, a BP-a za 2,6 posto. Od banaka isticale su se Barclays i Royal Bank of Scotland čije su cijene dionica skočile za 2,5 posto. U plusu su bile i dionice banke Societe Generale za 2,7 posto. "Tržište je i dalje ranjivo jer još uvijek nemamo nikakav konkretan prijedlog na stolu za rješavanje dužničke krize. Ulagači su u potrazi za znakovima konkretnih poteza političara, ali jučerašnji sastanak EU-a nije posredovao takav dojam", tumači Koen De Leus, strateg u tvrtki KBC Securities u Bruxellesu.

LONDON - Euro je u četvrtak na međunarodnim tržištima potonuo na najnižu razinu u protekle gotovo dvije godine prema dolaru, jer su najnoviji slabi pokazatelji iz njemačkog gospodarstva podsjetili da nitko u regiji nije otporan na krizu, dodatno uzbunivši ulagače zastrašene mogućim izlaskom Grčke iz eurozone. Euro se tako strmoglavio na 1,25155 dolara, najnižu razinu od srpnja 2010. godine. Potom se stabilizirao na 1,2575 dolara. Jedinstvena europska valuta bila je na gubitku od 0,15 posto prema jenu i njome se trgovalo po 99,852 jena. Dolarov indeks, kojim se mjeri vrijednost američke valute prema košarici međunarodnih valuta, popeo se na novu najvišu razinu u zadnjih 20 mjeseci od 82.362 boda. Dolar je ojačao i prema švicarskom franku, dosegnuvši najvišu razinu u posljednjih 15 mjeseci od 95,959 švicarskih centima. Prema jenu je ostao nepromijenjen, na oko 79,38 jena. Osim naznaka slabljenja aktivnosti u eurozoni, ulagače još brinu posrnule španjolske banke i mogući izlazak Grčke iz eurozone. Euro je od početka tjedna oslabio oko 1,4 posto prema dolaru, a lošem raspoloženju pridonio je i summit EU-a koji nije donio napredak u smjeru svladavanja krize u eurozoni.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙