FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 21. svibnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BEČ - Nacionalizirana austrijska banka Hypo Alpe Adria pokrenula je prodaju bankovne mreže u jugoistočnoj Europi kojom se nada prikupiti najmanje 1,5 milijardi eura, a za savjetnika u postupku odabrala je njemačku banku Deutsche Bank. Konkretan vremenski okvir za prodaju i dalje je nepoznat, no u Hypo banci priželjkuju da barem do kraja ove godine saznaju "tko je sposoban, tko može i želi" podastrti ponude za kupnju mreže podružnica. Nakon što je 2009. završila u vlasništvu austrijske države, Hypo Alpe Adria banka nastoji se restrukturirati smanjenjem i prodajom imovine. Namjeravaju prodati bankovne ogranke u Austriji i Italiji, dok pravim draguljem smatraju bankovnu mrežu u zemljama na području bivše Jugoslavije. Skupina šest banaka i poslovanja s leasingom u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji te Bosni i Hercegovini treća je po veličini u regiji srednje i istočne Europe, s ukupno 12,5 milijardi eura vrijednom imovinom, 1,1 milijun klijenata, 255 podružnica i 4.600 zaposlenih, navode u Hypo banci. Procjenjena knjigovodstvena vrijednost imovine mreže podružnica u srednjoj i istočnoj Europi iznosi oko 1,5 milijardi eura. Poslovanje u regiji srednje i istočne Europe u lanjskoj je ukupnoj dobiti grupacije u iznosu od 70 milijuna eura sudjelovalo s oko 20 milijuna eura.

BRUXELLES - Europska unija zatražila je u ponedjeljak od američkog softverskog diva Googlea da u roku od nekoliko tjedana skicira mjere kojima namjerava otkloniti prigovore u vezi s kršenjem ravnopravne tržišne utakmice i zloupotrebom dominantnog položaja na tržištu pretraživanja interneta. Povjerenik EU-a za zaštitu tržišne utakmice Joaquin Almunia izjavio je u ponedjeljak da su nakon jednoipolgodišnje istrage izdvojena četiri problematična područja. Naveo je tako "povlašteni tretman" u hijerarhijskoj prezentaciji rezultata pretraživanja, te sumnje u Googleovo poštivanje autorskih prava, ograničenja u ugovorima o oglašavanju i mogućnost "prenošenja" oglasa na razne internetske platforme. "Ako proces (rješavanja spornih pitanja) ne urodi zadovoljavajućim odgovorima, nastavit će se pokrenuta službena procedura", kazao je. Sljedeći mogući pravi korak za EU je upućivanje službenog prigovora američkoj kompaniji.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europske dionice ojačale su u ponedjeljak nakon što su ulagači kupili neke dionice koje su se prošlog tjedna našle na udaru rasprodaja, iako bi oporavak tržišta mogao biti kratkog daha s obzirom na nastavljene bojazni u vezi s Grčkom. Indeks Londonske burze FTSE oslabio je 0,7 posto na 5.300 bodova, indeks Frankfurtske burze DAX ojačao je pak 0,9 posto na 6.325 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 0,3 posto i iznosio je 3.015 bodova. Tržište su poduprli sektori koji su prošlog tjedna oštro oslabili. Tako je automobilski sektor u prosjeku ojačao dva posto, s tim da je vodeći dobitnik bio Renault koji je dobio na vrijednosti 4,4 posto. Cijene dionica Fiata porasle su 5,7 posto. Banke su ojačale 0,4 posto, nadoknadivši time dio prošlotjednih gubitaka. Cijene dionica Banco Popolarea skočile su 11,6 posto. Oslabili su burzovni indeksi rubnih zemalja eurozone. Španjolski IBEX tako je pao 0,8 posto, talijanski FTSE MIB 0,7 posto a grčki Athens General 0,3 posto.

LONDON - Euro je ojačao u ponedjeljak na međunarodnim tržištima u odnosu na dolar, odskočivši s najnižih razina u četiri mjeseca u očekivanju europskog summita, no nedostaje mu snage za izrazitiji rast zbog financijskih problema koji ne jenjaju u Grčkoj i Španjolskoj. Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po tečaju od 1,2773 dolara, što je osjetno iznad najniže razine u četiri mjeseca od 1,2642 dolara, na koju se spustio u petak. Jedinstvena zajednička valuta bila je na manjem dobitku, od 0,3 posto, i prema japanskom jenu i njome se trgovalo po 101,30 jena. Time je odskočila s najniže razine u tri i pol mjeseca od 100,219 jena. U okolnostima većih neizvjesnosti, kada ulagači utočište traže u takozvanim sigurnim valutama, dolar je ojačao prema jenu za 0,4 posto, na 79,26 jena. Drži se tako osjetno iznad najniže razine u tri mjeseca od oko 79 jena, zabilježene u petak.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙