FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 31. svibnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

WASHINGTON - Američko ministarstvo trgovine snizilo je u četvrtak procjenu rasta američkog gospodarstva u prvom ovogodišnjem tromjesečju zbog slabije osobne potrošnje. Američko gospodarstvo poraslo je u prva tri ovogodišnja mjeseca za 1,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, izvijestilo je ministarstvo u drugoj procjeni. Prvotno je njegov rast procijenjen na 2,2 posto. Procjena je snižena ponajprije zbog slabije osobne potrošnje, ali su značajnu ulogu odigrali i sporije obnavljanje zaliha tvrtki te nagli rast američkog trgovinskog deficita. U prethodnom tromjesečju gospodarske su aktivnosti na godišnjoj razini porasle za tri posto. Analitičari procjenjuju da gospodarstvo ovog proljeća raste nešto bržim tempom i za razdoblje od travnja do lipnja predviđaju rast od dva do 2,5 posto. Mnogi očekuju da će gospodarstvo zadržati taj tempo tijekom cijele godine, što bi predstavljalo poboljšanje u odnosu na prethodnu godinu kada su aktivnosti porasle za 1,7 posto.

PARIZ - Nova francuska socijalistička vlada želi spriječiti val zatvaranja tvornica i priprema zakon koji bi prisilio poduzeća da prodaju pogone kojih se žele riješiti, rekao je u intervjuu za pariški dnevnik Le Monde ministar industrije Arnaud Montebourg. Nezaposlenost je u Francuskoj blizu najviše razine u 13 godina i nastavlja rasti, pa je ministar Montebourg pozvao čelnike kompanija da zatraže pomoć od vlade znatno prije no što se nađu u situaciji koja ih sili na otpuštanja. Službena je Montebourgova titula 'ministar za oporavak industrije'. Sindikat CGT, jedan od najvećih u Francuskoj, upozorio je vladu da bi u kratkoročnoj perspektivi moglo biti ukinuto oko 45 tisuća radnih mjesta. Ministar Montebourg potvrdio je da je ta brojka vjerodostojna. "Naša je uloga sačuvati sva radna mjesta koja možemo sačuvati. Zato moramo moći anticipirati koliko je god moguće. U izradi je odgovarajući zakon", rekao je Montebourg, dodajući da će novi zakon prisiliti tvrtke da neprofitabile tvornice prodaju kupcima po tržišnim cijenama.

BRUXELLES/ZAGREB- Ministri EU-a zaduženi za konkurentnost nisu ovoga tjedna u Bruxellesu uspjeli postići dogovor o jedinstvenom europskom patentu, jer je pitanje sjedišta suda i dalje ostalo neriješeno, pišu u četvrtak europski mediji. Sljedeća prigoda za dogovor bit će sastanak EU-a u lipnju, a raniji postavljeni rok za uvođenje jedinstvenog europskog patenta je upravo lipanj 2012. Dogovor kojim bi se jednim korakom zaštitio patent u svim zemljama članicama EU-a trebao bi smanjiti troškove njegove zaštite za oko 80 posto.

LONDON/NEW YORK - Euro je u četvrtak odskočio s najniže razine prema dolaru u posljednje gotovo dvije godine jer tržišta očekuju pozitivan ishod irskog referenduma o fiskalnom paktu EU-a, no veće mu dobitke priječi zabrinutost da će Španjolska biti primorana tražiti međunarodnu pomoć. Euro se u takvim okolnostima nakratko spustio na 1,2358 dolara, najnižu razinu od sredine 2010. godine. Potom se stabilizirao na 1,2396 dolara, što znači da je ostvario dnevni dobitak od 0,2 posto. Prema jenu je jedinstvena europska valuta kliznula 0,4 posto, na 97,43 jena. I dolar je oslabio prema jenu, i to 0,6 posto, te se njime trgovalo po 78,59 jena. Podršku euru pružila su ispitivanja koja pokazuju da će Irci vjerojatno poduprijeti europski fiskalni pakt, kao i ona u Grčkoj o prednosti grčke stranke sklone međunarodnim paketima pomoći. Ipak, ne očekuje se da će taj oporavak potrajati jer su ulagači skloni prodajama nakon svakog uzleta.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙