FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 16. svibnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Europska komisija priopćila je u srijedu da je uvjetno odobrila oko 680 milijuna eura grčke državne pomoći, kojom vlasti u Ateni podupiru prodaju posrnule T Bank. Bruxelles je dao zeleno svjetlo "državnoj potpori koju je dodijelio Grčki jamstveni fond za depozite i investicije (HDIGF) kako bi Hellenic Postbanku omogućio kupnju gospodarskih aktivnosti grčke T Bank u kontekstu njezine podjele", navodi se u priopćenju. Europski povjerenik za zaštitu tržišnog natjecanja Joaquin Almunia kazao je da je odobrena pomoć "ograničena na minimum potreban da se kupcu nadoknadi niža vrijednost prenesene imovine u odnosu na prenesene obveze". Almunia pritom napominje da Grčka ima šest mjeseci vremena da podnese "ažurirani plan restrukturiranja Hellenic Postbanka koji u obzir uzima integraciju aktivnostii T Bank". Nakon što Bruxelles dobije plan, uvjetno odobrenje pomoći vjerojatno će biti automatski produljeno do donošenja konačne odluke, dodao je.

MILANO/RIM - Italija je u srijedu objavila da je u ožujku zabilježila višak u trgovinskoj bilanci zahvaljujući snažnom padu uvoza i povećanom izvozu a iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pohvalili su reformsku politiku vlade. Talijanski trgovinski višak iznosio je u ožujku 2,064 milijarde eura i najviši je od srpnja 2009. Snažno poboljšanje trgovinske bilance temelji se na 4,9-postotnom rastu izvoza u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je uvoz istodobno pao za 10,9 posto, navodi državni statistički ured Istat. Najviše je porastao izvoz u zemlje proizvođače nafte, članice OPEC-a, skočivši za 32 posto na godišnjoj razini. Povećanje izvoza iznad 20 posto bilježi se i prema zemljama srednje i južne Amerike, kao i prema SAD-u. U međuvremenu se uvoz iz Kine smanjio za 33,3 posto, iz Japana 31,5 posto, a iz Indije za 30,4 posto. Na mjesečnoj razini ukupni je talijanski izvoz u ožujku porastao za 1,7 posto, dok je uvoz pao za 1,9 posto. Ponovo je zabilježen snažan rast izvoza, za 4,1 posto, u zemlje izvan EU. Uvoz je pak smanjen i iz zemalja EU-a i iz onih izvan EU-a.

BUDIMPEŠTA - Novoimenovani mađarski pregovarač izjavio je u srijedu da Budimpešta od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Europske unije traži stand-by kreditnu liniju od 15 milijardi eura. "Vlada želi potpisati sporazum o preventivnoj kreditnoj liniji u iznosu 15 milijardi eura na rok od tri godine", kazao je u jednom intervjuu šef kabineta premijera Viktora Orbana Mihaly Varga, koji je prošlog tjedna imenovan glavnim pregovaračem a preuzet će tu dužnost 1. lipnja. "Mi smo zainteresirani za potpisivanje što je prije moguće, ali realnije je očekivati sporazum početkom jeseni", izjavio je Varga u razgovoru za list Magyar Hirlap. Budimpešta je ranije naznačila da priželjkuje kredit u iznosu od 15 do 20 milijardi eura.

DUBLIN - Neizvjesnost koja će širi Europom mogla bi osujetiti planove Irske da iduće godine zaključi program međunarodne pomoći i vrati se na tržišta obveznica, upozorio je u srijedu ministar financija. S obzirom na jučerašnji i današnji oštar rast irskih troškova zaduživanja zbog straha od grčkog izlaska iz eurozone, manje su šanse da se Irska vrati na tržišta dugoročnog duga kao što je i planirano, kazao je ministar Michael Noonan. Prinosi na državne obveznice s rokom dospijeća 2020. poskočili su u protekla dva dana više od pola postotnog boda zbog previranja u Grčkoj i dosegnuli su 7,62 posto. Prinosi na državne obveznice smanjili su se za više od polovine od prošlogodišnjeg srpnja. Irska se namjerava vratiti na tržišta obveznica prije kraja iduće godine, do kada bi trebala 'povući' svih 67,5 milijardi eura kredita iz međunarodnog programa pomoći. Ne bude li poštovala zacrtane rokove, mogla bi biti prisiljena osloniti se na pomoć izvana i u pregovorima o reprogramiranju dugova koji je čekaju početkom 2014.

LONDON - Euro se u srijedu podigao s najniže razine prema dolaru u četiri mjeseca na međunarodnim tržištima valuta, poduprt očekivanjima da će Njemačka i Francuska udružiti snage kako bi zadržale Grčku u eurozoni. Euro je tako ojačao prema dolaru 0,1 posto i njime se trgovalo po 1,2745 dolara. Prethodno je nakratko kliznuo na 1,2679 dolara i bio je na dobrom putu da testira najnižu siječanjsku razinu od 1,2623 dolara. Europska jedinstvena valuta bila je na dobitku i prema jenu, i to 0,4 posto, dosegnuvši 102,52 jena. Prethodno je euro kliznuo na novu najnižu razinu prema dolaru u četiri mjeseca pod pritiskom očekivanja ulagača da će zabilježiti nove gubitke s obzirom na izglednu dugotrajniju političku stabilnost u Grčkoj i njezin moguć izlazak iz eurozone. Euro se podigao i s najniže razine prema britanskoj funti u tri i pol godine nakon što je britanska središnja banka snizila prognozu britanskog gospodarskog rasta a guverner Mervyn King upozorio da previranja u eurozoni predstavljaju rizik za britansko gospodarstvo.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙