FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 30. travnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

PARIZ

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u nedjelju je pozvao na uvođenje čvršćih granica i jačanje nacionalnog identiteta, nastojeći dostići svog socijalističkog protukandidata tjedan dana prije drugog kruga predsjedničkih izbora. Sarkozy, koji za kandidatom lijevog centra Francoisom Hollandeom u ispitivanjima javnog mišljenja zaostaje za deset posto uoči izbora 6. svibnja, svojom se porukom obratio gotovo petini krajnje desno orijentiranih birača čija mu je potpora potrebna za osvajanje drugog predsjedničkog mandata. U govoru u gradu Toulouseu, koji su u ožujku uzdrmala ubojstva koje je počinio militantni islamist, Sarkozy je riječ "granica" uporabio više desetaka puta i istaknuo da ljubav prema domovini ne treba miješati s "opasnim nacionalističkim ideologijama".

BEČ

Nekadašnji čelni dužnosnik libijske naftne industrije Šokri Ganem umro je u Austriji od srčanog udara, priopćilo je u nedjelju austrijsko ministarstvo vanjskih poslova. Ganem, star 69 godina, bio je od 2006. predsjednik libijske državne Nacionalne naftne korporacije (NOC) prije no što je prebjegao u lipnju tijekom ustanka u kojem je svrgnut Moamer Gadafi. On je prebjegao u Rim navodeći kao razlog bijega svakodnevna krvoprolića a vjerovalo se da je od tada živio u Europi. Na pitanje o glasinama da je Ganem umro od srčanog udara u Austriji, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova je rekao: "Možemo potvrditi da je to istina". Glasnogovornik je rekao da ne može dati ostale pojedinosti.

CIUDAD DE MEXICO

Studenti koji traže subvencije za stanovanje zapalili su dva policijska automobila u uličnim prosvjedima u meksičkom gradu Moreliji što je dovelo do 200 uhićenja, izvijestili su lokalni mediji u nedjelju. Maskirani muškarci su policijski automobili polili benzinom i potom zapalili molotovljevim kotelima na jednoj od najprometnijih ulica Morelije, pokazale su televizijske snimke. Prosvjednici, većinom mladići, traže subvencije od lokalnih vlasti kako bi mogli nastaviti koristiti studentske hostele iz kojih ih je izbacila policija.

BAGDAD

Irak će svojih prvih 24 od predviđenih 36 vojnih zrakoplova F-16 koje je naručio iz SAD-a dobiti početkom 2014. godine, rekao je u nedjelju agenciji Reuters viši irački dužnosnik. Prošlog je srpnja irački premijer Nuri al-Maliki udvostručio broj prvotno planiranih zrakoplova za kupnju kako bi se osnažila iračka zračna flota zanemarena tijekom razdoblja u kojem se zemlja oslanjala na zračnu potporu snaga SAD-a. Iskander Witwit, zamjenik predsjednika parlamentarnog odbora za sigurnost i obranu, rekao je da će prvih 24 zrakoplova činiti dva eskadrona zračnih snaga.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙