FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30

Autor: sdje
ZAGREB, 29. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12.30:

MOSTAR

Općinski sud u Mostaru ocijenio je diskriminirajućom praksu postojanja dviju škola pod jednim krovom na području Stoca i Čapljine u kojima se nastava zasebno organizirala za djecu hrvatske i bošnjačke nacionalnosti te je naložio uspostavu jedinstvenih škola, izvijestili u nedjelju tiskani mediji u BiH. Sutkinja Općinskog suda u Mostaru Rabija Tanović ocijenila je da postojanje dvije škole pod jednim krovom predstavlja kršenje Zakona o zabrani diskriminicije. Zbog toga je Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije naložilo da se do 1. rujna ovu praksu ukine. Presuda je donesena u petak a tužbu za utvrđivanje diskriminacije podnijelo je udruženje „Vaša prava“ iz Sarajeva. To je prva presuda u Bosni i Hercegovini vezana za nacionalnu segregaciju djece u školama kojih u hrvatsko-bošnjačkoj Federaciji BiH ima tridesetčetiri.

KANO/NIGERIJA

Šest ljudi je poginulo u nedjelju u bomabškom napadu tijekom mise u gradu Kano na sjeveru Nigerije, javlja AFP. Dopisnik te agencije je vidio šest tijela na mjestu napada na sveučilištu Bayero. Jaka eksplozija je odjeknula tijekom mise blizu kazališta na otvorenom na bivšem sveučilišnom kampusu, nakog čega je uslijedila pucnjava. Islamistička sekta Boko Haram izvela je brojne napade uglavnom na sjeveru zemlje u kojima je od sredine 2009. poginulo više od 1.000 ljudi. U četvrtak je najmanje 9 ljudi, među kojima i napadač samoubojica, ubijeno u Abuji i Kaduni u dva atentata za koje još nitko nije preuzeo odgovornost.

NAIROBI

Najmanje jedna osoba je ubijena, a desetak je ozlijeđeno u bombaškom napadu na crkvu u kenijskoj prijestolnici Nairobiju u nedjelju, priopćila je policija. "Mogu potvrditi da je jedna osoba mrtva", rekao je glasnogovornik policije Eric Kiraithe u izjavi za Reuters. Policija je također priopćila da je napad izvršen u radničkom naselju.

ADEN

Skupina povezana s Al Kaidom u nedjelju je oslobodila 73 jemenska vojnika koje je zarobila tijekom velikog napada na jugu Jemena prošlog mjeseca, izjavili su stanovnici južnog rada Jaara. Stanovnici su vidjeli da su vojnici pušteni iz školske zgrade gdje su držani zarobljenima. Skupina je priopćila da je Nasser al-Wuhayshi, vođa krila Al Kaide u Jemenu, odobrio njihovo oslobađanje nakon pregovora sa plemenskim starješinama i vjerskim učiteljima koji su posjetili Jaar, grad pod kontrolom militanata.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙