FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 26. travnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

ZAGREB - Češki Senat u srijedu je jednoglasno potvrdio Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, potvrđeno je u četvrtak iz hrvatskog ministarstva vanjskih i europskih poslova. Pedeset i devet nazočnih senatora glasovalo je za ugovor. Za dovršetak postupka potrebno je još prihvaćanje pristupnog ugovora u Zastupničkom domu češkog parlamenta, te potpis predsjednika Vaclava Klausa. Rasprava i glasovanje u Zastupničkom domu predviđeno je za 5. lipnja, a za očekivati je da će cijeli proces biti dovršen do kraja lipnja, dodaje izvor iz MVEP-a. Dosad su hrvatski pristupni ugovor ratificirali Slovačka, Mađarska, Bugarska, Italija, Malta i Latvija.

BRUXELLES - EU je izrazio u četvrtak "duboku zabrinutost" glede stanja bivše premijerke i ukrajinske oporbene čelnice Julije Timošenko. Šefica diplomacije EU Catherine Ashton "duboko je zabrinuta" stanjem Timošenko te je zatražila od ukrajinskih vlasti da omoguće veleposlaniku EU-a u Ukrajini da je posjeti, napisao je u priopćenju njezin glasnogovornik. Zatražila je od ukrajinskih vlasti da zajamče poštivanje prava Timošenko na "odgovarajuću medicinsku pomoć u prikladnoj ustanovi" i pravo na pristup odvjetnicima "bez ograničenja". Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko počela je u zatvoru u Harkivu štrajkati glađu nakon što su je, kako je rekla, čuvari silom izvukli iz njezina zatvorskog kreveta i snažno je udarili u trbuh, rekao je novinarima u utorak njezin odvjetnik. Uprava zatvora niječe njezine optužbe.

BERLIN - Njemački predsjednik Joachim Gauck otkazao je planirani posjet Ukrajini idućeg mjeseca, usred rastuće zabrinutosti zbog zdravstvenog stanja i tretmana zatvorene bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko, rekao je njegov glasnogovornik. Njemačka posebice kritizira Ukrajinu zbog slučaja Timošenko koji je zategnuo odnose između te bivše sovjetske republike i Europske unije. Gauck, bivši aktivist za ljudska prava iz komunističke Istočne Njemačke, trebao je sudjelovati na sastanku čelnika država srednje Europe u Jalti sredinom svibnja. "Predsjednik neće sada posjetiti Ukrajinu". Dnevnik Sueddeutsche Zeitung piše da je Gauck donio tu odluku nakon savjetovanja s kancelarkom Angelom Merkel.

MOSKVA - Iran i Zapadne nacije zanimaju se za ruski prijedlog razrješenja iranske nuklearne krize, a to je pristup "korak po korak", rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, javlja Reuters u četvrtak. Zapadne zemlje sumnjiče Iran da pod krinkom civilnog nuklearnog programa pokušava razviti atomsko oružje, što službeni Teheran niječe. Rusija zagovara pristup "korak po korak" kojim bi Iran postupno ispunjavao zahtjeve Ujedinjenih naroda, a za uzvrat bi mu se ublažavale sankcije koje su mu nametnuli Vijeće sigurnosti i Zapadne države. Prema ruskom prijedlogu Iran bi za početak zamrznuo broj centrifuga za obogaćenje uranija, a velike sile odustale bi od nametanja novih sankcija. Novi krug pregovora zakazan je za 23. svibnja u Bagdadu.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙