FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 21. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

VARŠAVA - Britanski parlament trebao bi ratificirati hrvatski ugovor o pristupanju Europskoj uniji u prvom tromjesječju 2012., izjavio je u subotu za Hinu potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, koji se na marginama varšavske konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica EU-a i zemalja kandidatkinja sastao s članovima britanskog izaslanstva. Leko je razgovarao je s potpredsjednicima obaju domova britanskog parlamenta, donjeg doma Nigelom Evansom i Doma lordova Johnom Roperom, koje je pozvao u posjet Hrvatskoj. "Dobili smo poziv za uzvratni posjet britanskom parlamentu sljedeće godine, prije ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora, pa se može zaključiti da će ratifikacija uslijediti u prvom tromjesječju 2012.", rekao je Leko i dodao kako misli da s britanskom ratifikacijom ne bi trebalo biti nikakvih problema. Hrvatsko se parlamentarno izaslanstvo u Varšavi sastalo i s predsjednicom latvijskog parlamenta Solvitom Aboltinom koja je dobro informirana hrvatskom o napretku u poglavlju 23 (Pravosuđe i temeljna prava), te smatra da će u latvijskom parlamentu ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora proći bez ikakvih ograda.

KABUL - Afganistanske snage sigurnosti uhitile su pet talibana s 10 tisuća kilograma eksploziva koje su kanili upotrijebiti za masovne napade na ciljeve u Kabulu, objavio je u subotu glasnogovornik afganistanske obavještajne službe. "Tolika količina eksploziva je mogla uzrokovati ogromno krvoproliće", rekao je Šafikula Tahiri na tiskovnoj konferenciji. Eksploziv je pronađen u 40 vreća sakrivenih ispod gomile krumpira natovarenog na kamion u predgrađu Kabula. Uhićena su trojica pakistanskih terorista i njihova dvojica afganistanskih suradnika. Svi su povezani s talibanima, kazao je Tahiri. Afganistanski dužnosnici već godinama optužuju pakistanske vlasti da dopuštaju obuku terorista na svom teritoriju, što Pakistan negira. Talibani su prošli tjedan, na početku svoje proljetne ofenzive, pokrenuli niz usklađenih napada u četiri pokrajine i u Kabulu, ciljajući diplomatske i vladine objekte. Talibani su preuzeli odgovornost za napade i najavili da će ih biti još.

BERLIN - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ponovo je u intervjuu njemačkim novinama osudio dobitnika Nobelove nagrade za književnost Guentera Grassa, autora kontroverzne pjesme o Izraelu koju je ocijenio "apsolutnim skandalom". "Smatram da su Grassove riječi apsolutan skandal", istaknuo je izraelski premijer u razgovoru za nedjeljni dnevnik "Welt am Sonntag" čiji su izvaci objavljeni u subotu. "Činjenica da to dolazi od dobitnika Nobelove nagrade za književnost a ne, primjerice, od adolescenta iz neonacističke stranke, čini cijelu stvar još šokantnijom", dodao je on. "Uspio je obrnuti moral u kojem agresor postaje žrtva, a žrtva agresor", kaže Netanyahu. Njemački pisac, 84-godišnjak, izazvao je oštru polemiku početkom travnja objavivši u njemačkom tisku pjesmu kojom kritizira Izrael i optužuje ga za "prijetnju svjetskom miru". Naslovljena "Ono što mora biti rečeno", pjesma u prozi objavljena u Sueddeutsche Zeitungu osuđuje prijetnje izraelskim napadima na iranska nuklearna postrojenja kao plan koji bi mogao dovesti do "istrebljenja iranskog naroda". Izrael ga je tada proglasio nepoželjnim, a zgražanje je bilo jednako masovno u Izraelu i u Njemačkoj.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙