FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: sdje
ZAGREB, 22. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9.30:

PARIZ

U Francuskoj je u nedjelju ujutro počeo prvi krug predsjedničkih izbora, na kojima će gotovo 44 milijuna glasača birati jednog od 10 kandidata za šefa države, prenose agencije. U osam sati je diljem zemlje otvoreno oko 85.000 glasačkih mjesta koja se zatvaraju u 18.00 odnosno 20.00 sati u većim gradovima. Izbori za dijasporu i stanovnike prekomorskih područja počeli su u subotu. Prema svim anketama, uvjerljivi favoriti su dosadašnji francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, predsjednik konzervativne Unije za narodni pokret (UMP), i socijalist Francois Hollande. Očekuje se da će Sarkozy i Hollande u prvom krugu izbora biti prilično izjednačeni, ali da nijedan od njih neće dobiti dovoljno glasova, a u drugom krugu, 6. svibnja bi po anketama trebao pobijediti Hollande. Prve službene projekcije izbornih rezultata utemeljene na djelomičnom prebrojavanju glasova očekuju se u 20.00 sati navečer. Konačni rezultati očekuju se do srijede.

PEKING

Ratne mornarice Kine i Rusije u nedjelju su počele prve zajedničke vojne vježbe u Žutome moru blizu istočne kineske obale, koje će trajati šest dana, prenosi France presse. Kineski mediji izvijestili su da su kineski i ruski vojni dužnosnici jutros počeli vježbe u blizini grada Qingdao u pokrajini Shandong. Vježbe obuhvaćaju zajedničku zračnu vojnu obranu, taktike za obranu od podmornica te operacije potrage i spašavanja, a bit će izvedena i simulirana akcija spašavanja otetih brodova, kao i tzv. antiteroristički drilovi. U vojnim manevrima sudjeluje 16 brodova i dvije podmornice kineske ratne mornarice te četiri ruska ratna broda. Kinezi su u četvrtak izvijestili da je cilj vježbi jačanje mira u regiji. Od 2005. Rusija i Kina su provele četiri zajedničke vojne vježbe, a u nekima su sudjelovale i vojne snage drugih zemalja. Iste su godine dvije zemlje imale i zajedničke "ratne igre", no ovo su prve ciljane vojne vježbe ratne mornarice.

CIUDAD JUAREZ

Petnaest osoba ubijeno je i najmanje jedna teško ranjena u pucnjavi najvjerojatnije povezanoj s drogom u baru u sjevernom Meksiku, području izloženom borbama između kriminalnih bandi. Mjesni mediji izvijestili su da su dvojica poginulih u napadu bili novinari, čime se povećao broj žrtava iz medija stradalih u rastućem meksičkom nasilju među bandama. Ured tužitelja također je izvijestio da je još dvoje ljudi ustrijeljeno u odvojenom napadu u drugom baru u gradu, čime se broj poginulih u petak popeo na sedamnaest. Chihuahua, a posebno grad Ciudad Juarez na granici s Teksasom, područje je koje je najgore pogođeno krvavim ratom između narko-kartela tijekom akcije slamanja bandi koju je pokrenuo predsjednik Felipe Calderon. U nasilju među bandama i sukobima sa snagama sigurnosti u Meksiku je u posljednjih pet godina ubijeno više od 50.000 ljudi.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙