FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 23. travnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

PARIZ

Kandidat oporbenih socijalista Francois Hollande tijesni je pobjednik prvog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj s 27,7 posto osvojenih glasova, ispred aktualnog predsjednika Nicolasa Sarkozyja s 26,6 posto, a povijesni je uspjeh ostvarila francuska krajnja desnica s gotovo 20 posto, pokazuju djelomični službeni rezultati nakon više od pola prebrojanih glasova, javljaju agencije. Hollande je u govoru pristašama u svome stožeru u gradu Tulleu, gdje je bio gradonačelnik od 2001. do 2008., zahvalio biračima što su ga postavili na vodeće mjesto među kandidatima za francuskog predsjednika. "Ja sam kandidat svih snaga koji žele zatvoriti jednu stranicu i otvoriti drugu. Ja sam kandidat za promjenu", kazao je. "Moj konačni cilj, a znam da me gledaju i izvan francuskih granica, jest vratiti Europu na put razvoja i zapošljavanja", naglasio je. Drugi krug u kojem će se ogledati Hollande i Sarkozy održat će se 6. svibnja.

HANNOVER

Globalna dužnička kriza još nije gotova i rizik po svjetsko gospodarstvo još uvijek postoji, ocijenio je kineski premijer Wen Jiabao u nedjelju u govoru kojim je, zajedno s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, otvorio najveći svjetski sajam industrije i trgovine u Hannoveru, javljaju agencije. "Međunarodna financijska kriza nije gotova, a globalni je gospodarski oporavak složen i težak", rekao je Wen u nazočnosti Merkel, pranijela je agencija Reuters. Wen je u govoru na sajmu u Hannoveru također najavio da će Kina nastaviti svoje reforme i otvoriti svoje gospodarstvo. Merkel i Wen su otvorili industrijski sajam u Hanoveru koji je se predstavlja kao najveći događaj u svijetu te vrste, a na kojem je Kina ove godine počasni gost. Na svečanom otvaranju Wen je istaknuo da "dvije najvažnije industrijske države svijeta promiču dijalog i industrijsku suradnju".

KIJEV

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko vraćena je u zatvor nakon što je odbila liječenje zbog bolova u leđima u državnoj bolnici, priopćila je njezina stranka u nedjelju. Kaznu od sedam godina zatvora koja je prošlog listopada izrečena Juliji Timošenko, žestokoj protivnici predsjednika države Viktora Janukoviča, Europska unija i Sjedinjene Države osudile su kao primjer selektivne pravde. Europski sud za ljudska prava, koji razmatra njezinu žalbu na presudu za zloporabu ovlasti, od Kijeva je zatražio da bivšoj premijerki osigura odgovarajuće liječenje. Julija Timošenko, stara 51 godinu, od bolova u leđima zbog hernije diska pati već mjesecima, kažu njezini odvjetnici i obitelj, i odbila je nazočiti u novom sudskom procesu protiv nje za izbjegavanje poreza, prijevaru i pokušaj krađe dok je, devedesetih godina prošlog stoljeća, bila čelnica sada ugašene glavne ukrajinske kompanije za trgovinu plinom UES.

CANBERRA

Presjednik australskog parlmenta Peter Slipper odstupio je nakon tvrdnji da je spolno uznemiravao muške kolege i zlorabio javno financirane taxi usluge, izvijestili su australski mediji u nedjelju. Slippera tuži bivši muški kolega koji tvrdi da je od njega dobio eksplicitne tekstualne poruke i da mu je upućivao neželjena seksualna udvaranja, a policija ga istražuje zbog tvrdnji o zloporabi javnih sredstava za financiranje taxi usluga. Slipper niječe optužbe ali kaže da napušta položaj do okončanja policijske istrage. Zbog seksualnog uznemiravanja postupak je pokrenuo član osoblja parlamneta James Ashby, koji otvoreno iskazuje svoju homoseksualnu orijentaciju.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙