FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 29. travnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

MOSTAR - Predsjednik Socijalističke partije Srbije i ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić optužio je u subotu međunarodnu zajednicu da nastoji unitarizirati BiH ukidanjem Republiku Srpsku što bi po njemu imalo dramatične posljedice. "Svaka promjena Daytonskog mirovnog sporazuma bez prethodne suglasnosti tri konstitutivna naroda i dva entiteta izazvala bi tektonske poremećaje", rekao je Dačić u Banjoj Luci.Ocijenio je da je međunarodna zajednica nezakonito dala nezavisnost Kosovu zauzimajući istodobno za unitarizaciju BiH koja bi vodila nestanku Republike Srpske. "To je za Srbiju neprihvatljivo i bilo koja vlast u Srbiji na tako nešto neće pristajati", istaknuo je.

MOSKVA - Kina i Rusija slažu se po pitanjima sukoba u Siriji i nuklearnog programa Sjeverne Koreje, izjavio je u subotu u Moskvi zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Cheng Guoping koji u posjetu Rusiji prati kineskog potpredsjednika vlade Li Keqianga. Rusija i Kina zaštitile su režim sirijskog predsjednika Bašara al Asada u Vijeću sigurnosti UN-a blokirajući dvije rezolucije kojima se osuđuje nasilje protiv sirijske oporbe, a i Peking i Moskva podržavaju mirovni plan posebnog izaslanika UN-a i Arapske lige Kofija Annana. Obje zemlje također su osudile sjevernokorejsko lansiranje rakete u travnju ali su pozvale i na odmjerenu reakciju ostalih zemalja.

TUNIS - Predsjednik Tunisa Moncef Marzuki i palestinski predsjednik Mahmud Abas, koji je u subotu stigao u posjet Tunisu, razgovarali su o palestinskom pomirenju, rekao je Abas. "Razgovarali smo o palestinskom pomirenju i ulozi koju Tunis može imati u okončanju podjela među Palestincima", rekao je Abas novinarima nakon razgovara s Marzukijem. Abas će nazočiti početku izgradnje stalnog sjedišta "veleposlanstva Palestine" u Tunisu. Abas, koji je i predsjednik izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke oranizacije (PLO) će se pokloniti i tuniskim i palestinskim žrtvama poginulima tijekom napada izraelskog zrakoplovstva 1985. na glavni stožer PLO-a i njegovog šefa Jasera Arafata, koji je u Tunisu dobio azil nakon prisilnog odlaska iz Libanona od 1982. do 1994. godine.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙