FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30

Autor: sdje
ZAGREB, 22. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12.30:

ŽENEVA

Međunarodni posrednik Kofi Annan izjavio je u nedjelju da je odluka UN-a o raspoređivanju dodatnih 300 promatrača u Siriji "ključan trenutak za stabilizaciju te zemlje". U izjavi objavljenoj u Ženevi on je vladine snage i pobunjenike pozvao da polože oružje i zajedno s promatračima rade na učvršćivanju krhkog primirja proglašenog prije deset dana. "Osobito se vlada mora suzdržati od uporabe teškog naoružanja i, kao što je obećala, povući vojsku i oružje iz naseljenih područja te postuno ispuniti svoje obveze prema planu u šest točaka", rekao je Annan misleći na njegov plan koji su prihvatile obje strane s ciljem okončanja 13-mjesečnog nasilja.

BEIRUT

Sirijski vojnici uz pomoć tenkova ubili su u nedjelju tri osobe istočno od Damaska, objavili su aktivisti, dan nakon što je UN izglasao raspoređivanje dodatnih promatrača za nadzor primirja. Sirijski opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Londonu objavio je da su dvije osobe ubjene u gradu Dumi, a jedna u selu Htaita. Vijeće sigurnosti UN-a u subotu je odobrilo raspoređivanje 300 vojnih promatrača u Siriji kojima je zadatak nadzor primirja proglašenog 12. travnja koje je dovelo do smanjenja nasilja, ali nije potpuno zaustavilo krvavi obračun vladinih snaga s oporbenim pobunjenicima.

DUBAI

Iranska vojska počela je graditi kopiju američke bespilotne letjelice koje se domogla prošle godine, objavili su iranski mediji u nedjelju. Zapovjednik zrakoplovstva Revolucionarne garde, general Amir Ali Hajizadeh rekao je da su inženjeri u završnoj fazi dešifriranja podataka iz letjelice Santinel, koja se srušila u prosincu prošle godine blizu granice s Afganistanom, prenijela je agencija Mehr. Teheran tvrdi da je letjelica srušena, no Washington to opovrgava i tvrdi da će Iran teško moći iskoristiti podatke zbog sustava zaštite u letjelicama koje operiraju nas neprijateljskim teritorijem.

SANA

U zračnom vojnom napadu jemenske vojske na uporište Al-Kaide u pokrajini Abijan, na jugu Jemena, ubijeno je 17 pripadnika te terorističke organizacije, izvijestilo je jemensko ministarstvo obrane. Novi napad izveden je u subotu navečer, a u posljednja tri dana u operacijama jemenske vojske u pokrajini, poginulo je 57 pobunjenika. Al-Kaida i druge ekstremističke grupe u Jemenu, već gotovo godinu dana napadaju vojsku, koristeći političku nestabilnost u zemlji, a namjera im je preuzeti kontrolu nad gradovima i selima na jugu zemlje. Jemenski ogranak Al-Kaide smatra se jednim od najopasnijih.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙