FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 26. travnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

ISLAMABAD - Pakistanski vrhovni sud proglasio je u četvrtak krivim premijera Jusufa Razu Gilanija za nepoštivanje suda jer nije ponovno otvorio slučaj korupcije protiv predsjednika Asifa Ali Zardarija ali mu je odredio simboličnu kaznu od svega nekoliko minuta sudskog pritvora. Vrhovni sud je ranije dao nalog premijeru da od švicarskih vlasti zatraži otvaranje istrage o računima u švicarskim bankama koje je navodno koristio predsjednik Pakistana da bi u njima držao novac koji je dobio kao mito. "Premijer je kriv jer je namjerno zaobišao odluku vrhovnog suda", pročitao je presudu sudac Nasir-ul-Mulk. Gilani je prvi pakistanski premijer koji je tijekom mandata proglašen krivim a kazna je mogla biti i do šest mjeseci u zatvoru i gubitak položaja.

ISLAMABAD - Pakistanski ministar vanjskih poslova Hina Rabbani Khar je rekao da je Islamabad jasno poručio vlastima u Washingtonu da želi prekid napada američkih bespilotnih letjelica na ciljeve unutar Pakistana ali da Amerikanci ne slušaju taj zahtjev. "Što se tiče bespilotnih letjelica, jasni smo - želimo prekid napada", izjavio je on za Reuters. "To smo im i ranije nedvojbeno rekli, ali oni ne slušaju a mi se nadamo da će im se sluh popraviti", dodao je. Kharove oštre izjave dolaze uoči dvodnevnog posjeta posebnog američkog izaslanika ua Pakistan Marca Grossmana. Napadi američkim bespilotnim letjelicama koje polijeću iz Afganistana na ciljeve u Pakistanu pakistansko javno mnijenje drži kršenjem državnog suvereniteta.

CHICAGO - Dalaj lama izjavio je u srijedu iz SAD-a da ne namjerava prekinuti svoje nenasilno zahtijevanje veće autonomije Tibeta, iako ga Peking optužuje da potiče nemire u tibetanskom području. "Nedavno su stvari postale jako, jako teške, ali naš stav se nije promijenio", kazao je duhovni vođa Tibetanaca na sastanku dobitnika Nobelove nagrade za mir u Chicagu. Ukupno su 34 Tibetanca, većinom budistički svećenici, izveli samospaljivanje od početka 2011. prosvjedujući protiv kineskog režima koji optužuju da guši njihovu kulturu. "Nezavisnost, potpuna nezavisnost, nerealna je. Ona ne dolazi u obzir", priznao je tibetanski čelnik u egzilu. No, izrazio je odlučnost da započne "ozbiljne razgovore" s kineskom vladom kako bi se došlo do "znatne autonomije" tibetanske manjine.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙