FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: dvla
ZAGREB, 29. travnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 21 sat.

MOSTAR

Banjolučki biskup Franjo Komarica pozvao je hrvatsku ministricu vanjskih poslova i europskih integracija Vesnu Pusić da podrži povratak prognanih Hrvata u Republici Srpskoj prenoseći joj riječi zabrinutosti Svetoga Oca Benedikta XVI. s kojim je razgovarao ovoga tjedna, izvijestila je Tiskovna agencija Banjolučke biskupije (TABB). Komarica je, kako navodi TABB, u petak u Zagrebu uz ministricu Pusić odvojeno razgovarao i sa zamjenikom ministra regionalnog razvoja i fondova EU Jakšom Puljizom i s voditeljicom Vladinog Ureda za Hrvate izvan Hrvatske Darijom Krstičević. "Prenio im je 'veliku zabrinutost' Svete Stolice zbog izostanka pomoći političara protjeranim i izbjeglim Hrvatima katolicima koji se žele vratiti u svoj rodni kraj i svoje župe", navodi Tiskovna agencija Banjolučke biskupije. Dodao je da su njegovi sugovornici u Vatikanu izrazili očekivanje da će Vlada Hrvatske "konačno moći učinkovitije pomoći" povratak Hrvata u njihov rodni kraj.

LONDON

Britanski premijer David Cameron zanijekao je da je pogodovao poslovnim interesima Ruperta Murdocha u zamjenu za političku podršku njegovog medijskog imperija. Cameron uoči lokalnih izbora, koji će se u velikom dijelu Britanije održati u četvrtak zaostaje za svojim političkim konkurentima. Nakon mjesec dana loših naslova u vezi s Murodchom, proračunom i povratkom gospodarstva u recesiju, potpora njegovoj konzervativnoj stranci, je, po ispitivanjima javnih mišljenja, najniža od 2004. godine. U razgovoru za televiziju u nedjelju Cameron je rekao da nije bilo dogovora s Murdochom da se prihvati pokušaj Murdochovog NewsCorpa da preuzme najveću britansku satelitsku televizijsku kompaniju BSkyB u zamjenu za potporu na izborima 2010. koji su Camerona doveli na vlast.

BEOGRAD

Predsjednik srbijanske oporbene Srpske napredne stranke (SNS) i kandidat te stranke na predstojećim izborima za predsjednika Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u nedjelju da je odnos Hrvatske prema protjeranim Srbima i njihovoj imovini u Hrvatskoj prepreka suradnji Srbije i Hrvatske te da, kada bi Europska unija (EU) radila strogo po pravilima, Hrvatska ne bi mogla postati članicom EU dok ne riješi to pitanje. "Ja nikome ne bih zamjerio ako kaže da Hrvatska treba rješiti pitanje Srba, posebice srpske imovine, i o tome sam često u Bruxellesu razgovarao. Koji je razlog bio da EU podigne Hrvatsku na tom putu dvije ili tri stepenice iznad nas, ne znam", kazao je Nikolić gostujući na beogradskoj tv postaji "Prva srpska TV". Nikolić je ustrdio kako Hrvatska to pitanje nije regulirala i da "kada bi EU strogo po pravilima rješavala, Hrvatska ne bi mogla biti punopravni član EU dok to ne riješi".

BAGDAD

Irak će svojih prvih 24 od predviđenih 36 vojnih zrakoplova F-16 koje je naručio iz SAD-a dobiti početkom 2014. godine, rekao je u nedjelju agenciji Reuters viši irački dužnosnik. Prošlog je srpnja irački premijer Nuri al-Maliki udvostručio broj prvotno planiranih zrakoplova za kupnju kako bi se osnažila iračka zračna flota zanemarena tijekom razdoblja u kojem se zemlja oslanjala na zračnu potporu snaga SAD-a. Iskander Witwit, zamjenik predsjednika parlamentarnog odbora za sigurnost i obranu, rekao je da će prvih 24 zrakoplova činiti dva eskadrona zračnih snaga. "Irak namjerava imati razvijeniju opremu od susjednih zemalja. Male susjedne zemlje poput Kuvajta imaju čak pet eskadrona", rekao je Witwit.

CIUDAD DE MEXICO

Studenti koji traže subvencije za stanovanje zapalili su dva policijska automobila u uličnim prosvjedima u meksičkom gradu Moreliji što je dovelo do 200 uhićenja, izvijestili su lokalni mediji u nedjelju. Maskirani muškarci su policijski automobili polili benzinom i potom zapalili molotovljevim kotelima na jednoj od najprometnijih ulica Morelije, pokazale su televizijske snimke. Prosvjednici, većinom mladići, traže subvencije od lokalnih vlasti kako bi mogli nastaviti koristiti studentske hostele iz kojih ih je izbacila policija. Neki su studenti zapalili madarce u jednom od hostela kako bi izbjegli uhićenje. Plamen je zahvatio zgradu te su pozvani vatrogasci.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙