FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 28. travnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

MOSKVA - Rusija je u subotu ocijenila da Sirija mora odlučno odbiti teroriste, optuživši oporbu dan nakon eksplozije u kojoj je ubijeno 11 ljudi u džamiji u Damasku. "Uvjereni smo da teroristi koji djeluju u Siriji moraju biti odlučno odbijeni, a svi vanjski i unutarnji čimbenici moraju im spriječiti podršku koju traže", navelo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju. Rusija, dugogodišnji sirijska saveznica kojoj isporučuje oružje, već je više puta optužila sirijsku oporbu da krši primirje zaključeno između vladinih snaga i oružane oporbe, pod okriljem izaslanika UN-a i Arapske lige za Siriju Kofija Annana.

BEJRUT - Libanonske vlasti zaplijenile su veliku pošiljku libijskog oružje na brodu koji je plovio Sredozemnim morem, objavila je u subotu libononska vojska. Na brodu Letfallah II pronađena su tri kontejnera s oružjem među kojim protutenkovski projektili i granate velikog kalibra. Brod je priveden u vojnu luku u Bejrutu, pošiljka je zaplijenjena a 11-člana posada je uhićena. Vlasnik broda je telefonom iz Kaira za Reuters izjavio da ne zna da je se na brodu nalazilo bilo kakvo oružje. Rusija je u ožujku optužila nove libijske vlasti da naoružavaju i uvježbavaju pripadnike sirijske oporbe koji se bore protiv vlasti Bašara al Asada i da oružje dostavlajju preko Libanona.

LONDON - Deaktivirana je bomba teška 250 kg pronađena u ostavljenom kombiju na jugoistoku Sjeverne Irske, objavila je u subotu policija koja je pronašla i manju bombu u Belfastu. "Eksplozivna naprava od dva spremnika s po 125 kg eksploziva i detonatorom bila je spremna za aktiviranje", naveo je jedan visoki policijski dužnosnik u priopćenju. Bomba je pronađena u vozilu ostavljenom na cesti blizu Newryja, nedaleko granice s Irskom. Sumnjivo vozilo je primjećeno u četvrtak i operacija razminiranja je završena u petak kasno u noći.

KAIRO - Muhamed El Baradei i drugi istaknuti Egipćani u subotu su osnovali stranku za koju kažu da će jednoga dana vladati zemljom i ponuditi glasačima alternativu islamističkim strankama koje sada dominiraju egipatskim parlamentom. Iako se El Baradei povukao iz utrke za mjesto egipatskog predsjednika u siječnju, njegova uloga u novoj stranci Dustour pokazuje da dobitnik Nobelove nagrade za mir i politički liberal još uvijek želi igrati vodeću ulogu u budućnosti Egipta. "Nećemo rezultate vidjeti danas ili prekosutra. Mogli bi nam trebati mjeseci ili čak godinu dana kako bi postali većina", dodao je na konferenciji za tisak u Kairu uz druge osnivače stranke među kojima je i pisac Alaa Al Aswany

DUBAI - Saudijska Arabija je subotu rekla da je povukla svog veleposlanika iz Egipta na "konzultacije" i da će zatvoriti svoje veleposlanstvo i konzulate u toj zemlji. Državna novinska agencija SPA javila je da su razlog za taj potez "neopravdani prosvjedi" u Egiptu i pokušaji upada u saudijsko veleposlanstvo i konzulate koji su "ugrozili sigurnost zaposlenika". Egipćani su prosvjedovali pred veleposlanstvom zbog uhićenja egipatskog odvjetnika i aktivista za ljudska prava u Saudijskoj Arabiji. Egipatski aktivisti su rekli da je odvjetnik uhićen zbog vrijeđanja kralja Abdulaha nakon što je uložio žalbu na postupanje Saudijske Arabije spram egipatskih državljana u njenim zatvorima.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙