FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 28. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4.30:

PRAG - Češka vlada desnoga centra u petak je preživjela glasanje o povjerenju i dobila novu priliku pošto je rasulo u manjoj koalicijskoj stranci dovelo vladu na rub raspada. Rezultat je očekivan jer je frakcija bivše koalicijske stranke izrazila lojalnost vladi, ali premijera Petra Nečasa i dalje čeka teška zadaća: mora progurati svoju fiskalnu i zdravstvenu reformu u ravnomjerno podijeljenu parlamentu. Analitičari kažu da su prijevremeni izbori još mogući. Redovni izbori bili bi 2014. godine. Glasanje o povjerenju vladi završilo je sa 105 glasova za, 93 protiv i dva suzdržana. Taj je rezultat suprotan rezultatu iznenadnog glasanja u Rumunjskoj, u kojoj je lijeva oporba u petak svrgnula vladu nakon samo dva mjeseca rada. Nečasovi građanski demokrati i njihovi glavni partneri iz stranke TOP09 imaju 92 zastupnička mjesta od 200 i moraju se uzdati u 11 zastupnika iz odmetnute frakcije stranke Javni poslovi.

RIM - Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen pozvao je u petak u Rimu europske saveznike da ne žrtvuju sigurnost pri proračunskim rezovima, dok istodobno talijanski parlament raspravlja o smanjenju budžeta za vojsku. "Moramo održati obrambenu sposobnost unatoč proračunskim rezovima", rekao je Rasmussen nakon sastanka s talijanskim premijerom Mariom Montijem. Istu je poruku glavni tajnik NATO-a izrekao u četvrtak u posjetu Španjolskoj. "Ako želimo da Europa zadrži svoj utjecaj na svjetskoj pozornici, europske članice NATO-a ne smiju oklijevati", rekao je Rasmussen, nagovijestivši da će se o smanjenju obrambenih proračuna razgovarati na summitu NATO-a u Chicagu 20 i 21. svibnja.

OSWIECIM - Kineski premijer Wen Jiabao rekao je u petak da je posjet bivšem logoru smrti Auschwitzu, u kojem su nacisti tijekom Drugog svjetskog rata ubili 1,5 milijuna ljudi, na njega ostavio neizbrisiv dojam i osnažio važnost učenja lekcija iz povijesti. "Ovo je mračna stranica u povijesti čovječanstva koja se ne može zaboraviti", rekao je Wen nakon obilaska bivšeg logora smrti u južnoj Poljskoj koji je sada muzej u kojem su plinske komore i krematorij, ali i osobni predmeti onih koji su u njemu stradali.

"Samo oni koji pamte povijest mogu izgraditi dobru budućnost", rekao je Wen. Wen se od 20. do 27. travnja nalazi na manjoj diplomatskoj turneji po Europi tijekom koje je posjetio Island, Švedsku, Njemačku i Poljsku.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙