FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15.30

Autor: sdje
ZAGREB, 14. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15.30:

SKOPLJE

U skopskom naselju Radišanima u kojem su u četvrtak ubijena petorica muškaraca i dalje je napeto, a makedonska policija nastavlja s istragom, javljaju u subotu mediji. Zbog nezapamćenog zločina, a ubijena su četvorica mladića i jedan sredovječni muškarac, građani zahtijevaju hitno pronalaženje krivca, postavili su i barikade, a mediji javljaju kako je sve puno policije. U subotu, na dan pokopa žrtava zastave su u gradu spuštene na pola koplja, a u skopskoj općini Butelu proglašen je dan žalosti. Policija je objavila da je na ispitivanje pozvala pedesetak osoba. Ministrica policije Gordana Jankulovska rekla je da ima nekih tragova u vezi s počiniteljima i motivom zločina u kojem su ubijeni Filip Slavkovski, Aleksandar Nakjoski, Cvetančo Acevski i Kire Tričkovski, svi u dobi od 18 do 20 godina, te 45-godišnji Borče Stefkovski. Njihova su tijela pronađena u četvrtak navečer kraj Željezarskoga jezera, popularnog ribičkog odredišta u sjevernome predgrađu Skoplja.

PJONGJANG

Više tisuća ljudi okupilo se na stadionu Pjongjanga kako bi iskazali vjernost i podršku sjevernokorejskom predsjedniku Kim Jong-Unu, dan nakon neuspješnog lansiranja rakete, prvog poraza mladog čelnika. Drugi puta u 24 sata su vojnici, članovi partije, dužnosnici komunističke države i obični radnici pozdravili povicima i željama za dugovječnost novog vrhovnog vođu, koji je preuzeo tu funkciju od djeda Kim Il-Sunga i oca Kim Jong-Ila. Svečanost je službeno posvećena stotoj obljetnici, 15. travnja 1912., Kim Il-Sunga, junaka borbe protiv Japana i utemeljitelja Demokratske narodne republike Koreje. Ta obljetnica će uz veliku pompu biti proslavljena u nedjelju u cijeloj Sjevernoj Koreji, uz vojni defile na ogromnom trgu Kim Il-Sunga, prema informacijama koje nisu službeno potvrđene. Mladi predsjednik Kim Jong-Un je u subotu promovirao 70 časnika u generale, objavili su sjevernokorejski vladini mediji.

MOSTAR

Centar za onkologiju otvoren je u subotu u Mostaru čime je Sveučilišno-klinički centar Mostar zaokružio pružanje svih zdravstvenih usluga pacijentima u ovoj regiji. S klinikom za onkologiju pacijenti više neće morati ići liječiti se u druge centre u Hrvatskoj i BiH. Investicija vrijedna 15 milijuna maraka (oko 7,6 milijuna eura) najvećim je dijelom financirana vrlo povoljnim kreditnim sredstvima Saudijskog fonda za razvoj. Na svečanosti na Bijelome brijegu u Mostaru, novi Centar svečano je otvorio predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda. Bevanda je tom prigodom istaknuo kako će se najtežim bolesnicima olakšati život koji su do sada morali čekati na liječenje u drugim medicinskim centrima u Splitu, Zagrebu i Sarajevu.

MADRID

Španjolskom kralju Juanu Carlosu operiran je kuk u subotu u Madridu zbog prijeloma koji je zadobio pri padu tijekom privatnog posjeta Bocvani, objavila je kraljevska kuća. Juanu Carlosu (74) "operiran je kuk u subotu ujutro u bolnici USP San Jose u Madridu" te mu je ugrađena proteza, piše u službenom priopćenju. "Juan Carlos slomio je desni kuk na tri mjesta, vezano uz problem artroze, a slomljeni dijelovi su rekonstruirani i ugrađena je proteza", dodaje se u priopćenju.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙