FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: sdje
ZAGREB, 28. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9.30:

HAVANA

Bivši revolucionar i kubanski vođa Fidel Castro (85), koji je 2006. zbog zdravstvenih razloga vlast prepustio svom bratu Raulu, u srijedu će se sastati s papom Benediktom XVI koji boravi na Kubi, objavljeno je u utorak navečer (po lokalnom vremenu) na službenoj internetskoj stranici Cubadebate. "S velikom radošću pozdravit ću u srijedu njegovu ekscelenciju papu Benedikta XVI, kao što sam to učinio s Ivanom Pavlom II (1998.), čovjekom koji se uvijek s naklonošću odnosio prema djeci i skromnim malim ljudima iz naroda", poručio je Fidel Castro u internetskoj poruci. Benedikt XVI. se u srijedu susreće s Kubancima na Trgu revolucije u Havani, gdje će održati svečanu misu na kojoj oporba očekuje jasnije poruke o promjenama na Kubi, četrnaest godina nakon povijesnog pohoda Ivana Pavla II. koji je prokrčio put otvaranju zemlje. Stotine tisuća vjernika, ali i komunističkih ateista i sljedbenika santerije, afričko-kubanskog vjerovanja koje spaja afrički animizam i katoličanstvo, očekuju se na trgu gdje će moliti i slušati ili samo gledati 84-godišnjeg Papu koji u srijedu završava šestodnevni posjet Meksiku i Kubi, prvi posjet Latinskoj Americi.

HAVANA

Kubanci iz Miamija i Havane, sa "suprotnih strana" floridskog tjesnaca, ali i različitih političkih opredjeljenja, okupili su se u utorak na misi u katedrali u Havani koju je predvodio papa Benedikt XVI. Više od milijun i pol Kubanaca i njihovih potomaka živi u Sjedinjenim Državama kamo su se doseljavali u različitim razdobljima kubanske revolucije. Florida je danas središte protivnika režima Fidela Castra, ali ondje žive i brojni Kubanci kojima je stalo da očuvaju dobre odnose s rodbinom koja je ostala na Kubi. Posjet Benedikta XVI. ima službeno dva cilja: pomiriti Kubance među sobom i potaknuti novu evangelizaciju otoka gdje se tek 10 posto od 11,2 milijuna stanovnika izjašnjavaju kao katolici. Zbog dolaska više stotina "američkih" hodočasnika na Kubu protivnici Fidela Castra u egzilu oštro su kritizirali nadbiskupiju u Miamiju i mons. Wenskog.

TEHERAN

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan u srijedu ujutro doputovao je u Teheran zajedno s članovima visokoga ministarskog izaslanstva, gdje će s domaćinima razgovarati o bilateralnim pitanjima, no i o iranskom nuklearnom problemu. U izaslanstvu su, uz turskoga predsjednika ministar vanjskih poslova Ahmed Davutoglu, ministar energetike Taner Yildiz, ministar ekonomije Zafer Caglayan te ministar za urbani razvoj i razvoj okoliša Erdogan Bayraktar. Među članovima izaslanstva su i šef Nacionalne obavještajne agencije (MIT) Hakan Fidan, zamjenik zapovjednika glavnog stožera, general Hulusi Akar i šef organizacije za nuklearnu energiju Zafer Alper. Erdogan će se sastati s predsjednikom Mahmudom Ahmadinedžadom te s predsjednikom parlamenta Alijom Laridžanijem. Razgovarat će se o bilaterlnim odnosima, o situaciji u regiji, osobito u Siriji i u Iranu te o iranskome nuklearnom pitanju.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙