FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 12. travnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

DAMASK

Stanje je mirno u Siriji više od dva sata nakon stupanja na snagu prekida vatre u četvrtak, u skladu s ultimatumom određenim UN-ovim planom kojim se želi stati na kraj nasilju dužem od godinu dana. Nije zabilježeno kršenje primirja više od dva sata nakon isteka roka određenog za potpuni prekid neprijateljstava, ali vojska još uvijek nije povukla svoje postrojbe kao što nalaže plan izaslanika UN-a i Arapske lige Kofija Annana, objavila je nevladina organizacija Sirijski opservatorij za ljudska prava. "Sat vremena nakon isteka ultimatuma stanje je mirno u cijeloj regiji", naveo je Sirijski opservatorij. Eksplozije su se nakratko čule u Zabadaniju, u području Damaska. "Međutim, nije bilo povlačenja tenkova", rečeno je iz organizacije. Režim je trebao povući svoje postrojbe iz gradova od utorka u skladu s prvom etapom Annanova plana.

TOKIO

Sjeverna Koreja zbog loših vremenskih uvjeta najvjerojatnije neće u četvrtak lansirati raketu sa satelitom, izvijestila je japanska novinska agencija Kyodo pozivajući se na neimenovani izvor iz vlade. "Vrijeme je loše, vrijeme za lansiranje je prošlo tako da najvjerojatnije lansiranja neće biti", rekao je neimenovani vladin izvor. Sjeverna Koreja ranije je objavila da će lansirati raketu s meteorološkim satelitom između četvrtka i ponedjeljka od 22 do tri sata po GMT-u, izazavši međunarodne kritike. Najavljeno lansiranje rakete SAD i saveznici protumačili su krinkom za testiranje balističkog projektila dugog dometa.

HAVANA

Meksički predsjednik Felipe Calderon sastao se u srijedu s kubanskim kolegom Raulom Castrom kako bi, nakon desetogodišnjeg hladnog razdoblja između te dvije zemlje, obnovili prijateljske odnose i pronašli nove mogućnosti za trgovinu. Calderonov ured izvijestio je da su se dvojica predsjednika složila oko "važnosti bilateralnih odnosa" koji se trebaju temeljiti na međusobnom uvažavanju, obostranom poštivanju međunarodnih normi i zbližavanju dvaju naroda. Dvojica predsjednika potvrdila su da neobjavljeni sporazumi koje su postigli "otvaraju nove mogućnosti za razvoj" njihovih odnosa, navodi se u priopćenju, u kojem se ne spominje ozračje ni duljina sastanka.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙