FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: sdje
ZAGREB, 9. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9.30:

YANGON

Predvodnica oporbe u Mianmaru Aung San Suu Kyi, zastupnica izabrana na posljednjim djelomičnim izborima, sudjelovat će u radu donjeg doma parlamenta 23. travnja, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik njezine stranke. Dobitnica Nobelove nagrade za mir, zastupnica okruga Kawhmu blizu Yangona, prvi puta će se pojaviti kao zastupnica naroda, rekao je glasnogovornik Nacionalne lige za demokraciju (NLD). Suu Kyi je provela 15 godina u kućnom pritvoru tijekom posljednjih 20 godina, a u politički život ju je vratio predsjednik i bivši general Thein Sein koji je na vlasti godinu dana. Nacionalna liga za demokraciju premoćno je pobijedila na djelomičnim parlamentarnim izborima održanim 1. travnja ove godine i osvojila 40 od 45 zastupničkih mjesta.

ADEN

Najmanje jedanaest ljudi, među kojima pet vojnika, ubijeno je u ponedjeljak u napadu Al-Kaide na vojarnu u Loderu, na jugu Jemena, prema vojnim i plemenski izvorima.

Al-Kaida je rano ujutro napala vojarnu u kojoj se nalazi 111. oklopna brigada vojske Jemena, a vojnici su uzvratili vatrom. Loder je veliki grad, udaljen oko 150 km od Zindžibara, glavnog grada pokrajine Abjan, uporištu ekstremnista povezanih s Al-Kaidom na arapskom poluotoku. Do napada je došlo nakon zračnih napada izvedenih tijekom vikenda na jugu i istoku Jemena u kojima su poginula 24 ekstremista. Iskoristivši slabljenje središnje vlasti Al-Kaida je pojačala svoju nazočnost na jugu i istoku zemlje.

TSKHINVALI

Bivši dužnosnik KGB-a Leonid Tibilov pobijedio je u nedjelju u drugom krugu predsjedničkih izbora u Južnoj Osetiji s 54,12 posto glasova, prema rezultatima izbora na gruzijskom separatističkom teritoriju kojeg podržava Moskva. Predsjednica izbornog povjerenstva Bela Plijeva je proglasila Leonida Tibilova predsjednikom republike Južne Osetije, prenosi ruska državna agencija Ria Novosti. Tibilovljev protivnik, povjerenik za ljudska prava samoproglašene republike David Sanakojev (35) je dobio 42,65 posto glasova, prema tim rezultatima. Isti izvor navodi da je sudjelovanje iznosilo 71,26 posto na izborima koji bi trebali okončati višemjesečnu političku krizu u toj maloj republici. Gruzija je osudila izbore, a nije ih priznala ni međunarodna zajednica. Ovi izbori su održani nakon poništenja izbora prije četiri mjeseca na kojima je pobijedila kandidatkinja oporbe Ala Džiojeva.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙