FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 27. ožujka 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

SANTIAGO

Iz katoličkog Meksika papa Benedikt XVI. doputovao je u ponedjeljak na multikonfesionalnu Kubu ističući kako dolazi kao "hodočasnik bratske ljubavi" i "u svom srcu nosi pravedne težnje i legitimne želje svih Kubanaca". "U svom srcu nosim pravedne težnje i legitimne želje svih Kubanaca, bez obzira gdje bili", rekao je Sveti Otac po dolasku u Santiago de Cubu, 900 km jugoistočno od Havane, gdje će u utorak nastaviti 48-satni posjet toj otočnoj državi. Benedikt XVI. se prisjetio "povijesnog posjeta" svog prethodnika Ivana Pavla II. 1998. "koji je ostavio neizbrisiv trag u dušama Kubanaca". "Kuba vas dočekuje s ljubavlju i poštovanjem i počašćeni smo vašim dolaskom", rekao je nešto ranije predsjednik Raul Castro dočekujući visokog gosta u zračnoj luci. Tri sata nakon dolaska Benedikt XVI. je održao misu na otvorenom pred 200.000 ljudi, među kojima je bio i predsjednik Castro, koji je sjedio u prvom redu, te pozvao Kubance da "grade otvoreno i obnovljeno društvo".

SEUL

Američki predsjednik Barack Obama rekao je u utorak da sigurnost svijeta ovisi o odlukama koje će se donijeti na nuklearnom susretu na vrhu koji se održava u Seulu uz sudjelovanje izaslanika iz 53 zemlje. "Svjetska sigurnost ovisi o odlukama koje ovdje donosimo", kazao je američki predsjednik u govoru na plenarnoj sjednici tog dvodnevna summita koji se održava svake dvije godine, a ove godine se organizira na temu sigurnosti nuklearnog materijala kako bi ga se zaštitilo od terorističkih organizacija koje ga se žele domoći. Obama je istaknuo da je "puno toga napravljeno" od prvog summita u Washingtonu 2010., podsjetivši da je poboljšana sigurnost u nuklearnim objektima, a opasni materijal je uništen ili spremljen na sigurno. I kineski predsjednik Hu Jintao je istaknuo napredak postignut od 2010., ali je upozorio da je stanje i dalje "teško".

SEUL

Sjeverna Koreja se "nikad" neće odreći prava na lansiranje "civilnog satelita", izvijestila je u utorak službena sjevernokorejska agencija KCNA, dok nekolicina zemalja poziva Pjongjang da preispita svoju odluku o lansiranju satelita najavljenom za sredinu travnja, usprkos rezolucijama Ujedinjenih naroda. "Nikada se nećemo odreći prava na lansiranje civilnog satelita, to je legitimno pravo suverene države i bitna etapa u gospodarskom razvoju", ističe KCNA, prenoseći izjave komunističkog režima. U tom priopćenju KCNA-e, Sjeverna Koreja ističe da je pozvala američku NASA-u da pošalje svoje stručnjake (na lansirni poligon) "kako bi se svojim očima mogli uvjeriti u mirnodopsku narav lansiranja našeg satelita". Pjongjang je nešto ranije bio objavio kako je pozvao strane novinare i stručnjake - ne spomenuvši NASA-u - da nazoči toj operaciji planiranoj između 12. i 16. travnja, kojom će se obilježiti sto godina od rođenja utemeljitelja Sjeverne Koreje Kim Il-sunga.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙