FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 31. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

PLITVICE - Obilježavanje 21. godišnjice pogibije prve žrtve Domovinskog rata, redarstvenika Josipa Jovića, koji je poginuo na Uskrs 31. ožujka 1991., počela je danas na Plitvicama u nazočnosti hrvatskog predsjednika Ive Josipovića i drugih dužnosnika te mnogobrojnih predstavnika MUP-a i Oružanih snaga Republike Hrvatske. Okupili su se i članovi udruge Prvi hrvatski redarstvenik i specijalne jedinice policije iz Domovinskog rata, Grom – Karlovačka županija te drugih udruga iz Domovinskog rata. Nazočnima su se obratiti predsjednik RH Ivo Josipović, potpredsjednik Hrvatskog sabora i izaslanik predsjednika Sabora Josip Leko, potpredsjednik Vlade i izaslanik predsjednika Vlade Neven Mimica i izaslanik ministra unutarnjih poslova, njegov zamjenik Evelin Tonković. U spomen na poginule molitvu je predvodio vojni biskup Juraj Jezerinac. Obilježavanje je započelo dolaskom sudionika ultramaratona "Plitvice 1991.", 97 kilometara dugačke relacije od Karlovca do Plitvica, koji su iz Karlovca krenuli jučer. Osim pogibije Josipa Jovića, obilježava se i akcija vraćanja tog područja pod ustavno-pravni poredak RH nakon što su je nekoliko dana ranije zaposjeli pobunjeni Srbi koji su željeli taj dio Hrvatske izdvojiti iz ustavno-pravnog poretka RH i pripojiti tzv. srpskoj autonomnoj oblasti Krajina, koja je kasnije i formirana. To je bila prva pobjeda redarstvenih snaga, ali i nagovještaj da će bitka za hrvatsku slobodu i samostalnost biti teška i krvava. U akciji je uhićeno 29 pobunjenika, među kojima je i bio jedan od vođa pobunjenih Srba, Goran Hadžić, sada optuženik Haaškog suda.

ZAGREB - Ministrica vanjskih i europskih poslova i potpredsjednica HNS-a Vesna Pusić ocijenila je danas prvih 100 dana rada nove vlade dobrim, vrlo intenzivnim i u skladu s najavama da će se odmah početi raditi teške stvari i donositi teške odluke. Mislim da u prvoj godini moramo postaviti novu sliku o zemlji u svijetu i našem okruženju, definirati i započeti sve teške stvari o kojima se govorilo, da bismo mogli u sljedeće tri godine imati rezultate koje ljudi mogu osjetiti na svojoj koži, izjavila je Pusić novinarima prigodom akcije dijeljenja sadnica građanima "Vratimo trešnje na trešnjevačka dvorišta" na Trešnjevačkoj tržnici. Na upit o svom resoru Pusić je rekla da je uspjela napraviti većinu stvari neposredno vezane uz svoj posao, pa i neke koje za koje nije računala da će tako brzo ići. "Ono što je teže i ide sporije je poslagivanje administracije i funkcioniranje državne uprave iznutra. Za to smo uvijek govorili da je problem i objektivno jest problem", kazala je Pusić. Komentirajući tvrdnje da se vanjska politika svela na "škiljenje" prema Bruxellesu, Pusić je rekla kako to tako vide vjerojatno neki "prilično slijepi analitičari" s obzirom na cijeli niz aktivnosti - "da idemo na regiju, na Rusiju, na Tursku, naravno i na Washington i Bruxelles koji su sigurno ključna mjesta i reference za nas". "Europska unija je asocijacija država u koju upravo ulazimo i u kojoj funkcioniramo, a Washington je sigurno važan i SAD su zemlja kojoj apsolutno možemo biti partner u regiji. Rekla bih da konačno počinjemo imati vanjsku politiku", poručila je Pusić.

SPLIT - Skupina radnika Jadrankamena iz Pučišća na Braču probdjela je noć pod vedrim nebom ispred zgrade Uprave tog poduzeća u Splitu u Poljičkoj ulici izražavajući i na taj način nezadovoljstvo stanjem u tvrtki. Jučer su sa svojim obiteljima na splitskim ulicama prosvjedovali protiv stečajnog postupka koji je u četvrtak otvorio splitski Trgovački sud i zahtijevali da im se isplate plaće koje nisu dobili od studenoga prošle godine. "Nas 27 je po hladnom vremenu cijelu noć provelo ispred zgrade Uprave, a policija je dežurala ne dozvoljavajući nam ulazak u uredske prostorije", rekao je jutros predsjednik Nezavisnog sindikata Jadrankamena Tonči Drpić. Po njegovim riječima, građani Splita su prosvjednicima tijekom noći donosili hranu, vodu i deke na čemu im radnici Jadrankamena zahvaljuju. Drpić je najavio kako postoji mogućnost da se ta skupina radnika danas vrati na Brač pošto vikendom ne rade ustanove od kojih očekuju odgovor na jučerašnju kaznenu prijavu kojom traže da se iz Splita u Pučišća vrati desetak službenih vozila Jadrankamena.

TORDINCI - Molitvom u crkvi Presvetoga Trojstva, koja je i prva postaja križnoga puta, u Tordincima nedaleko od Vinkovaca jutros je započela pobožnost križnoga puta "Putem masovnih grobnica", koji se jedanaestu godinu održava u toj župi u spomen na 261 osobu ubijenu u Domovinskom ratu, čiji su posmrtni ostaci ekshumirani na tordinačkom području. Pobožnost Križnoga puta, koji se tradicionalno održava uoči blagdana Cvjetnice, okuplja velik broj tordinačkih vjernika, a postaje križnoga puta su mjesta stradanja hrvatskih branitelja i civila na 30 kilometara dugom putu od Tordinaca do Ćelija, prvoga hrvatskog mjesta spaljenog u srpskoj agresiji. Postaje Križnoga puta, kojega ove godine uz tordinačkog župnika velečasnog Marka Bubala predvodi fra Zvjezdan Linić, su i crkve u Antinu i Korođu, masovne grobnice i pojedinačna grobna mjesta u tim mjestima, te križevi u poljima i na raskrižjima.

KRIŽEVCI - Međunarodna znanstveno-stručna konferencija "Odgojni i zdravstveni aspekti sporta i rekreacije" održava se danas u Križevcima, a organizirao ju je Kineziološki fakultet u Zagrebu u suradnji sa Zajednicom sportskih udruga grada Križevaca i tamošnjom Udrugom kineziologa. Na skupu sudjeluju znanstvenici i stručnjaci iz Hrvatske, Srbije, Italije, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Predsjednica Organizacijskog odbora Mirna Andrijašević rekla je na otvaranju skupa da su odgoj i zdravlje putem sporta i rekreacije, možda, najznačajniji doprinos društvu, a križevački gradonačelnik Branko Hrg je spomenuo da su Križevci grad amaterskog sporta. Herman Berčić iz ljubljanskog Fakulteta za šport naglasio je višegodišnju iznimnu suradnju između njegovog fakulteta i Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, a dekan Kineziološkog fakulteta Igor Jukić ocijenio je da se hrvatski stručnjaci i znanstvenici svojim programima i projektima mogu ravnopravno uključiti u svjetski sustav u tom području.

IMOTSKI - Nešto manje od pola kilograma heroina pronađeno je u automobilu na širem području Imotskog zbog čega su uhićena dvojica muškaraca, doznaje se jutros u splitsko-dalmatinskoj Policijskoj upravi. Drogu, a radi se o ukupnoj težini od 484,9 grama, u "mercedesu" imotskih registracijskih oznaka pronašao je jučer oko 16,15 sati policijski pas Pik nakon što su vozilo zaustavili inspektori Odjela kriminaliteta droga splitske policije. Utvrđeno je da je 33- godišnji vozač iz Runovića granicu s Bosnom i Hercegovinom prešao nezakonito, te je upakiranu drogu, vrijednosti oko 200 tisuća kuna, skrio iza stražnjeg sjedišta automobila. Nakon što je policija zaustavila vozilo, pas Pik je vrlo brzo nanjušio drogu, koja je zatim oduzeta, a 33-godišnji muškarac je priveden i zadržan u istražnom zatvoru. Tamo je osim njega završio i 44- godišnjak koji se sumnjiči da je 33- godišnjaku prodao heroin kojeg je prethodno kupio u Sovićima, u susjednoj BiH.

KARLOVAC - Jedna je osoba zadobila teške tjelesne ozljede, a jedna lakše u prometnoj nesreći koja se dogodila jutros oko 4 sata na autocesti A1 u tunelu Mala Kapela u smjeru Zagreba, priopćila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Nesreća se dogodila kada je osobno vozilo na izlazu iz tunela Mala Kapela udarilo u oplatu tunela. Ozlijeđeni su kolima Hitne pomoći prevezeni u ogulinsku bolnicu.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙