FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 19. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Ratna škola bana Josipa Jelačića proslavila je danas u Zaprešiću blagdan svojeg zaštitnika Svetog Josipa, a tim je povodom ministar obrane Ante Kotromanović s izaslanstvom u kojem su bili načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general Ivan Lovrić i zapovjednik Ratne škole general Slaven Zdilar položio vijenac ispred obiteljske grobnice Jelačićevih, priopćilo je danas Ministarstvo obrane (MORH). Ministar Kotromanović tom je prigodom rekao kako Ratna škola u Zaprešiću ima tradiciju dugu 14 godina te da se ona treba nastaviti. Istaknuo je važnost Hrvatskoga vojnog učilišta (HVU) kao jednog od važnih segmenata u potpori i razvoju Oružanih snaga u cjelini te Ratne škole, najviše razine izobrazbe na Hrvatskome vojnom učilištu, gdje se usvajaju znanja na strateškoj razini. Počast poginulim braniteljima odana je polaganjem vijenaca na spomenik poginulim braniteljima u Domovinskom ratu, a u kapelici sv. Josipa služena je misa koju je predvodio vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac.

ZAGREB - Ministar obrane Ante Kotromanović uputio je brzojav sućuti obitelji preminulog generala zbora Imre Agotića, prvog zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane. "Njegova predanost obavljanju časne i odgovorne dužnosti tijekom Domovinskog rata, kao i njegov nemjerljiv doprinos i požrtvovnost u stvaranju i razvoju Oružanih snaga i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane ostat će trajno u sjećanju svih onih koji su ga poznavali i imali čast s njime raditi", stoji u izrazu sućuti ministra Kotromanovića bitelji preminulog generala Imre Agotića.

ZAGREB - Zagrebački Županijski sud potvrdio je danas nagodbe dvoje optuženih u slučaju "Fimi media" Anite Lončar Papeš i Bojana Dimića s USKOK-om. Na pripremnom ročištu sutkinja Ivana Čalić potvrdila je nagodbe kojima je Anitom Lončar Papeš u zamjenu za manju kaznu priznala da je iz državnih institucija i tvrtki izvlačila novac za HDZ i bivšeg predsjednika te stranke Ivu Sanadera. Ona se nagodila na bezuvjetnu 11-mjesečnu zatvorsku kaznu uz koju će državi morati vratiti i dva milijuna kuna koliko je, po tvrdnjama USKOK-a, "zaradila" u aferi. Bojan Dimić, vlasnik tvrtke Onida preko koje se također "izvlačio" novac, nagodio se na šestomjesečnu zatvorsku kaznu i povrat 1,8 milijuna kuna državi. Sutkinja je donijela presudu sukladnu tim nagodbama.

ZAGREB - Trojica liječnika Mislav Luka Domljan (46), Fadil Hassan (56) i Renato Bauman (47) nepravomoćno su danas oslobođeni optužbe da su prije deset godina u zagrebačkoj bolnici "Sveti Duh" nesavjesnim liječenjem skrivili smrt 34-godišnje rodilje Dragice Ivankić. Optuženi liječnici nisu se danas pojavili na izricanju presude suca zagrebačkog Općinskog kaznenog suda Mladena Žeravice koji je zaključio da nema nijednog dokaza da su trojica liječnika u bilo kojem trenutku nesavjesno postupali i tako skrivili smrt rodilje koja je 21. siječnja 2002. iskrvarila, nakon što je rodila mrtvu djevojčicu.

ZAGREB - Preminuo je jedan od dvojice Plivinih djelatnika koji su najteže stradali u petak u požaru nakon eksplozije u proizvodnom pogonu te tvrtke, priopćeno je danas iz Plive. Unatoč brzim reakcijama svih timova, a posebice liječničkog tima Klinike za traumatologiju u Zagrebu i činjenici da su sve nadležne službe Plive, kao i odgovorni u gradu reagirali u najkraćem vremenskom roku, nastale ozljede bile su preteške, navodi se u priopćenju Plive koja je izrazila iskrenu sućut članovima obitelji tragično stradalog kolege Saše Burnića. Drugi teže ozlijeđeni Plivin zaposlenik izvan je životne opasnosti te se oporavlja u Klinici za traumatologiju, a djelatnici kojima je pružena medicinska pomoć zbog udisanja dima, pušteni su iz KB Sveti Duh na kućnu njegu.

RIJEKA - Stanje 60-godišnjega mađarskog letača na paraglajderu, koji je jučer oko 14 sati pao tijekom leta kod Triblja, i dalje je vrlo ozbiljno te je u jedinici intenzivnog liječenja riječkoga Kliničkoga bolničkog centra (KBC), doznaje se od KBC-a. Mađar ima višestruke teške ozljede. Po izvješću policije, nakon zajedničkog uzleta skupine letača, jedan dio izgubio je radijsku vezu sa 60-godišnjakom, utvrdila je policija očevidom. Pronašli su ga teško ozlijeđenog u grmlju ispod dalekovodnog stupa. Utvrđeno je da je paraglajderom zapeo za dalekovodne žice te da je otvoren mali pomoćni padobran koji je ostao zakvačen za paraglajder na žicama dalekovoda. Agencija za istraživanje nesreća i ozbiljnih nezgoda zrakoplova priopćila je danas da će o nesreći izvijestiti istražitelje Republike Mađarske te da će tehničku istragu provesti u suradnji s njima.

ZAGREB/OSIJEK - U Kopačkome ritu vatrogasci gase požar koji je buknuo prijepodne vjerojatno kao nastavak sinoćnjeg požara na otvorenome u Vardarcu, mjestu na rubnom dijelu parka prirode. Požar gasi 50 vatrogasaca i devet vozila. Po posljednjim izvješćima, vatra je zahvatila dva četvorna kilometra (2 puta 1 km). Na požarište je poslan i helikopter, javila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Pretpostavlja se da je požar nastavak jučerašnjeg požara u kojem je na manjem području gorjela trava i suho raslinje i nakon čijeg je gašenja vatra tinjala, a danas se razbuktala zbog snažnog vjetra.

ZAGREB - Stjepan Car, predsjednik Uprave "Končar" Institut za elektrotehniku primio je danas nagradu tehničke kulture "Faust Vrančić" za životno djelo, a na dodjeli u Hrvatskom institutu za povijest uručeno je još trinaest godišnjih nagrada za iznimna dostignuća na području tehničke kulture. Taj sveučilišni profesor, gospodarstvenik i dragovoljac na području inovativnog rada tijekom više od 30 godina, nagrađen je za trajan doprinos i ukupnu djelatnost u razvoju tehničke kluture i stvaralaštva, posebice što je na njegovu inicijativu Udruga inovatora osnažila djelovanje prema gospodarstvu, inovativnim poduzetnicima i udruženjima obrtnika, ističe se u obrazloženju. Tehničke inovacije nužne su za razvoj društva i ključne za tržišno natjecanje, što su prepoznale sve zemlje, od bogatih do onih koji to tek žele postati, rekao je Car, zahvalivši u ime nagrađenih. Možda nam se može prigovoriti da stavljamo tehničku kulturu na pijedestal, ali na globalnom tržištu ne može se uspjeti bez dovoljnog broja ljudi koji se bave inovacijama, dodao je.

ZAGREB - Ljetno računanje vremena u 2012. godini započinje 25. ožujka u 2,00 sata, priopćio je danas Državni zavod za mjeriteljstvo.

Kazaljke na satu, 25. ožujka u 2,00 sata treba pomaknuti za jedan sat unaprijed te se računa kao 3,00 sata.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙