FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 24. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.

ZAGREB - Vladajuća većina u Hrvatskom saboru je, tijekom rasprave i glasovanja o amandmanima na Vladin prijedlog državnog proračuna za ovu godinu, prihvatila sva tri Vladina amandmana na proračun koji su ukupno vrijedni 81,5 milijuna kuna. Tim su amandmanima povećana proračunska izdvajanja za potrebe Ureda zastupnika RH pred Europskim sudom za ljudska prava, Državnog ureda za Hrvate izvan RH te financiranje prijevoza učenika srednjih škola i sufinanciranje opremanja školskih knjižnica. Vlada je predložila, a Sabor usvojio i izmjene u proračunu Hrvatskih voda kroz smanjenje pozicije rashoda po kapitalnim objektima za 30 milijuna kuna, čime je osigurano 10 milijuna kuna više za vodoopskrbu Hrvatskog zagorja te 20 milijuna za regionalni vodovod istočne Slavonije. HDZ je prosvjedovao zbog Vladinog amandmana vezanog uz preraspodjelu 70 milijuna kuna za prijevoz učenika, za koji se sredstva predlažu iz proračunske pričuve, a što u HDZ-u smatraju nezakonitim. Vladajuća većina do podneva odbila je dvadesetak od ukupno 76 amandmana koje su oporbeni klubovi i zastupnici iz HDZ-a i HDSSB-a podnijeli na predloženi proračun.

ZAGREB - Hrvatski sabor danas je izmijenio Zakon o posebnoj mjeri naplate poreznog duga uzrokovanog gospodarskom krizom, čime je uveden novi model naplate poreznog duga. Po tom modelu, onima koji su prošle godine kasnili s plaćanjem, a u mogućnosti su podmiriti dug, omogućuje se otpis kamata ako u roku od 30 dana taj dug podmire. Za one koji niti uz otpis kamata ne mogu platiti svoje dugove, sve neizvršene obveze do 31. siječnja ove godine mogli bi refinancirati na rok od 36 mjeseci. Nakon toga, kako je nedavno najavio ministar financija Slavko Linić, svako neplaćanje poreza ili neizvršavanja drugih obveza značit će blokadu i otvaranje stečaja. Sabor je uz ostalo donio zakon kojim se osniva centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija koji bi pratio investicije koje Vlada najavljuje u energetskom sektoru, a koje bi provodile tvrtke u većinskom i djelomičnom državnom vlasništvu. Zastupnici su izmijenili i Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave, kojim se preraspodjeljuje dio poreza na dohodak u korist općina, gradova i županija.

ZAGREB - Čelnica Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec posvjedočila je na zagrebačkom Županijskom sudu da ju je bivši premijer Ivo Sanader, nakon što je Agencija uvjetno dozvolila MOL-ovo stjecanje većinskih upravljačkih prava u Ini, najprije nazvao na telefon i prekinuo razgovor, a potom pozvao na sastanak u vladu gdje je trebala objasniti odluku. Spevec je kazala da je Sanaderov poziv, u kojem je rekao da odluku ne razumiju ni vladini pravnici, primila dok je na konferenciji za novinare obrazlagala odluku agencije o promjeni međudioničarskog ugovora vlade i MOL-a u vezi Ine. Nakon što je prekinuo poziv Sanader je ponovno nazvao nakon pola sata i rekao joj da dođe u vladu pojasniti odluku, a Spevec je sa sobom povela pravnicu iz agencije Vesnu Patrlj. "Sastanak je bio prilično nervozan. Nije to za nas ništa neobično da su nezadovoljni našim rješenjem, ali nezgodno je bilo što smo na jednoj strani nas dvije, a na drugoj predstavnici vlade, MOL-a, Ine i potpredsjednik vlade Damir Polančec", prisjetila se Spevec. Dodala je da je najveći dio sastanka potrošen na pojašnjavanje odluke da će međudionički ugovor biti odobren uz uvjet da se u roku od devet mjeseci prodaju benzinske postaje Crobenza i zabrane sve aktivnosti koje bi mogle dovesti do slabljenja te tvrtke u sastavu Ine.

DUBROVNIK - Voda u vodoopskrbnoj mreži u gradu Dubrovniku ponovno odgovara Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće te se može bez ograničenja koristiti za piće i ostale potrebe, priopćeno je jutros iz gradskog poduzeća Vodovod Dubrovnik. Proteklih dana uslijed velikih kiša došlo je do zamućenja izvora vode u rijeci Omble u Komolcu pa se voda u vodoopskrbnoj mreži grada Dubrovnika prije upotrebe za piće morala prokuhavati.

(Hina) xtdel yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙